Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
Białko roślinne
Białko roślinne wspomaga rozwój i utrzymywanie masy mięśniowej a także przyczynia się do zdrowia kości. Pochodzi z roślinnych źródeł białka i dlatego jest odpowiedni dla wegetarian, wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Różni się od białka zwierzęcego pod względem ilości podstawowych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie produkować. Tylko komosa ryżowa, gryka, nasiona chia, białko sojowe oraz białko konopne zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, a zatem należy do białek kompletnych. Pozostałe białka na bazie roślinnej są niekompletne ponieważ brakuje w nich jednego lub więcej podstawowych aminokwasów. Z tego względu, wieloskładnikowe białka roślinne łączą wiele źródeł białka roślinnego i dlatego uzupełniają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Najlepszymi białkami na bazie roślinnej są białko sojowe, białko grochu, białko z konopi, białko ryżowe oraz wieloskładnikowe białka roślinne. Są one bogate w witaminy i minerały, substancje czynne pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacze oraz błonnik. Należą one do białek łatwo rozpuszczalnych i dobrze przyswajalnych, które można przygotowywać jako zdrową przekąskę o każdej porze dnia. Są one wykorzystywane do szybkiego uzupełniania białek w formie napoju białkowego lub jako dodatki do Twoich ulubionych przepisów kulinarnych fitness. Więcej o białkach na bazie roślinnej można znaleźć w naszym artykule Białka wegańskie i wegetariańskie oraz ich różnice, działanie i zalety.
Plant-based proteins i ich zalety:
- pochodzą wyłącznie z roślinnych źródeł białka
- są odpowiednie dla wegetarian, wegan oraz osób z uczuleniem na laktozę
- wspomagają rozwój i utrzymanie masy mięśniowej
- przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości
- są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy