Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Masła orzechowe

Masła orzechowe

Masła orzechowe

Masła orzechowe , takie jak masło z orzechów ziemnych, orzechów nerkowca czy masło migdałowe są wysokiej jakości, zbilansowanymi żywieniowo masłami odpowiednimi dla sportowców oraz miłośników zdrowego stylu życia. Zaletą jest ich wyśmienity smak, wspaniała konsystencja dzięki gniecionym orzechom, a także są walory zdrowotne. Mają one wysoką zawartość białka i błonnika, a także przeciwutleniaczy, witamin, minerałów takich jak magnez oraz cynk, witaminy E, zdrowych tłuszczów oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają cholesterol i ciśnienie krwi.

 

Zobacz więcej

 

MASŁA WEDŁUG RODZAJU ORZECHÓW

Masła orzechowe są dzielone na masło z orzechów nerkowca, masło migdałowe, masło z orzechów laskowych, masło z orzechów piniowych oraz masło z orzechów ziemnych zależnie od rodzaju orzechów z jakich są wyprodukowane. Oprócz nich, można znaleźć także masła zmieszane z kilku rodzajów orzechów. Chociaż większość orzechów ma niemal te same właściwości, to jednak różnią się one dostarczaniem organizmowi dobroczynnych substancji w różnych proporcjach.

 

Masło z orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca, z których produkowane jest masło nerkowcowe, są wspaniałym źródłem witamin, białka i zdrowych tłuszczów. W odróżnieniu od innych orzechów, orzechy nerkowca zawierają najmniej tłuszczu zaś 80% z tego stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Obfitość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są w przybliżeniu takie same jak w oliwie z oliwek, może obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Ponadto, masło nerkowcowe jest także wspaniałym źródłem miedzi. W końcu przecież jedna przeciętna porcja masła z orzechów nerkowca już dostarcza organizmowi zalecaną dzienną dawkę miedzi.

 

Aby nadać masłu z orzechów nerkowca charakterystycznego smaku oraz specyficznej konsystencji, wszystkie orzechy nerkowca są prażone przed zmiksowaniem. Przygotowane w ten sposób masło nerkowcowe może być wykorzystywane jako zdrowe i smaczne smarowidło do każdego słodkiego pieczywa. Zastosowanie masła z nerkowców w kuchni jest naprawdę szerokie - można stosować go jako składnik napojów białkowych, jako surowiec do różnych dań słodkich i słonych przygotowywanych na woku lub patelni. Przy utracie masy i utrzymaniu optymalnej wagi ciała, masło z nerkowca również pomaga przy dużej ilości tłuszczu, który wzbogaca soczystość potraw, sprawiając że faktycznie jesz znacznie mniej. Jest to potwierdzone przez badania naukowe, zgodnie z którymi jedzenie nerkowców znacznie zmniejsza ryzyko otyłości. Orzechy nerkowca są także dobrym źródłem witaminy K, bez której Twoje kości mogłyby cierpieć wskutek częstych złamań lub osteoporozy.

 

Zalety masła z orzechów nerkowca:

● wysoka wartość energetyczna (2600 kJ w 100 g porcji)
● zmniejszanie ryzyka powstawania kamieni żółciowych
● orzechy nerkowca są przeciwutleniaczami i zmniejszają ryzyko raka wątroby oraz przewodu pokarmowego
● minerały, takie jak potas i magnez zapobiegają demineralizacji kości
● szeroka gama zastosowań

 

Masło z orzechów ziemnych

Przysmak znany z licznych amerykańskich filmów stopniowo staje się ulubionym pożywieniem w naszym kraju. Masło z orzechów ziemnych można spotkać w sklepach pod różnymi nazwami - peanut spread (pasta), peanut mash (puree) lub peanut cream (krem). Masło z orzechów ziemnych ma specyficzny słodko-słonawy smak, i chociaż tak faktycznie orzechy ziemne nie są zaliczane do orzechów, to pasta orzechowa smakuje troszkę jak prażone orzechy.

Jest kilka rodzajów kremu z orzechów ziemnych. Lekk słonawe w smaku masło orzechowe nie zawiera żadnego dodatku cukru, tak więc masło orzechowe jest zdrowsze pod względem oddziaływania na ludzki organizm. I na odwrót, słodkie masło orzechowe zawiera szczyptę cukru, zaś dla niektórych osób jego słodki smak może być przyjemniejszy. Oczywiście, najzdrowsze jest 100% masło orzechowe bez jakichkolwiek dodatków i ze 100% zawartości mielonych orzechów.

