Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
Zdrowe tłuszcze
Zdrowe tłuszcze to kluczowe składniki „zdrowych” tłuszczów, które pomagają w poprawianiu funkcji mózgowych, regulują ciśnienie krwi i cholesterol oraz wspierają odporność. Są niezbędnymi składnikami odżywczymi, więc należy uzupełniać je odpowiednią dietą lub suplementami.
Kwasy tłuszczowe omega dzieli się na wielonienasycone endogenne kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie produkuje sam i jednonasycone kwasy tłuszczowe omega-9. najczęściej znajduje się je w diecie i nie są niezbędne, gdyż ciało ma zdolność ich syntezy.
Zalety stosowania kwasów Omega-3-6-9.
Jest wiele powodów, dla których należy dbać o uzupełnianie kwasów tłuszczowych omega. Zobacz najważniejsze i najbardziej wartościowe dla zdrowia:
- poprawa funkcji mózgowych
- regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
- wspieranie układu odpornościowego
- pozytywne działanie na choroby autoimmunologiczne
- właściwości przeciwzapalne i zapobieganie infekcjom
- zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy
- skuteczne w zapobieganiu chorobom serca
- spowolnienie procesu starzenia
- pozytywny wpływ na choroby neurologiczne i psychiczne
- zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy
- pomoc w leczeniu łuszczycy
- ochrona DNA przed promieniowaniem UV, ograniczenie ryzyka wystąpienia raka skóry
- ograniczenie ryzyka przedwczesnego porodu
- ograniczenie uczucia stresu i agresji i dzieci i dorosłych
- poprawa przebiegu bolącej miesiączki
- wsparcie regeneracji mięśni
- zwiększenie siły i wydolności
Źródła kwasów tłuszczowych omega
Naturalnym źródłem omega-9 są oleje roślinne - zwłaszcza oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Niedobór kwasów omega-9 jest rzadko spotykany i zazwyczaj uzupełnia się go normalną dietą, a organizm jest w stanie produkować go na własną rękę.
Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w nasionach dyni i słonecznika oraz w orzechach włoskich, soi, rzepaku, kukurydzy i orzeszkach ziemnych.
W kwestii kwasów omega-3 ich podział na ALA (kwas alfa-linolenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). To bardzo ważne, aby przyjmować ALA + DHA + EPA, a każdy występuje w innych pokarmach.
ALA pozyskujemy z oleju z siemienia lnianego, orzechów włoskich i, w małych ilościach, soi, oliwy z oliwek i kiełków pszenicy.
Źródłem EPA i DHA jest tłuszcz z mięsa ryb. Z ryb morskich, zwłaszcza tuńczyka, makreli, śledzia, sardynek, łososia, sardeli. Z ryb słodkowodnych, węgorza, lipienia, pstrąga, suma i karpia. Można je także zastąpić olejem rybnym.
Zazwyczaj, kombinacja kwasów omega-3 jest elementem brakującym w organizmie. Jeśli przyjmuje się wystarczającą ilość ALA z diety, często występuje niedobór EPA i DHA z uwagi na brak ryb w diecie. W tym wypadku zaleca się uzupełnianie omega-3 w formie tabletek lub w płynie pod postacią oleju rybnego.
Kiedy przyjmować suplementy z kwasami tłuszczowymi omega
Według ekspertów należy uwzględnić ryby w diecie dwa razy w tygodniu, aby przyjąć odpowiednią dawkę kwasów omega-3 i zmniejszyć ryzyko zaburzeń i udarów mózgu o 6%.
Jednak specyficzny zapach i smak ryb, alergie lub styl życia powstrzymuje wiele osób przed ich spożywaniem w takich ilościach. Słowacy, dla przykładu, spożywają ich bardzo mało. Jedynie 18% Słowaków je ryby raz w tygodniu, a europejska norma wynosi 42%. W grupie ryzyka znajdują się dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, weganie i osoby starsze, które powinny stosować suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega. [1]
Zalecane dawkowanie kwasów tłuszczowych omega
Pozytywny wpływ osiąga się dzienną dawką 250 mg EPA i DHA. Zalecamy łączenie kwasów omega z witaminą B, która poprawia ich działanie.