Białko

Białko to skoncentrowane źródła białka, które mogą pomóc Ci w łatwym uzupełnieniu tego niezbędnego makroskładnika. W zależności od aktywności fizycznej, każdy człowiek powinien spożywać około 1,2 do 2 g białka na kilogram masy ciała. Białka w proszku są więc świetnym sposobem na osiągnięcie zalecanego dziennego spożycia białka. Co więcej, mogą one być również bardzo przydatne w przypadku, gdy nie jesteś w stanie przyjąć wystarczającej ilości białka ze zróżnicowanej diety. Białka w proszku sprawdzą się zatem idealnie jako szybka przekąska po ćwiczeniach, która pomoże w regeneracji, wzroście i wzmocnieniu zaangażowanych mięśni. Białko w proszku możesz wykorzystać do przygotowania napoju białkowego lub dodać je do swoich przepisów i stworzyć złożone potrawy, które dostarczą porządną dawkę białka i zapewnią długotrwałe uczucie sytości.

 Pokaż więcej

Dlaczego białko w diecie jest ważne i co może zrobić?

  1. Przyspiesza metabolizm – białko ma najwyższy efekt termiczny spośród wszystkich makroskładników. Oznacza to, że nasz organizm przeznacza największą ilość energii na jego spalenie. Prowadzi to następnie do tzw. przyspieszenia metabolizmu. 
  2. Ułatwia odchudzanie – białko pomaga utrzymać masę mięśniową. Mięśnie zużywają więcej energii w porównaniu do tkanki tłuszczowej, dzięki czemu białko pomaga skuteczniej schudnąć. 
  3. Wspiera wzrost mięśni – ponieważ białko jest podstawowym budulcem mięśni, jego spożycie może pomóc Ci w budowaniu nowej masy mięśniowej. 
  4. Wspiera regenerację – dzięki białku organizm jest w stanie efektywniej naprawiać uszkodzone włókna mięśniowe. 
  5. Zmniejsza głód i apetyt na słodycze – właściwości sycące białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości po spożyciu posiłku bogatego w białko, a w międzyczasie może też zmniejszyć ochotę na słodycze. 
  6. Wspomaga zdrowie kości – jedną z właściwości białka jest zdolność do utrzymania zdrowych kości. Wszystko powyższe sprawia, że ten makroskładnik jest naprawdę kluczowy i to nie tylko dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia.

Z czego składają się białka w proszku?

Białka w proszku zwykle powstają z popularnych produktów spożywczych, które są bogate w białko. Najczęściej jest to mleko, z którego pochodzi popularne białko serwatkowe. W związku z tym nie musisz się obawiać o zawartość sterydów czy zakazanych substancji. Konkretne produkty wykorzystywane do produkcji białek w proszku różnią się w zależności od rodzaju i ich zastosowania. Jednak ogólnie rzecz biorąc, najczęstsze rodzaje białek w proszku, które można spotkać to białka zwierzęce i roślinne.  

Białka zwierzęce w proszku

W tej kategorii dominują przede wszystkim popularne białka w proszku wytwarzane z mleka. Zazwyczaj występują również pod nazwą "serwatkowe". Możesz też natknąć się na białka wołowe lub białka jaj (albumina jaja) w proszku.

1. Białka serwatkowe w proszku

Tego typu białka w proszku są wytwarzane z mleka. Aby wyprodukować 1 kg białka w proszku, potrzeba ponad 100 l mleka. Mleko przechodzi następnie proces pasteryzacji, po którym dzięki dodatkowi enzymów serwatka zostaje oddzielona od kazeiny. W dalszej kolejności serwatka jest delikatnie przetwarzana, aż do uzyskania ostatecznego białka serwatkowego w proszku. Takie białko w proszku jest popularne ze względu na korzystne spektrum aminokwasów. W praktyce oznacza to, że zawiera ono wszystkie kluczowe aminokwasy w bardzo korzystnej proporcji.

