Przystępne cenowo produkty spożywcze bogate w białko

Przystępne cenowo produkty spożywcze bogate w białko

Bez względu na to, czy pracujesz nad zrzuceniem wagi, zbudowaniem mięśni lub utrzymaniem zdrowia, odpowiednia ilość białka w diecie jest kluczowa. Jest ono przecież obecne w całym organizmie i ciężko byłoby znaleźć proces, w którym nie uczestniczy. To dlatego tak bardzo boli fakt, że bogate w wysokiej jakości białka produkty są często uznawane za nieprzyjazne dla portfela.

To prawda, że ich ceny idą w górę i regularne spożywanie łososia, steka wołowego lub dobrego holenderskiego sera na kolację może być finansowo wymagające. Jednakże te posiłki znajdują się na szczycie piramidy. Pod nimi znajdziesz różne produkty, które nie muszą koniecznie zrujnować twoich finansów. W dzisiejszym artykule poznasz wskazówki odnośnie do tego, jakie produkty kupować, by nie zaniedbywać ilości przyjmowanego białka.

Ile białka potrzebujesz w ciągu dnia?

Ostatnimi czasy ceny żywności znacząco wzrosły i trudno nie być nimi zaskoczonym. Coraz częściej trzeba zastanawiać się nad tym, co kupujemy w supermarkecie, a co nie jest warte swojej ceny. Produkty zwierzęce, które są najlepszym źródłem białka, zazwyczaj jako pierwsze są odkładane na półkę z uwagi na cenę.

Jednakże osiąganie celów nie uda się bez optymalnej ilości przyjmowanych białek. Na przykład, aktywna osoba, która uprawia sporty siłowe, potrzebuje około 1,4-2 g protein na kg masy ciała dziennie. Dla kobiety, która waży 70 kg, oznacza to 98-140 g białka dziennie. Jeśli starasz się schudnąć, zaleca się zwiększenie ilości przyjmowanych białek do 1,6-2,4 g/kg. [21]

Na szczęście, produkty bogate w białko różnią się ceną i jeśli skupisz się na tych mniej kosztownych, możesz złożyć dobry jadłospis z odpowiednią ilością białka w przystępnej cenie. Jeśli chcesz zrozumieć znaczenie białka w organizmie, przeczytaj nasz artykuł Białko: jego rola w organizmie, zalecane spożycie, źródła pokarmowe i objawy niedoboru.

Jakie źródła białka są tanie?

Produkty spożywcze z dużą zawartością białka

1. Kurczak

Nie oszukujmy się, jedzenie mięsa każdego dnia nie jest najtańszą opcją. Jednakże jest to rodzaj produktów, które pomagają w łatwy sposób dostarczyć organizmowi białka. Ostatecznie, 100 g mięsa z kurczaka zawiera średnio do 20 g białka. Regularna porcja, która wynosi około 150 g, zapewnia około 30 g protein. Dla niektórych ta porcja może stanowić jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na białko. [17]

Nawet jeśli na to nie wygląda, mięso z kurczaka jest jednym z najtańszych wyjść. Musisz tylko wiedzieć, co robić. Cena piersi z kurczaka nie jest taka jak kiedyś. Ale czy rozważałeś kupno całego kurczaka i oporządzenie go w domu? Jeśli porównasz cenę całego kurczaka i na przykład piersi z kurczaka przy 100 g mięsa, zobaczysz, że możesz dostać całego kurczaka za połowę tej ceny. W ten sposób uzyskasz 2 piersi, 2 skrzydełka, 2 udka, kości na zupę i sporo przy tym oszczędzisz.

Jakie inne składniki odżywcze zawiera kurczak?

Mięso z kurczaka jest dobre nie tylko z uwagi na zawartość białka, ale także z punktu widzenia ilości i składu tłuszczu. Ma niską zawartość tłuszczu, dlatego jest doskonałe podczas utraty wagi. Piersi z kurczaka zawierają najmniejszą ilość tłuszczu, około 2,6 g/100 g. Najtłustsze są skrzydełka, które mają około 13 g/100 g. Nie należy także zapominać o tym, że jest różnica między jedzeniem mięsa ze skórką lub bez. Skórka zwiększa zawartość tłuszczu nawet o 25-30%. [10]

Kolejną zaletą mięsa z kurczaka jest jego zawartość kwasów tłuszczowych. W porównaniu do innych źródeł zawiera dużą ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i ogólne zdrowie. Poza zdrowymi tłuszczami, mięso z kurczaka jest także bogate na przykład w fosfor, cynk i witaminy z grupy B. [10]

Mniej więcej ile energii i składników odżywczych zawiera kurczak?