 

Zalety masła z orzechów ziemnych:

● zdrowa alternatywa dla zwykłego masła z mleka
● zawiera tłuszcze nienasycone
● wysoka wartość energetyczna (2500 kJ na 100 g)
● bogate w minerały i witaminy
● szeroki wachlarz zastosowań

 

Masło migdałowe

Migdał, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, jest nazywany królem orzechów. Masło wyrabiane z migdałów jest pełne białek, węglowodanów i tłuszczów, a oprócz nich zawiera także potas, magnez oraz dużo witamin. Masło migdałowe jest pokarmem o przepysznym aromacie i wysokiej zawartości witaminy E , która sprzyja zdrowemu starzeniu się, ma właściwości przeciwutleniające i zapobiega chorobie Alzheimer'a. Duża zawartość kwasów wielonienasyconych służy zapobieganiu chorobie sercowo-naczyniowej oraz sprzyja dobrem u zdrowiu serca, a także poziomowi “dobrego” cholesterol. Dzięki wysokiej zawartości białka, masło migdałowe jest wspaniałym suplementem przy diecie wysokokalorycznej dla wszystkich czynnych sportowców. Optymalne funkcjonowanie mięśni oraz ich doskonały rozwój są możliwe dzięki obfitości magnezu w maśle migdałowym.

 

Jeśli porównamy masło migdałowe z masłem z orzechów ziemnych, to krem migdałowy zawiera 2 razy mniej kwasów tłuszczowych oraz mniej kwasów tłuszczowych omega-6. Ponadto, masło migdałowe jest surowcem o wyższej zawartości błonnika. Masło migdałowe może być spożywane jako pasta do smarowania zdrowego, słodkiego pieczywa lub mieszane z białkami, stosowane w przepisach na różne słodkie potrawy lub używane jako składnik koktajlów i jogurtów. Albo dlaczego nie spróbować masła migdałowego z bananem i czekoladą - połączeniem, któremu ulegnie każdy.

 

Zalety masła migdałowego:

● obfituje w białko i zdrowe tłuszcze
● duża zawartość witaminy E i magnezu
● chroni przed chorobą sercowo-naczyniową
● wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca
● szeroki wachlarz zastosowań

 

Masło z orzechów laskowych

 

Prawdopodobnie najsłynniejszym masłem z orzechów laskowych jest nougat lub Nutella - czekoladowa pasta z orzechami laskowymi, która jednakże ma mało wspólnego ze zdrowym stylem życia. Masło laskowe zaopatruje organizm w błonnik oraz ma wysoką zawartość witamin i minerałów. Wyjątkowość orzechów laskowych tkwi w dużej zawartości kwasu foliowego, który należy do witamin zapewniających metabolizm białek oraz kwasów nukleinowych. W skrócie, kwas foliowy (witamin B9) dba o tworzenie, odnowę oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek w ludzkim organizmie.

 

Masło z orzechów laskowych o 100% zawartości tych orzechów może bardzo skutecznie zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak rak czy choroba układu krążenia. A wszystko to dzięki zbilansowanemu stosunkowi tłuszczów nasyconych i nienasyconych, które zmniejszają ilość złego cholesterol we krwi. Masło laskowe wspomaga także trawienie, odtruwanie jelita grubego oraz regularne wypróżnianie.

 

Masło z orzechów laskowych łączy smaki słodki i kwaśny. Interesujący kompromis, dzięki któremu również polubisz jedzenia masła z orzechów laskowych. Można używać go w kuchni w kilku przepisach na słone lub słodkie potrawy, albo po prostu smarować nim zdrowe, słodkie pieczywo.

 

Najważniejszym czynnikiem przy wyborze masła z orzechów laskowych jest jego skład, jako iż większość masła w sieciach detalicznych nie zawiera czystych orzechów laskowych. Zawierają one bowiem również dużą ilość dodatkowych substancji słodzących, cukru, oleju i soli.