Podczas wyboru tego typu białka w proszku często możemy też natknąć się na etykietę, która mówi 100% SERWATKA. Dzieje się to zwykle w przypadku białek w proszku, które zawierają wyłącznie białko serwatkowe. Takie białka w proszku nie zawierają zatem żadnego innego źródła białka.

Jakie są rodzaje białka serwatkowego?

  • Koncentrat białka serwatkowego (WPC) - najpopularniejszy rodzaj białka w proszku ze względu na stosunek ceny do wydajności. Średnio zawiera 70-80% białka, które cechuje się dość szybkim tempem wchłaniania. 
  • Izolat białka serwatkowego (WPI) - białko w proszku otrzymywane w procesie filtracji koncentratu serwatki. Jest zatem nieco czystsze, a także może pochwalić się wyższą zawartością białka, które wynosi zazwyczaj 80% i więcej. Z drugiej strony, zawiera mniejszą ilość cukru i tłuszczu. Dzięki temu idealnie nadaje się dla wymagających sportowców, którym zależy na szybko przyswajalnym białku w proszku o najwyższej możliwej zawartości białka lub osób cierpiących na nietolerancję laktozy. 
  • Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) - powstaje w procesie hydrolizy koncentratu lub izolatu serwatki. Podczas niego białko jest degradowane do krótszych peptydów, które organizm może jeszcze szybciej wchłonąć. Efektem końcowym jest doskonale nadające się do użytku białko w proszku. Na tego typu białkach w proszku można znaleźć również oznaczenie DH (stopień hydrolizy), które jest związane z procesem degradacji. Im wyższy stopień, tym bardziej białko jest zdegradowane. Najczęściej spotykanym stopniem hydrolizy jest 32 (DH 32). Ponadto białka te mogą mieć lekko gorzki smak, który może nie odpowiadać każdemu. 

2. Kazeina micelarna

Kazeina micelarna jest otrzymywana w procesie filtracji mleka krowiego. Zawiera zwykle od 70 do 80% białka, które wchłania się stopniowo. Ze względu na to, że wchłania się wolniej, zaliczana jest do białek nocnych. Jest więc idealnym rozwiązaniem dla sportowców, którzy chcą utrzymać zwiększoną produkcję białka mięśniowego nawet w nocy.

3. Białko wołowe w proszku

Białko wołowe w proszku może być stosowane również przez osoby z nietolerancją laktozy. Jest ono jednak o tyle specyficzne, że zawiera głównie białka tkanki łącznej. Jednocześnie jest mniej odpowiednie do stymulowania wzrostu mięśni, ale cieszy się też popularnością wśród osób, którym zależy na wsparciu zdrowia stawów, włosów, paznokci i skóry. 

4. Białko jaja w proszku (albumina jaja)

Białko jaja w proszku jest produkowane z jaj i zwykle zawiera 60-80% wysokiej jakości białka. Na dodatek ma korzystne spektrum aminokwasów i jest stosunkowo wolno wchłanialne, co w niektórych sytuacjach może być zaletą. Tego typu białko w proszku jest również odpowiednie dla osób, które mają problem z nietolerancją laktozy.

5. Białko wieloskładnikowe w proszku

Białko wieloskładnikowe w proszku składa się z wielu źródeł białka, dzięki czemu ma ogólnie lepsze właściwości. Zazwyczaj zawiera połączenie białka o szybkim i wolnym uwalnianiu. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zadbać o stopniowe uwalnianie białka przez pewien okres czasu.         

Białka roślinne w proszku

Białka roślinne w proszku są najczęściej produkowane ze źródeł roślinnych, które są bogate w białko, na przykład soi i innych roślin strączkowych lub nasion konopi. Dzięki temu są świetną alternatywą zarówno dla wegetarian, jak i wegan. A ponieważ źródła te są naturalnie wolne od glutenu i laktozy, są również odpowiednie dla osób, które cierpią na niestrawność tych substancji. Zawsze jednak warto zapoznać się z listą składników i upewnić się, że białko będzie odpowiadało Twoim potrzebom. 

