Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
BCAA
BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach: leucyna, izoleucyna i walina. BCAA dostają się bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych, stanowiąc natychmiastowe źródło energii. Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są metabolizowane w mięśniach jeszcze przed dostaniem się do wątroby, a ich największą zaletą jest zdolność regeneracyjna organizmu po najbardziej wymagających treningach.
BCAA są najważniejszymi anabolicznymi i antykatabolicznymi aminokwasami egzogennymi. Wspierają syntezę białek dla wzrostu masy mięśniowej i regeneracji tkanki mięśniowej. BCAA są niezbędne i nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu szczególnie w sytuacjach krytycznych, takich jak dieta o niskiej zawartości węglowodanów połączona z wymagającym wysiłkiem fizycznym. Osobom przebywającym na diecie redukcyjnej polecamy połączenie BCAA ze spalaczem tłuszczu, np. z karnityną.
Efekty stosowania BCAA
- poprawa jakości i zwiększenie masy mięśniowej
- przywrócenie siły i przyspieszenie regeneracji organizmu
- zapobieganie procesom katabolicznym
- regulowanie poziomu cukru we krwi
- wspieranie budowy masy mięśniowej
- ochrona komórek mięśniowych przed uszkodzeniem podczas wysiłku fizycznego
- rosnąca siła absolutna
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i proces redukcji nadwagi
BCAA są dostępne we wszystkich formach, zarówno w postaci proszku, jak i płynu, w tabletkach, w kapsułkach płynnych i żelatynowych. BCAA można znaleźć w różnych proporcjach, takich jak 2: 1: 1 lub 4: 1: 1, a liczby te określają proporcje poszczególnych składników, tj. leucyna: izoleucyna: walina.
BCAA: L-leucyna, L-walina i L-izoleucyna
BCAA to niezbędne aminokwasy rozgałęzione, tj. L-leucyna, L-walina i L-izoleucyna. Organizm ludzki nie może ich sam wytwarzać, a stanowią one aż jedną trzecią składników białka mięśniowego. Podczas każdego wysiłku fizycznego, czy to aerobowego czy beztlenowego, dochodzi do utraty BCAA, co prowadzi do zniszczenia aktywnej tkanki mięśniowej.
Leucyna
Leucyna jest jednym z 8 niezbędnych aminokwasów, które musimy uzupełniać poprzez dietę. Jednocześnie jest to jeden z trzech aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, BCAA. Leucyna stanowi około 8% wszystkich aminokwasów występujących w białkach mięśniowych naszego organizmu i jest czwartym najistotniejszym budulcem mięśni szkieletowych. Powszechnie występuje w mięsie, orzechach, fasoli, ryżu niełuskanym, mące sojowej i produktach pełnoziarnistych.
Po co nam leucyna?
- wspiera budowę i ochronę włókien mięśniowych przed uszkodzeniem
- jest natychmiastowym źródłem energii
- uzupełnia zapasy glikogenu mięśniowego
- wpływa na regulację poziomu cukru we krwi
- pomaga utrzymać równowagę azotową w organizmie, chroniąc mięśnie przed rozpadem
- wspomaga produkcję hormonu wzrostu, somatropiny, która wspiera zdrowie stawów oraz sprzyja utracie tkanki tłuszczowej i zwiększeniu siły.
Walina
Walina jest aminokwasem, który jest ważną częścią BCAA. Jest on bezpośrednim źródłem energii dla mięśni.Stymuluje rozwój tkanki mięśniowej i przyspiesza regenerację tkanek. Pomaga utrzymać równowagę azotową w organizmie. Jej głównym źródłem jest mięso, grzyby, orzeszki ziemne, produkty mleczne, zboża i białko sojowe. Ponadto walina pomaga w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego.
Izoleucyna
Izoleucyna jest aminokwasem niezbędnym, który wraz z waliną i leucyną, zwiększa wytrzymałość u sportowców i wspiera zaopatrzenie mięśni w energię. Izoleucyna jest potrzebna w procesie tworzenia hemoglobiny, stabilizacji i regulacji poziomu cukru we krwi oraz zaopatrzenia organizmu w energię. Jest ona zawarta w mięsie, jajach, rybach, orzechach, roślinach strączkowych i produktach sojowych.
Dawkowanie BCAA
Powszechnie zaleca się przyjmowanie BCAA w ilości 5 g przed i 5 g po treningu, niezależnie od tego, czy jest to trening siłowy czy wytrzymałościowy.