Pierś z kurczaka (100 g)

Skrzydełka z kurczaka (100 g)

Udka z kurczaka (100 g)

Wartość energetyczna115 kcal187 kcal116 kcal
Białko23 g 17,5 g20 g
Tłuszcz2,6 g13 g4 g
Węglowodany0 g0 g0 g
[17]

Jesteś znudzony ciągłym jedzeniem smażonej piersi z kurczaka z ryżem? Zainspiruj się naszymi przepisami, które mogą zróżnicować twoje menu.

Kurczak jako źródło białka

2. Tuńczyk w puszce

Podobnie do mięsa, ryby również mają dużą zawartość białka. Jednakże jeśli chcesz przestrzegać ogólnych zaleceń i spożywać 1–2 porcje świeżych ryb co tydzień, musiałbyś sięgnąć głęboko do kieszeni. Na szczęście w tej grupie pokarmów także istnieją tańsze opcje.

Świeży stek z tuńczyka nie jest jedną z nich, ale jeśli sięgniesz po wersję w puszce, możesz cieszyć się nim za o wiele mniejsze pieniądze. Możesz wybierać między tuńczykiem w zalewie lub na przykład w oleju roślinnym. Te alternatywy mają podobną cenę, ale tuńczyk w zalewie jest zazwyczaj tańszy z uwagi na cenę samego oleju. Ze 100 g tuńczyka uzyskujesz średnio 20-25 g białka.

Tuńczyk jako źródło białka

Jakie inne składniki odżywcze zawiera tuńczyk?

Podczas wybierania tuńczyka w puszce, poza ceną i smakiem, wiele osób docenia jego zawartość tłuszczu . Tuńczyk jest naturalnie chudą rybą. Tuńczyk w zalewie zawiera jedynie do 2 g/100 g tłuszczu. Jednakże ten w oleju warzywnym może w 100 g zawierać około 20-30 g. Ponadto ilość tłuszczu różni się w przypadku marki, więc warto czytać etykiety produktów.

A która wersja jest lepsza? To zależy od twoich celów:

  • Jeśli starasz się stracić na wadze, to zdecydowanie skorzystasz bardziej z tuńczyka w zalewie.
  • Jeśli twoim celem jest zróżnicowana dieta, to tuńczyk w oleju może być doskonałym wyborem.

Ponadto tuńczyk ma względnie wysoką zawartość witaminy D, do około 6 µg/100 g. Zalecana dzienna dawka to 15 µg (zalecana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). To także dobre źródło witaminy A lub witaminy B12. [5,17]

W związku z rybami często pojawia się temat ich zanieczyszczenia rtęcią. Tuńczyk jest jedną z dużych ryb, więc jest na to bardziej podatny. Jednakże jeśli jest częścią zróżnicowanej diety, a nie czymś, co jesz na każdy posiłek, nie musisz martwić się o skutki uboczne. Nie musisz się też martwić ciężkimi metalami znajdującymi się w puszkowanej żywności. Puszki zabezpiecza się w taki sposób, by substancje te nie przedostawały się do żywności w ich wnętrzu. [1,8]

Ile energii i składników odżywczych zawiera tuńczyk?

Tuńczyk w zalewie (100 g)

Tuńczyk w oleju (100 g)

Wartość energetyczna100 – 120 kcal170 – 400 kcal
Białko20 – 25 g20 – 25 g
Tłuszcze0,50 – 1 g4 – 35 g
Węglowodany0 g0 g
[17]

Nawet tak zwykły produkt, jak tuńczyk w puszce może zostać przekształcony w doskonały posiłek. Nie musisz polegać wyłącznie na sałatce z makaronem i tuńczykiem.

3. Sardynki

Na szczęście nie ma konieczności ograniczania się w tak zdrowej grupie produktów, jak ryby, nawet jeśli musisz kontrolować, ile wydajesz. Sardynki także są relatywnie tanim źródłem białka. Tak jak i w przypadku tuńczyka, są dostępne gotowe w puszce, podczas gdy 100 g zawiera około 18-25 g białka. Jedna 125 g puszka sardynek zawiera w związku z tym 22-31 g wysokiej jakości białka.