1. Białko sojowe w proszku

Białko sojowe w proszku najbardziej przypomina jakością białko serwatkowe w proszku ze względu na spektrum aminokwasów. Wytwarzane jest z płatków, które pozyskiwane są z soi. Powstała wówczas mieszanka zawiera około 65-70% białka. Proces rozpoczyna się od wykonania koncentratu sojowego, z którego następnie przy pomocy dalszej obróbki otrzymuje się izolat sojowy. W efekcie końcowym może on mieć ponad 85% zawartości białka. 

2. Białko ryżowe

Białko ryżowe w proszku jest wykonane ze zmielonych ziaren ryżu, które są mieszane z enzymami w celu oddzielenia białka. W porównaniu z białkiem serwatkowym w proszku, ten typ ma wyraźnie niższą zawartość białka, zwykle od 50 do 78%. Co więcej, jego spektrum aminokwasów również nie jest szerokie. Można jednak łatwo temu zaradzić, na przykład łącząc je z białkiem grochu w proszku.

3. Białko konopne w proszku

Białko konopne w proszku otrzymuje się z wytłaczanych i mielonych nasion konopi. Otrzymane w ten sposób sproszkowane białko ma około 50% zawartości białka. Podobnie jak w przypadku poprzedniego białka, nie posiada również najkorzystniejszego spektrum aminokwasów. Po raz kolejny można to łatwo naprawić, łącząc je z białkiem grochu w proszku lub innym.

4. Białko grochu w proszku

Białko grochu w proszku jest dość dobrą alternatywą dla serwatki, ponieważ zawiera większą ilość leucyny. Aminokwas ten wyróżnia się najwyższym potencjałem anabolicznym. Aby uzyskać jeszcze korzystniejsze spektrum aminokwasów, warto połączyć je np. z białkiem ryżowym w proszku. Białko z grochu w proszku cechuje się wysoką zawartością błonnika, co może być idealne w przypadku, gdy zależy Ci na wyborze białka, które będzie bardziej sycące. 

5. Białko wieloskładnikowe w proszku

Białko wieloskładnikowe w proszkunajlepszą możliwą opcją z tego, co natura ma do zaoferowania. Dzieje się tak dlatego, że łączą one wiele źródeł białka, zmniejszając tym samym ich niedobór w postaci ograniczających (niedostatecznie reprezentowanych) aminokwasów. W ten sposób można uzyskać funkcjonalne białko roślinne w proszku o idealnym składzie i korzystniejszym spektrum aminokwasów.

Chcesz dowiedzieć się więcej o roślinnych źródłach białka? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz artykuł:  Jakie są najlepsze źródła białka roślinnego i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?  

Jaka jest optymalna dawka białka?

Optymalna dawka białka będzie się różnić w zależności od wielu czynników, takich jak budowa i skład ciała, całkowity wydatek energetyczny, aktywność fizyczna i tym podobne. Ogólnie rzecz biorąc, możemy uznać uniwersalną dawkę 20-40 g białka za optymalną. Jest to zazwyczaj jedna miarka białka w proszku, która zawiera około 30 g. W przypadku białek roślinnych w proszku, możemy dodać kilka gramów więcej. Wynika to z faktu, że mają one zazwyczaj niższą zawartość białka i są trudniejsze do strawienia.

Kiedy i jak stosować białka w proszku?

  • jako składnik różnych przepisów w celu wzbogacenia ich o białko
  • podczas przygotowywania słodkich deserów bogatych w białko
  • jako napój po wysiłku fizycznym, aby wspomóc regenerację włókien mięśniowych
  • jako przekąska, która nasyci głód, gdy nie masz czasu na przygotowanie posiłku
  • gdy potrzebujesz łatwego sposobu na zwiększenie spożycia białka

Dla kogo przeznaczone są białka w proszku?