 

Zalety masła z orzechów laskowych:

● wysoka zawartość kwasu foliowego
● wspomaga trawienie
● obniża poziom złego cholesterolu
● pełni funkcję zapobiegającą chorobie sercowo-naczyniowej
● szeroki wachlarz zastosowań

 

Masło orzechowe z wielu rodzajów orzechów

Na rynku są także masła, które zawierają mieszaninę kilku rodzajów orzechów. Bardzo pospolitym i popularnym połączeniem jest na przykład mix orzechów ziemnych, orzechów nerkowca i migdałów w 100% koncentracie. Takie masło orzechowe zawiera sumę najlepszych właściwości wszystkich tych orzechów z dużą ilością białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.

 

Zalety masła orzechowego:

● mieszanina wielu rodzajów orzechów
● szeroka gama zastosowań

 

KONSYSTENCJA MASŁA

Gładkie masło orzechowe

Masła orzechowe oznaczone jako gładkie mają miękką i kremową konsystencję. Dokładnie posiekane i zmielone orzechy ziemne oraz inne orzechy w formie kremu są łatwiejsze do rozsmarowania i, oprócz masła o przepysznym smaku, które rozpływa się na języku, nie czujesz w ustach nic innego. Kremowe masło orzechowe można spożywać ze słodkim pieczywem jako pastę do smarowania, albo można stosować jako bez trudu rozpuszczający się składnik w ciastach, napojach, domowych lodach i innych potrawach.

 

Chrupiące masło orzechowe

Alternatywę dla gładkiego masła orzechowego stanowi chrupiąca pasta, która jest wzbogacona kawałkami nie zmielonych orzechów ziemnych bądź innych orzechów. Ponadto, masło to z małymi kawałkami orzechów może być smarowane na pieczywie lub stosowane w Twoim domu przyrządzania różnych zdrowych i bogatych w białko deserów oraz potraw fitness.

 

Masło białkowe

Większość sklepów z żywnością oferuje masła orzechowe i kremy z orzechów ziemnych wzbogacone białkiem. Głównym żródłem białka w masłach orzechowych jest serwatka. Białko serwatkowe sprzyja rozwojowi mięśni i jest dzielone na dwa podstawowe rodzaje:

 

● masło orzechowe, które jest wzbogacone białkami w formie koncentratu serwatkowego, zawierające więcej tłuszczu i laktozy. Stężenie białka w koncentracie serwatkowym wynosi 70-85%
● jeśli wybierasz masło wzbogacone izolatem serwatkowym, możesz mieć pewność, że to masło orzechowe zawiera wysokiej jakości białka przy niskim stosunku tłuszczu i laktozy oraz wyższej zawartości białka (od 90 do 98%)

 

Masło orzechowe ze zwiększoną zawartością białka powinno być spożywane podczas fazy zwiększania objętości jak też podczas diety. Jego forma nie różni się od zwykłego, 100% masła orzechowego. więc można spożywać go w ten sam sposób - albo jako pastę do smarowania pieczywa, albo w napojach i posiłkach białkowych.

 

Zalety masła orzechowego:

● zwiększona zawartość białka
● różne smaki
● zdrowe przysmaki bez niekorzystnych skutków ubocznych

 

MASŁO SMAKOWE

 

 

Oprócz dodawanych porcji białka, niektóre masła orzechowe są również aromatyzowane poprzez dodawanie różnych substancji zapachowych i smakowych. Jeśli preferujesz czekoladowe, truskawkowe, kakaowe, karmelowe, kokosowe lub inne słodkie smakołyki, a jednocześnie potrzebujesz pokarmu bogatego w białko, to Twój faworyt jest oczywisty.

 

Masło orzechowe czekoladowe

Kremy czekoladowe są prawdopodobnie najpopularniejszymi odmianami w segmencie smakowych maseł orzechowych. Nic dziwnego, czekolada towarzyszy nam odkąd jesteśmy mali, i nawet jeśli zdajemy sobie sprawę z ujemnych skutków jej nadmiernego spożycia, nie możemy jej się oprzeć nawet w wieku zaawansowanym. Nawet najwięksi sportowcy, tj. osoby z wielką dozą determinacji i autorefleksji, rzadko kiedy wzbraniają się przed nią. Taki krem czekoladowy jest więc stworzony właśnie dla nich, gdyż jest zdrowy i zawiera praktycznie 100% orzechów, toteż mogą sobie na niego pozwalać bez przykrych komplikacji.