Ponownie cena każdej wersji może się różnić, ale zwykle, ze względu na wspominane wcześniej powody, sardynki w zalewie są tańsze.

Jakie inne składniki odżywcze zawierają sardynki?

W porównaniu do tuńczyka sardynki są bogatsze w tłuszcz. Nawet te w zalewie zawierają około 8 g tłuszczu w 100 g. Nie zapominaj również, że zawartość tłuszczu w sardynkach różni się naturalnie w zależności od sezonu, kiedy zostały złowione. Ten tłuszcz jest następnie oczywiście częścią sosu, który razem z sardynkami tworzy zawartość puszki. Jako bonus sardynki złowione latem mają delikatniejszy smak dzięki tłuszczowi, który nagromadziły.

Jeśli zdecydujesz się na sardynki w oleju, to miej świadomość, że ich zawartość tłuszczy może osiągać nawet do 30 g. Jednakże różni się ona pomiędzy marką i produktem, więc pamiętaj czytać opakowania.

Mimo to wyższa zawartość tłuszczu nie musi automatycznie oznaczać gorszego jedzenia. Sardynki, jak i inne ryby morskie, są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, włączając omega-3, które są ważne dla funkcjonowania mózgu i serca. [19,22]

Poza zdrowymi tłuszczami są również dobrym źródłem witaminy D, witaminy B12, i selenu, który służy jako antyoksydant w organizmie. Wapń, który jest korzystny dla naszych kości, również jest czymś, o czym warto wspomnieć. Sardynki w puszce zawierają go bardzo dużo, szczególnie w swoich kościach. W związku z tym nie jest złym pomysłem zjadanie ich w całości. [22]

Ile energii i składników odżywczych zawierają sardynki?

Sardynki w zalewie (100 g)

Sardynki w oleju (100 g)

Wartość energetyczna140 – 200 kcal180 – 370 kcal
Białko17 – 29 g18 – 25 g
Tłuszcze7 – 9 g12 – 33 g
Węglowodany0 g0 g

Te produkty mogą Cię zainteresować:

4. Jajka

Trudno będzie znaleźć bardziej pożywny produkt niż jajka. Zawierają szeroką gamę różnych witamin, minerałów i innych bioaktywnych związków oraz są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka. Przeciętne jajko zawiera go około 7 g. Na przykład jedna porcja omletu z trzech jaj zapewni ci do 21 g białka. [17]

Jakie inne składniki odżywcze zawierają jajka?

W jajkach tłuszcz idzie w parze z białkiem. Jego znaczna większość znajduje się w żółtku, które zawiera około 5 g tłuszczu. Osoby, które starają się schudnąć, powinny mieć to na uwadze, bo wcześniej wspomniany omlet z trzech jaj może dodać do ich dziennego spożycie 15 g tłuszczu, co może stanowić ćwierć zalecanej dziennej porcji. Jeśli chcesz uzyskać białko z jaj, ale wolisz trzymać niską zawartość tłuszczu, możesz kupić same białka. Omlet ze 100 g białek jaj może dać ci do 22 g białka, a jego zawartość tłuszczu będzie bliska zeru (co może się oczywiście zwiększyć, jeśli przygotujesz go na oleju). [17]

Jednakże tłuszcz w jajkach składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są zdrowe. Swego czasu pojawiały się twierdzenia, że cholesterol w jajkach podnosi poziom cholesterolu we krwi, ale wygląda na to, że to nieprawda.

Zawartość korzystnych składników w jajkach nie kończy się jednak na tłuszczu i białku. Są one na przykład bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, takie jak witamina D, A oraz witamina K. Co więcej, są one także dobrym źródłem biotyny, która wspiera poprawne funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymanie zdrowych włosów. Zawierają nawet znaczącą ilość kwasu foliowego, co jest typowe dla produktów roślinnych i kluczowe na przykład dla poprawnego rozwoju płodu podczas ciąży. [14,19]

Artykuł 10 Powodów, by jeść jajka, opowie ci więcej o tym temacie oraz o zawartości innych składników.

Ile energii i składników odżywczych zawierają białka jajek?

2 jajka (100 g)

Białka jajek (100 g)

Wartość energetyczna138 kcal49 kcal
Białko12,5 g11 g
Tłuszcze9,5 g0,2 g
Węglowodany0,7 g0,7 g
[17]

Łatwo jest uwzględnić jajka w diecie i nie musisz trzymać się wyłącznie omletów i jajecznicy.