  • Osób, które chcą zwiększyć spożycie białka.
  • Sportowców, którym zależy na wzroście mięśni.
  • Kucharzy, którzy chcą wzbogacić swoje dania o białko i stworzyć pyszne i zdrowe przepisy.
  • Osób, które chcą schudnąć i szukają produktów, które zapewnią uczucie sytości i pomogą ograniczyć zachcianki. 
  • Wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu diety i wzbogaceniu jej o nowe smaki. 

Chcesz dowiedzieć się więcej o białkach w proszku i o tym, jak wybrać najlepszy? Sprawdź nasz artykuł: Jak wybrać odpowiednie białko dla utraty wagi lub wzrostu mięśni?

 Pokaż mniej

Produkty 1-30 z 84

Strona
na stronie
Ustaw kierunek rosnący
Kategoria
Producent
  1. GymBeam (20)
  2. The Protein Works (9)
  3. VanaVita (6)
  4. Mars (5)
  5. Amix (5)
  6. Optimum Nutrition (5)
  7. Applied Nutrition (4)
  8. Reflex Nutrition (3)
  9. OstroVit (3)
  10. PVL (2)
  11. BeastPink (2)
  12. Megabol (2)
  13. Mammut Nutrition (2)
  14. ProSupps (2)
  15. ActivLab (2)
  16. BSN (2)
  17. Diet Food (1)
  18. Universal Nutrition (1)
  19. MuscleTech (1)
  20. Stacker2 (1)
  21. Ghost (1)
  22. NOW Foods (1)
  23. SENS (1)
  24. Purasana (1)
  25. Go On Nutrition (1)
  26. Nutrend (1)
Smak
  1. czekolada (34)
  2. wanilia (27)
  3. truskawka (23)
  4. bez smaku (16)
  5. cookies & cream (13)
  6. lody waniliowe (11)
  7. krem waniliowy (7)
  8. banan (7)
  9. czekolada (6)
  10. czekolada orzech laskowy (6)
  11. słony karmel (6)
  12. kokos biała czekolada (5)
  13. kokos czekolada (4)
  14. malina biała czekolada (4)
  15. owoce leśne (4)
  16. szejk truskawkowy (3)
  17. czekoladowy koktajl mleczny (3)
  18. bananowy koktajl mleczny (3)
  19. truskawki śmietana (3)
  20. czekoladowe orzeszki ziemne (2)
  21. banan śmietana (2)
  22. czekolada mleczna (2)
  23. mars (2)
  24. banan truskawka (2)
  25. francuski krem waniliowy (2)
  26. jogurt jagodowy (2)
  27. pyszne truskawki (2)
  28. podwójna czekolada (2)
  29. ciasto waniliowe (2)
  30. belgijska choca mocha (2)
  31. kokos (2)
  32. herbatnik czekoladowy (2)
  33. truskawki i śmietana (2)
  34. czekoladowe masło orzechowe (2)
  35. salted caramel bandit (2)
  36. wanilia stewia (2)
  37. słony karmel (2)
  38. potrójna czekolada (2)
  39. strawberry splash (2)
  40. tiramisu (1)
  41. fasola waniliowa (1)
  42. sernik waniliowy (1)
  43. wanilia kokos (1)
  44. migdał pistacja (1)
  45. arbuz (1)
  46. vanilla fudge (1)
  47. zbożowe mleko owocowe (1)
  48. Sernik truskawkowy z kawałkami czekolady (1)
  49. plaster miodu czekolada (1)
  50. choco bueno (1)
  51. deser czekoladowy (1)
  52. herbatniki czekoladowo-karmelowe (1)
  53. kakao & kaamel (1)
  54. biała czekolada (1)
  55. ciasteczka (1)
  56. brownie z czekoladą i miętą (1)
  57. butterscotch ripple (1)
  58. truskawka biała czekolada (1)
  59. truskawka malina (1)
  60. wiśnia jogurtowa (1)
  61. bananowy (1)
  62. jogurt malinowy (1)
