Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
Miody
Miody jest często wykorzystywany jako zdrowsza alternatywa dla cukru. Możesz używać go do posłodzenia kawy, smoothie lub innych napojów i dań. Miód jest produkowany przez pszczoły, które zbierają słodki sok z kwiatów i drzew, a następnie zagęszczają go swoimi enzymami. Pszczoła następnie przechowuje powstałą masę w komórce w ulu, gdzie zbędna woda wyparowuje. Jest on następnie przetwarzany przez pszczelarza do momentu uzyskania formy słodkiego, naturalnego miodu. W tej kategorii znajdziesz także miód z Nowej Zelandii, który osiąga najwyższą jakość i ma wysoką zawartość składnika bioaktywnego - metyloglioksalu (MGO), co czyni go doskonałym stymulantem. Jednakże, aby zaspokoić zapotrzebowanie wegan, oferujemy także miód produkowany bez udziału pszczół, złożony jedynie z surowych materiałów roślinnych. Nie traci on jednak swojego doskonałego smaku i konsystencji.
Miód jest powszechnie znany głównie z powodu swojej zawartości ważnych przeciwutleniaczy i flawonoidów i jest badany pod kątem jego właściwości antybakteryjnych i antywirusowych. Na pewno znajdziesz dla niego wiele zastosowań w kuchni. Możesz zacząć od dodawania go do herbaty, owsianki lub deserów. Jest on jednak równie dobry do ziemniaków i mięs, gdyż po upieczeniu tworzy słodką skorupkę, której nie zastąpisz niczym innym.