Jajka jako źródło białka

5. Twaróg

Produkty nabiałowe są ogólnie dobrymi źródłami białka. Jednakże, jeśli spojrzysz na nie pod kątem stosunku ceny do wydajności, twaróg wypada najlepiej. 100 g twarogu zawiera około 9-12 g protein, a odtłuszczony twaróg ma najwięcej białka ze wszystkich jego rodzajów. Co lepsze to fakt, że jest on także najtańszym z nich.

Twaróg jest dość wyjątkowy z uwagi na jego zawartość białka kazeinowego. W przeciwieństwie do białek serwatkowych białka kazeinowe są trawione i wchłaniane wolniej, więc twaróg jest często spożywany jako źródło wolno trawionych białek przed pójściem spać. [4]

Jakie inne składniki odżywcze zawiera twaróg?

Twaróg to dobre źródło wapnia, który jest kluczowy dla formowania się kości i zębów, przenoszenia sygnałów nerwowych i wielu innych funkcji. Zawiera on około 70-100 mg/100 g, a zalecana dzienna dawka dla zdrowego dorosłego wynosi 1000 mg. W przeciwieństwie do źródeł roślinnych wapń z produktów nabiałowych jest bardzo dobrze wchłaniany . [4]

Ile energii i składników odżywczych zawiera twaróg?

Twaróg bez tłuszczu (100 g)

Odtłuszczony twaróg (100 g)

Twaróg z pełną zawartością tłuszczu (100 g)

Wartość energetyczna69 kcal90 kcal131 kcal
Białko12 g10 g9 g
Tłuszcze0,5 g3,8 g9 g
Węglowodany4 g4 g3,5 g

Jak włączyć twaróg do swojej diety?

Twaróg jako źródło białka

6. Jogurt grecki

W przeciwieństwie do zwykłego jogurtu, jogurt grecki ma dużo więcej białka. Klasyczny biały jogurt ma 4 g białka na 100 g, a jogurt grecki ma do 10 g/100 g. Śniadanie składające się ze 150 g jogurtu greckiego, granoli i owoców może dostarczyć ci przynajmniej 15 g białka.

Wyższa zawartość białka w jogurcie greckim bierze się ze sposobu jego produkcji, gdzie część płynnej serwatki jest usuwana z klasycznego jogurtu. Jogurt staje się wtedy gęstszy i bardziej skoncentrowany. Dwukrotna ilość mleka jest wykorzystywana do jego produkcji w porównaniu do klasycznego jogurtu. [3]

Jakie inne składniki odżywcze zawiera jogurt grecki?

Podobnie jak twaróg, jogurt grecki jest także bogaty w wapń. Zawiera do 110 mg na 100 g. Jest także źródłem witaminy B12 i witaminy B2 (ryboflawiny), która jest niezbędna do funkcjonalnego metabolizmu energii, układu nerwowego oraz zdrowia skóry. [17,19]

Ile energii i składników odżywczych zawiera jogurt grecki?

Jogurt grecki bez tłuszczuJogurt grecki z 5% zawartością tłuszczu
Wartość energetyczna57 kcal100 kcal
Białko10 g8,4 g
Tłuszcze0,3 g *5,3 g *
Węglowodany3,5 g4,6 g

*Zawartość tłuszczu może się różnić. Zależy to od tego, z jakiego mleka zrobiony jest jogurt.

7. Tofu

Nawet jeśli wolisz roślinne źródła białka lub lubisz różnicować nimi swoją dietę, dla ciebie również istnieją tańsze zamienniki. Jednym z nich jest tofu, produkt wykonany z mleka sojowego. Zawiera ono około 12-16 g protein na 100 g (w zależności od metody produkcji). W porównaniu do białek zwierzęcych, roślinne są zazwyczaj uznawane za niekompletne (nie zawierają wszystkich aminokwasów endogennych w optymalnej ilości), ale soja pod względem zawartości aminokwasów jest bliska pokarmom zwierzęcym.

Można kupić tofu bez dodatków smakowych, z ziołami, wędzone lub marynowane. Jednakże z punktu widzenia ceny, tofu bez dodatków smakowych jest tańszym wyborem. Możesz je następnie przyprawić i przygotować w domu wedle preferencji.

Jakie inne składniki odżywcze zawiera tofu?