  63. truskawkowa stewia (1)
  64. czekolada karmel (1)
  65. miętowa czekolada (1)
  66. lody czekoladowe (1)
  67. czekoladowa krówka brownie (1)
  68. krem czekoladowy (1)
  69. sernik czekoladowy (1)
  70. wiśnia czekolada (1)
  71. czekolada i jagody (1)
  72. czekolada supreme (1)
  73. płatki z mlekiem (1)
  74. krówka karmelowa toffi (1)
  75. karmelowe macchiato (1)
  76. karmel (1)
  77. cappuccino (1)
  78. niebieska malina (1)
  79. tort urodzinowy (1)
  80. czekolada stevia (1)
  81. lody kawowe (1)
  82. truskawka banan (1)
  83. masło orzechowe (1)
  84. salted caramel chocolate (1)
  85. snickerdoodle (1)
  86. malina (1)
  87. pistacje (1)
  88. ananas kokos (1)
  89. czekolada z masłem orzechowym (1)
  90. mleko zbożowe z masła orzechowego (1)
  91. naturalny (1)
  92. cola (1)
  93. mix jagód (1)
  94. millionaire's shortbread (1)
  95. limonka cytryna (1)
  96. sernik cytrynowy (1)
  97. zielone jabłko (1)
  98. mleczna czekolada extreme (1)
  99. podwójny kawałek czekolady (1)
  100. atomic apple (1)
Opakowanie (g)
  1. 1000 g (26)
  2. 2000 g (11)
  3. 500 g (9)
  4. 1800 g (5)
  5. 900 g (5)
  6. 30 g (5)
  7. 875 g (4)
  8. 2200 g (4)
  9. 2270 g (4)
  10. 2500 g (4)
  11. 600 g (4)
  12. 1810 g (3)
  13. 400 x 30g (3)
  14. 907 g (2)
  15. 750 g (2)
  16. 3000 g (2)
  17. 910 g (2)
  18. 4540 g (2)
  19. 2400 g (1)
  20. 1590 g (1)
  21. 816 g (1)
  22. 896 g (1)
  23. 455 g (1)
  24. 480 g (1)
  25. 24 x 30 g (1)
  26. 680 g (1)
  27. 908 g (1)
  28. 700 g (1)
  29. 1200 g (1)
  30. 450 g (1)
  31. 400 g (1)
  32. 2250 g (1)
  33. 150 g (1)
  34. 1814 g (1)
  35. 405 g (1)
Kolor
  1. shadow (9)
  2. violet (8)
  3. ivory (2)
  4. olivine (1)
Forma
  1. proszek (81)
  2. artykuły spożywcze (1)
Mieszanka
  1. mieszanka (64)
  2. czysty (17)
Metoda przetwarzania białka
  1. pozostałe (30)
  2. koncentrat (14)
  3. izolat (10)
  4. hydrolizat (6)
Źródło białka
  1. serwatka (32)
  2. wieloskładnikowe (14)
  3. kazeina (4)
  4. wołowina (3)
  5. groszek (3)
  6. nasiona konopii (2)
  7. soja (2)
  8. jaja (1)
  9. ryż (1)
Kategoria prawna produktu
Etykiety produktów
  1. Wegański (19)
  2. BIO (8)
  3. Bestseller (1)
  4. Świetna okazja (1)
  5. Nowość (1)
  6. 11% (1)
  7. 21% (1)
Cena
FILTRUJ PO
Wegetariański (65)
Wegański (19)
Bez glutenu (55)
Bez laktozy (22)
BIO (8)
Bez GMO (60)
Bez sztucznego słodzika (17)
Bez opakowania z tworzywa sztucznego (84)
Bez aspartamu (79)
  1. Just Whey - GymBeam
    Just Whey - GymBeam
    93%
    93 % (1587)
    Od 79,90zł
  2. Proteín 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
    100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
    92%
    92 % (775)
    Od 59,90zł
  3. Białko True Whey - GymBeam
    Białko serwatkowe True Whey - GymBeam
    89%
    89 % (2393)
    Od 75,90zł
  4. Białko Yum Yum Whey 1000 g - BeastPink
    Yum Yum Whey - BeastPink + PREZENT
