Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Mięso dehydratyzowane

Mięso dehydratyzowane

Mięso dehydratyzowane

Mięso dehydratyzowane jest jedną z lżejszych przekąsek naładowanych białkiem. Nadaje sie ono do spożycia o dowolnej porze dnia, a na dodatek, jeśli włączysz go do swojej codziennej diety na równi z aktywnością ruchową you, to nabierzesz także i odporności. Jednocześnie, oferuje ono wiele korzyści w niedużej porcji - 25 gram suszonego mięsa odpowiada w przybliżeniu 60 gramom surowego mięsa.

 

 

Zobacz więcej

Suszone mięso i jego zalety:

  • obfite źródło białka
  • zawiera minimalną ilość tłuszczów i węglowodanów
  • dostarcza energii niezbędnej w ciągu dnia
  • dostępne także w wersji bezglutenowej lub tylko z minimalną ilością glutenu
  • możesz dogadzać nim sobie w dowolnym czasie
  • nie jest wymagające pod względem przechowywania
  • ma długi okres przydatności do spożycia

 

Suszone mięso według rodzaju mięsa

Suszone mięso kurczaka jest sporządzane najczęściej z piersi kurczaka. Jest szczególnie popularne dzięki swej wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Smakuje podobnie do mięsa indyczego.

Suszona wołowina jest najpospolitszym i najbardziej rozpowszechnionym rodzajem suszonego mięsa. Oferowana jest w największej ilości smaków i produktów. Ponadto, w formie suszonej jej smak jest znacznie bardziej intensywny i wyrazisty. Możliwe jest także przygotowanie go w domu, lecz wymaga to wiele czasu. Zależnie od rodzaju obróbki, dzielimuy suszoną wołowinę na dwa typy: jerky oraz biltong.

Suszone mięso wieprzowe posiada pyszniejszy smak niż, na przykład, suszone mięso wołowe, ale nie nadaje się zbytnio do procesu suszenia. To właśnie dlatego jest dostępne na rynku tylko w niewielkich ilościach. W trakcie produkcji, cały nadmiar tłuszczu jest najpierw usuwany, a potem mięso jest dalej obrabiane.

Suszone mięso indycze jest łatwostrawną i dietetyczną odmianą suszonego mięsa. Jest ono szczególnie popularne wśród osób, które nie jedzą czerwonego mięsa.

 

Suszone mięso według rodzaju obróbki

Biltong jest najczęściej stosowaną formą obróbki suszonego mięsa. Obróbka ta jest oparta na suszeniu mięsa przez kilka godzin, najlepiej w całości. Następnie mięso jest rozcinane, co nadaje mu niezbędną miękkość. Następnie jest ono zanurzane w gorącej wodzie z octem dla zapobiegania pleśnieniu. Najczęściej, biltong można spotkać w formie plasterków lub pałeczek. Zaletą biltong jest duża zawartość aminokwasów takich jak leucyna, izoleucyna i walina.

Jerky jest twarde, suche i nieco gumowate, trudne do odgryzienia. Niemal każde mięso nadaje się do obróbki typu jerky, lecz najpopularniejsze są wołowina, indyczyna i jagnięcina. Zawiera głównie sól i przyprawy. Jerky są to plastry, nie więcej niż 0,5 centymetra grube, 1-2 centymetry szerokie i 15-20 centymetrów długie.

Pastirma to mięso, którego pzygotowanie wymaga i zajmuje dużo czasu. Jest to suszone mięso z dorosłych zwierząt. Po zakończeniu procesu suszenia, mięso jest pokrywane 3-5 mm warstwą zwaną cemen. Cemen jest to mieszanina czosnku, ziaren gorczycy, wody i ostrej czerwonej papryki.

 

Mięso suszone aromatyzowane (smakowe)

Dla zaspokojenia najwyższych wymagań swych klientów, producenci oferują aromatyzowane suszone mięso z różnymi dodatkami. Zależnie od smaku, możemy podzielić suszone mięso na:

Mięso aromatyzowane, które jest wytwarzane przez moczenie mięsa w marynacie przez kilka godzin, aby otrzymało ono specyficzny zapach i smak, a następnie poddanie go procesowi suszenia. Można nawet wybrać mniej lub bardziej przyprawione mięso. Jedną z najbardziej znanych stosowanych marynat jest zalewa o smaku peri-peri.

Naturalne mięso które najczęściej jest obtaczane w soli i czarnym pieprzu. Jednakże, to proste połączenie przypraw zapewnia pyszny i wyrazisty aromat i smak.

Mięso wędzone jest poddawane działaniu dymu, najczęściej z drewna, które jest ciągle ogrzewane / palone. Im więcej dymu przenika do mięsa, tym bardziej intensywny jest jego smak.

 

Suszone mięso według sposobu suszenia

Mięso suszone w słońcu

Jest to tradycyjny proces suszenia, w którym mięso jest wystawiane na działanie bezpośredniego światła słonecznego i naturalnej cyrkulacji powietrza. Mięso jest zanurzane w roztworze solnym, który chroni je przed owadami i bakteriami.

Mięso suszone przez suszenie solarne

Ten proces przebiega w zamkniętym systemie, który jest bardziej higieniczny, jako iż nie podlega niekorzystnemu oddziaływaniu środowiska zewnętrznego. Suszenie solarne jest stosowane bardziej dla celów komercyjnych. Suszenie solarne wymaga gromadzenia energii słonecznej i ogrzewania powietrza za pomocą kolektorów solarnych, które są umieszczone w specjalnych pomieszczeniach do suszenia.

ukryj opis
Opcje zakupów
Kategoria
    Producent
    Opakowanie (g)
    Opakowanie (ml)
      Tabs
        Kolor
          Kaps
            Material
              Forma
                Mieszanka
                Rozmiar
                  Metoda przetwarzania białka
                    Źródło białka
                      Etykiety produktów
                      Cena
                      Cena od - do
                      Filter by
                            • Bezglutenowe (3)
                            • Bez laktozy (3)
                            • Bio (3)
                            • Bez GMO (1)
                            • Bez sztucznego słodzika (1)
                            • Bez opakowania z tworzywa sztucznego (2)
                            • Bez aspartamu (3)
                          1. Suszona wołowina Beef Jerky - GymBeam
                            Ocena:
                            100% (7)
                            Cena promocyjna   16,49 zł
                          2. Suszona wołowina - Jerky
                            Ocena:
                            88% (22)
                            Cena promocyjna   8,19 zł
                          3. Suszona wołowina Beef Jerky - Jack Links
                            Ocena:
                            95% (26)
                            Cena promocyjna   9,99 zł
                          4. Suszone mięso łosia Elk Jerky - Renjer
                            Ocena:
                            100% (3)
                            Cena promocyjna   23,99 zł
                          5. Suszone mięso renifera Reindeer Jerky - Renjer
                            Ocena:
                            100% (3)
                            Cena promocyjna   23,99 zł
                          6. Suszone mięso jelenia Deer Jerky - Renjer
                            Ocena:
                            100% (2)
                            Cena promocyjna   23,99 zł

                          Produkty 6