Poza byciem bogatym w białko tofu jest także dobrym źródłem wapnia. Jednakże zależy jaka substancja została użyta do wytrącenia białek z soi podczas jego produkcji. Jeśli użyto soli wapnia, będzie ono zawierało podwójną ilość (około 680 mg wapnia) w porównaniu do produktu, który produkuje się w inny sposób (około 350 mg wapnia). [17]

Mniej więcej ile energii i składników odżywczych zawiera tofu?

100 g
Wartość energetyczna140 – 170 kcal
Białko13 – 17 g
Tłuszcze9 – 10 g
Węglowodany2 g

Na pierwszy rzut oka tofu nie jest najbardziej atrakcyjne. Jednakże można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Jak nauczyć się lubić tofu?

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie inne produkty roślinne mogą zastąpić mięso, przeczytaj nasz artykuł Roślinne zamienniki dla mięsa: które są najlepsze, ile mają białka i jak mogą w pełni zastąpić mięso?

Tofu jako źródło białka

8. Rośliny strączkowe

Podczas szukania odpowiednich źródeł białka nie wolno przegapić roślin strączkowych. Zawierają do 20-25 g protein na 100 g i trudno byłoby znaleźć coś tańszego. Jednakże uważaj na ich profil odżywczy. Rośliny strączkowe nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich ilościach i nie są więc kompletnym źródłem białka. Oznacza to, że nie są optymalnie wykorzystywane przez organizm, by tworzyć białka. Jednakże, jeśli dodasz odrobinę produktów zwierzęcych do swojej diety, nie będziesz musiał się tym martwić. Jeśli jesteś weganinem lub roślinne produkty przeważają w twojej diecie, upewnij się, że jesz także odpowiednio dużo zbóż oraz nasion i orzechów. Poprzez łączenie roślin strączkowych i zbóż otrzymasz odpowiednie aminokwasy w odpowiedniej proporcji. [4,17]

Rośliny strączkowe

Soczewica to warzywo strączkowe z najwyższą zawartością białka. Zawiera około 26 g białka w 100 g. Miska zupy z soczewicą z 50 g soczewicy dostarczy ci około 12 g białka. Jeśli dodasz na przykład kawałek pieczywa żytniego (około 9 g białka), to możesz otrzymać około 21 g białka z optymalnym składem aminokwasów w jednej porcji.

Możesz zamienić klasyczną brązową soczewicę na czerwoną lub czarną. Możesz również uzyskać korzyści warzyw strączkowych na przykład z makaronu z soczewicy.

Jakie inne składniki odżywcze zawierają rośliny strączkowe?

Ten rodzaj warzyw strączkowych to najbogatsze źródło żelaza. W porównaniu do pozostałych zawiera go od dwóch do trzech razy więcej. Jest również dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, miedzi, manganu i innych bioaktywnych związków. [4,20] 

Ile energii i składników odżywczych zawierają rośliny strączkowe?

Brązowe warzywa strączkowe

Czerwone warzywa strączkoweCzarne warzywa strączkowe
Wartość energetyczna319 kcal295 kcal333 kcal
Białko26 g27 g23 g
Tłuszcze1 g1 g2 g
Węglowodany40 g29 g48 g
Błonnik23 g31 g16 g
[17]

Możesz przygotować smaczną zupę z warzyw strączkowych, dodać je do sałatki lub użyć ich do przygotowania wegańskiego spaghetti bolognese.

Warzywa strączkowe jako źródło białka

Ciecierzyca

Ciecierzyca wyróżnia się pośród innych warzyw strączkowych pod kątem zawartości aminokwasów egzogennych. Ich zawartość jest tak naprawdę bliska produktom pochodzenia zwierzęcego. Mimo to i tak zaleca się łączenie jej z innymi źródłami roślinnym (zbożami, orzechami i nasionami). [13]

Jakie inne składniki odżywcze zawiera ciecierzyca?

Ciecierzyca zawiera dużo kwasu foliowego – ponad trzy razy więcej, niż wynosi rekomendowane dzienne spożycie. Ponadto jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Ma właściwości probiotyczne i wpływa pozytywnie na skład mikrobioty w twoich jelitach. [7]

Ile energii i składników odżywczych zawiera ciecierzyca?

100 g
Wartość energetyczna366 kcal
Białko21 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany51 g
Błonnik12 g
[17]

Nie musisz spożywać ciecierzycy tylko w formie hummusu. Pasuje również idealnie do sałatek, jako zamiennik mięsa w sosach paprykowych czy jako baza do falafela.