 

Masło orzechowe o smaku truskawkowym

Zdrowe masło orzechowe może być aromatyzowane nie tylko czekoladą. Niektóre sklepy oferują także masła orzechowe o smaku truskawkowym oprócz kremów czekoladowych. Można używać ich do mieszania zdrowych i pożywnych koktajli, jogurtów i różnych smacznych dań, takich jak naleśniki.

 

Masło orzechowe nugatowe

Nie jest to Nutella, lecz smakuje podobnie. Masło nugatowe zawierające zdrowe i pożywne orzechy jest przeznaczone dla tych, którzy wykazują się determinacją w dążeniu do zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych, lecz jednocześnie nie są w stanie całkiem zrezygnować z wybornego smaku nugatu. Wszystkie aromatyzowane masła orzechowe mogą być spożywane ze słodkim pieczywem, jako pasta do naleśników bądź składnik smakołyków fitness.

 

Zalety masła aromatyzowanego:

● różne aromaty i smaki
● dla osób z większym apetytem
● zdrowy smakołyk bez ujemnych skutków ubocznych
● szerokie możliwości stosowania

 

MASŁO WEDŁUG PROPORCJI ORZECHÓW

100% masło orzechowe

100% pasty orzechowe dają pewność, że spożywasz czyste i zdrowe masło orzechowe. Masła o 100% zawartości orzechów są najkorzystniejsze dla zdrowia spośród wszystkich past i oferują organizmowi maksimum witamin, białek i minerałów. Nie zawierają one żadnych dodatków, takich jak sól, cukier, olej palmowy czy kawałki owoców.

 

Masła z dodatkami

Niektóre masła są uzupełniane różnymi substancjami dla poprawy smaku czy konsystencji lub przedłużenia przydatności do spożycia. Osoby, które nie chcą usuwać słodkich smaków ze swego menu wolą kremy czekoladowe, Nutellę, lub inne smakowe alternatywy. Na rynku są również masła orzechowe zawierające kawałki owoców. Masła takie mogą zawierać zwiększoną proporcję cukru, a często także dodatki takie jak sól czy cukier palmowy.

ukryj opis
Opcje zakupów
Kategoria
    Producent
    Smak
    Opakowanie (g)
    Opakowanie (ml)
      Tabs
        Kolor
          Kaps
            Material
              Forma
                Mieszanka
                Rozmiar
                  Metoda przetwarzania białka
                    Źródło białka
                      Etykiety produktów
                      Cena
                      Cena od - do
                      Filter by
                        • Wegetariański (6)
                        • Wegańskie (5)
                        • Bezglutenowe (6)
                        • Bez laktozy (5)
                        • Bio (7)
                        • Bez GMO (11)
                        • Bez sztucznego słodzika (6)
                        • Bez opakowania z tworzywa sztucznego (8)
                        • Bez aspartamu (11)
                      1. Masło orzechowe 100% - GymBeam
                        Ocena:
                        92% (475)
                        Cena promocyjna   8,99 zł
                      2. Białkowe masło orzechowe Nuts & Whey 1000 g - GymBeam
                        Ocena:
                        92% (173)
                        Cena promocyjna   39,50 zł
                      3. Masło z orzechów pistacjowych - GymBeam
                        Ocena:
                        99% (72)
                        Cena promocyjna   34,99 zł
                      4. Masło z orzechów nerkowca - GymBeam
                        Ocena:
                        100% (61)
                        Cena promocyjna   29,50 zł
                      5. 100% masło migdałowe - GymBeam
                        Ocena:
                        85% (58)
                        Cena promocyjna   29,50 zł
                      6. Masło orzechowe w proszku 190 g - GymBeam
                        Ocena:
                        92% (43)
                        Cena promocyjna   27,50 zł
                      7. Hazelnut Spread - GymBeam
                        Ocena:
                        91% (132)
                        Cena promocyjna   28,99 zł
                      8. Masło z orzechów ziemnych z kokosem - GymBeam
                        Ocena:
                        95% (69)
                        Cena promocyjna   14,90 zł
                      9. Krem Nugatowo-Orzechowy - Xucker
                        Ocena:
                        100% (5)
                        Cena promocyjna   33,90 zł

                      Produkty 11