    91%
    91 % (759)
    79,90zł
  5. Białko Anabolic Whey - GymBeam
    Anabolic Whey - GymBeam
    93%
    93 % (419)
    Od 56,90zł
  6. Izolat białka serwartkowego - GymBeam
    Pure IsoWhey - GymBeam
    88%
    88 % (373)
    Od 109,90zł
  7. Białko wołowe - GymBeam
    Białko wołowe - GymBeam
    70%
    70 % (272)
    86,90zł
  8. Anabolic Monster Beef Protein - Amix
    Anabolic Monster Beef - Amix
    86%
    86 % (115)
    Od 127,90zł
  9. Protein Soy Isolate 1000 g - GymBeam
    Izolat białka sojowego - GymBeam
    82%
    82 % (331)
    56,90zł
  10. Wegańskie białko Extreme - The Protein Works
    Wegańskie białko Extreme - The Protein Works
    84%
    84 % (78)
    Od 63,90zł
  11. True Whey ProDigest - GymBeam 2000 g - chocolate
    True Whey ProDigest - GymBeam
    77%
    77 % (7)
    Od 99,90zł
  12. Protein Platinum Hydrowhey 1590 g - Optimum Nutrition
    Platinum Hydrowhey - Optimum Nutrition
    90%
    90 % (22)
    379,00zł
  13. Rice Protein GymBeam 1000g
    Białko ryżowe - GymBeam
    71%
    71 % (123)
    67,90zł
  14. Białko Mutant Whey - PVL
    Mutant Whey - PVL
    88%
    88 % (227)
    Od 106,90zł
  15. Diet Vegan Protein - The Protein Works
    Dietetyczne białko wegańskie - The Protein Works
    84%
    84 % (86)
    Od 54,90zł
  16. 100% Casein - Optimum Nutrition
    100% Kazeina - Optimum Nutrition
    91%
    91 % (26)
    Od 169,90zł
  17. Anabolic Masster 2200 g - Amix
    Anabolic Masster - Amix
    84%
    84 % (26)
    209,90zł
  18. Micellar Casein - GymBeam
    Kazeina micelarna 1000 g - GymBeam
    81%
    81 % (163)
    86,90zł
  19. Protein Syntha 6 2300 g - BSN
    Syntha 6 - BSN
    94%
    94 % (78)
    241,90zł
  20. Albumina jaj - GymBeam
    Albumina jaj - GymBeam
    80%
    80 % (92)
    159,90zł
  21. Białko konopne - GymBeam
    Białko konopne - GymBeam
    86%
    86 % (42)
    94,90zł
  22. GymBeam Vegan Blend - 1000 g chocolate
    Vegan Blend - GymBeam
    71%
    71 % (195)
    82,90zł
  23. Shake 4 Fit&Slim - Amix
    Shake 4 Fit&Slim - Amix
    84%
    84 % (60)
    89,90zł
  24. BIO Vegan Protein - VanaVita
    BIO Białko wegańskie - VanaVita
    83%
    83 % (79)
    108,90zł
  25. Diet Whey - Applied Nutrition
    Diet Whey - Applied Nutrition
    89%
    89 % (33)
    Od 129,90zł
  26. Formel 90 Protein - Mammut Nutrition
    Białko Formel 90 - Mammut Nutrition
    80%
    80 % (24)
    229,90zł
  27. Whey Protein 80 - The Protein Works
    Whey Protein 80 - The Protein Works
    90%
    90 % (108)
    Od 78,90zł
  28. Izolat białka sojowego 90 - The Protein Works
    Izolat białka sojowego 90 - The Protein Works
    80%
    80 % (43)
    69,90zł
  29. Protein HydroFue - GymBeam
    HydroFue – GymBeam
    90%
    90 % (46)
    259,90zł
  30. Białko Quattro Pro - Megabol
    Quattro Pro - Megabol
    70%
    70 % (154)
    Od 69,90zł

Produkty 1-30 z 84