Ciecierzyca jako źródło białka

Groszek

Nawet groszek nie jest aż tak bardzo w tyle jeśli chodzi o zawartość białka. Może zawierać do 23 g białka w 100 g. Możesz się również rozkoszować nim na przykład w postaci makaronu z groszku, który zawiera podobną ilość składników odżywczych. Jeśli dodasz również produkt pochodzenia zwierzęcego lub pieczywo, otrzymasz doskonały posiłek z wystarczającą ilością odpowiedniego białka.

Jakie inne składniki odżywcze zawiera groszek?

To warzywo strączkowe jest bogate w witaminę B1 (tiaminę). Zawiera do 0,72 mg, czyli około 70% rekomendowanego dziennego spożycia zdrowej osoby dorosłej. Tiamina jest niezbędna dla poprawnego funkcjonowania serca i układu nerwowego. Groszek jest również bogaty na przykład w magnez, fosfor, witaminę K oraz błonnik. [2,17,19]

Ile energii i składników odżywczych zawiera groszek?

100 g
Wartość energetyczna332 kcal
Białko23 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g
Błonnik22 g
[17]

Fasola

Dieta zawierająca dużo warzyw strączkowych zdecydowanie nie musi być nudna. Oprócz wspominanej już soczewicy, ciecierzycy czy groszku, można wybierać spośród wielu rodzajów fasoli. Możesz wypróbować czerwoną fasolę, czarną fasolę, białą fasolę, adzuki, pinto lub na przykład fasolę mung. Wszystkie dostarczą ci znaczącej ilości białka w ilości wahającej się pomiędzy 20-25 g / 100 g.

Jakie inne składniki odżywcze zawiera fasola?

Jest bogata w błonnik, kwas foliowywitaminę B3 (niacynę), potas, miedź, fosfor, magnez i wiele innych witamin, minerałów i bioaktywnych związków. [11]

Ile energii i składników odżywczych zawiera fasola?

Czerwona fasolaCzarna fasola

Fasola mung

Fasola pintoFasola adzuki
Wartość energetyczna314 kcal315 kcal327 kcal315 kcal310 kcal
Białko22,5 g21,6 g24 g21 g20 g
Tłuszcze1,1 g1,4 g1,2 g1,2 g0,5 g
Węglowodany46 g46 g47 g47 g50 g
Błonnik15 g16 g16 g16 g13 g
[17]

Istnieją niezliczone sposoby na włączenie fasoli do swojej diety.

Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego roślinnego źródła białka, to przeczytaj nasz artykuł o tytule Jakie są najlepsze roślinne źródła białka i dlaczego powinno się włączyć je do swojej diety?

Fasola jako źródło białka

9. Płatki owsiane

Pośród zbóż płatki owsiane prowadzą pod kątem zawartości białka. Przeciętnie mają do 14 g białka w 100 g, podczas gdy inne rodzaje mają go tylko około 10 g/100 g. W porównaniu do innych zbóż płatki owsiane mają również lepsze spektrum aminokwasów. W dalszym ciągu jest to niekompletne źródło białka, ale jest podobne do roślin strączkowych pod kątem egzogennych aminokwasów. [9,15,18]

Jakie inne składniki odżywcze zawierają płatki owsiane?

Płatki owsiane wyróżniają się pod kątem zawartości błonnika wynoszącej do 10 g/100 g. Jedna 50 g porcja może w związku z tym pokryć około jedną piątą dziennego rekomendowanego zapotrzebowania na błonnik (rekomendowane dzienne spożycie błonnika wynosi 25 g). Błonnik zawarty konkretnie w płatkach owsianych nazywamy beta-glukanami i jego pozytywne działanie zostało udowodnione, jeśli chodzi o obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. [6,12,19]

Ponadto płatki owsiane są również bogate w potas, magnez, kwas foliowy i witaminę E, która działa jako antyoksydant w organizmie. [19]

Mniej więcej ile energii i składników odżywczych zawierają płatki owsiane?

100 g
Wartość energetyczna363 kcal
Białko13 g
Tłuszcze6,5 g
Węglowodany58 g
Błonnik10 g

Jeśli znudziło ci się jedzenie owsianki codziennie rano, to wypróbuj coś innego.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat działania i zalet płatków owsianych, to przeczytaj nasz kolejny artykuł Płatki owsiane: jakie składniki odżywcze zawierają i dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Płatki owsiane jako źródło białka

10. Orzeszki ziemne i masło orzechowe

Myślimy o orzeszkach ziemnych jako o orzechach, ale tak naprawdę są strączkami. W związku z tym ilość zawartego w nich białka jest wyższa niż na przykład w migdałach lub innych orzechach i wynosi około 26 g/100 g. Podobnie do pozostałych roślinnych źródeł białka, orzeszki ziemne nie są dobrze zbilansowanym źródłem białka, ponieważ nie zawierają pełnego spektrum egzogennych aminokwasów w optymalnych ilościach. Jednakże są doskonałym dodatkiem do diety, obojętnie czy w formie całych orzeszków, masła orzechowego czy oleju z orzeszków ziemnych. [17]

Jakie inne składniki odżywcze zawierają orzeszki ziemne?

Pomimo wysokiej zawartości białka, orzeszki ziemne nie mogą być traktowane jako rośliny strączkowe. Zawierają dużo tłuszczu. Zawierają około 49 g tłuszczu w 100 g orzeszków ziemnych. W związku z tym nie powinno się ich jeść zbyt dużo. Możesz użyć tej samej rekomendacji co w przypadku orzechów, czyli 1 garść na dzień, która odpowiada około 30 g orzeszków ziemnych (jednakże zależy to od twojego całkowitego dziennego spożycia energii).

Orzeszki ziemne mają wysoką proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasu oleinowego. Są również bogate w witaminę E lub witaminę B1 (tiaminę), która jest ważną częścią metabolizmu węglowodanów. Zawierają również wysoką ilość potasu, magnezu oraz fosforu. [16]

Mniej więcej ile energii i składników odżywczych zawierają orzeszki ziemne?

Orzeszki ziemne (100 g)Masło orzechowe (100 g)
Wartość energetyczna593 kcal627 kcal
Białko26 g22,5 g
Tłuszcze49 g51 g
Węglowodany8 g17  g
Błonnik8 g5 g
[17]

Orzeszki ziemne i masło orzechowe mogą być również wykorzystywane, aby stworzyć ciekawe przepisy.

Czy chcesz dowiedzieć się więcej na temat masła orzechowego? Nasz artykuł Masło orzechowe: jak wybrać najlepsze i jaki wpływ ma na nasze zdrowie, ma wszystkie odpowiedzi.

Orzeszki ziemne jako źródło białka

11. Serwatkowe i roślinne białko w proszku

Białko w formie suplementów diety np. różne białka w proszku, również mogą być stałym elementem diety i źródłem wysokiej jakości białek. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ten produkt kosztuje fortunę i będziesz żałować zakupu. Jednak, jeśli spróbujesz przeliczyć, ile porcji białka znajduje się w jednym opakowaniu, zrozumiesz, że wychodzi to dość tanio.

Białko serwatkowe, najpopularniejsze i najwyższej jakości białko ze wszystkich, jest doskonałym źródłem wysokiej jakości i łatwo strawnego białka. Najczęściej używany koncentrat serwatki zawiera 70-80% protein, co oznacza, że jedna porcja 30 g zapewni ci około 21-24 g białka. Weganie lub osoby, które unikają białka serwatkowego na przykład z powodów zdrowotnych, mogą wybierać z białek roślinnych w proszku.

Nie bój się włączyć białka w proszku do swojej diety. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, kiedy i jak go używać.

  • Jeśli masz problem ze spożywaniem wystarczającej ilości białka ze swojej regularnej diety.
  • Białka w proszku są również doskonałą pomocą, kiedy musisz wzbogacić swoje jedzenie białkiem, ale nie masz innych produktów, z którymi mógłbyś je połączyć. Łatwym sposobem jest wymieszanie go na przykład ze swoją śniadaniową owsianką.
  • Są również idealne do szybkiej suplementacji białka po treningu.
  • Są przydatne kiedy jesteś w drodze lub potrzebujesz szybkiego źródła białka.
  • Mogą sprawić, że twoja dieta będzie bardziej zróżnicowana i interesująca.

Ile energii i składników odżywczych zawierają białka w proszku?

Białko serwatkowe (koncentrat)Białko roślinne
Wartość energetyczna370 kcal385 kcal
Białko74 g73 g*
Tłuszcze5,6 g6 g
Węglowodany6 g5,8 g

*Zawartość zależy od rodzaju białka roślinnego.

Możesz przeczytać więcej na temat różnic pomiędzy poszczególnymi rodzajami białka w proszku w artykule Jak wybrać odpowiednie białka dla utraty wagi oraz wzrostu mięśni? 

Białka w proszku jako źródło białka

Ile białka i energii zawierają przeciętnie poszczególne produkty spożywcze?

Teraz już masz pojęcie, jakie bardziej przystępne cenowo produkty mogą pomóc ci utrzymać wystarczające spożycie białka. Artykuł Jak przemycić więcej białka do swojej diety oferuje więcej wskazówek, jak zwiększyć ilość białka w swojej diecie.

Produkt (100 g)Wartość energetycznaBiałko
Pierś z kurczaka120 kcal22,5 g
Skrzydełka z kurczaka191 kcal17,5 g
Udka z kurczaka121 kcal19,7 g
Tuńczyk z zalewie100 – 120 kcal20 – 25 g
Tuńczyk w oleju170 – 400 kcal20 – 25 g
Sardynki w zalewie140 – 200 kcal17 – 29 g
Sardynki w oleju180 – 370 kcal18 – 25 g
Jajka150 kcal12,5 g
Białka jajek50 kcal10 g
Twaróg bez tłuszczu67 kcal12 g
Odtłuszczony twaróg90 kcal10 g
Twaróg z pełną zawartością tłuszczu130 kcal9 g
Jogurt grecki58 kcal10 g
Tofu145 kcal13 – 17 g
Warzywa strączkowe295 – 333 kcal23 – 26 g
Ciecierzyca366 kcal21 g
Groszek332 kcal23 g
Fasola310 – 327 kcal20 – 24 g
Płatki owsiane363 kcal13 g
Orzeszki ziemne593 kcal26 g
Białko serwatkowe370 kcal74 g

O czym warto pamiętać?

Ceny żywności rosną stopniowo i, mówiąc ogólnie, produkty pochodzenia zwierzęcego, które są dobrym źródłem białka, są najdroższe. Jednakże po przeczytaniu dzisiejszego artykułu możesz zobaczyć, że istnieją sposoby na poradzenie sobie z tym. Możesz wybierać produkty, które są bardziej przystępne cenowo, jednocześnie dalej utrzymując wystarczające spożycie białka. Nie musisz rezygnować z mięsa, ryb lub nabiału. Ponadto złym pomysłem nie jest włączenie niektórych roślinnych źródeł białka do swojej diety, jako iż są one tańsze i jednocześnie dostarczą twojemu organizmowi innych korzystnych skalników odżywczych.

Źródła:

[1] COSTA, L.G. Contaminants in fish: risk-benefit considerations. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17913692/

[2] DAHL, W.J. et al. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22916813/

[3] DESAI, N.T. et al. Sensory properties and drivers of liking for Greek yogurts. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002203021300725X

[4] DUYFF, R.L. Complete Food & Nutrition Guide. . New York: Academy of Nutrition and Dietetics, 2017. ISBN 978-0-544-52058-5.

[5] EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, NUTRITION AND ALLERGIES (NDA) Dietary reference values for vitamin D. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4547

[6] EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, NUTRITION, AND ALLERGIES (NDA) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2010.1462

[7] EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, NUTRITION AND ALLERGIES (NDA) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3893

[8] EMAMI KHANSARI, F. et al. Heavy metals content of canned tuna fish. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814604007460

[9] KLOSE, C. - ARENDT, E.K. Proteins in oats; their synthesis and changes during germination: a review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22530714/

[10] MARANGONI, F. et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462824/

[11] MULLINS, A.P. - ARJMANDI, B.H. Health Benefits of Plant-Based Nutrition: Focus on Beans in Cardiometabolic Diseases. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33562498/

[12] PAUDEL, D. et al. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/

[13] SÁ, A.G.A. et al. Plant proteins as high-quality nutritional source for human diet. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224419308994

[14] SEUSS-BAUM, I. - NAU, F. 11 - The nutritional quality of eggs. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090720500112

[15] SINGH, R. et al. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23072529/

[16] TOOMER, O.T. Nutritional chemistry of the peanut (Arachis hypogaea). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28662347/

[17] USDA FoodData Central. – https://ndb.nal.usda.gov/index.html

[18] A comparative study of the functionality and protein quality of a variety of legume and cereal flours. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cche.10226

[19] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[20] Lentils: Nutrition, Benefits, and How to Cook Them. – https://www.healthline.com/nutrition/lentils

[21] Optimal Protein Intake Guide - Examine. – https://examine.com/guides/protein-intake

[22] Sardines Recipe & Nutrition. – https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/sardines

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *