Superfood
Superfood

Superfood to pokarmy i suplementy dietetyczne wyjątkowe pod względem zawartości substancji odżywczych ważnych dla ludzkiego organizmu, bogate w witaminy i minerały, mające działanie przeciwutleniające i wspierające układ odpornościowy. Są one znane ze swojej skuteczności, wartości odżywczych, leczniczego charakteru i leczniczych właściwości już od tysięcy lat. Superżywność zapewnia substancje odżywcze w naturalnej i nieprzetworzonej formie, która jest najbliższa i najbardziej naturalna dla naszego organizmu. Są one rezerwuarem białek, witamin, minerałów, podstawowych polisacharydów (wielocukrów), przeciwutleniaczy, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych. Stanowią wspaniałe źródło substancji odżywczych dobrych dla zdrowia i wzmacniających układ odpornościowy, a także pomagających w odtruwaniu organizmu oraz utrzymaniu równowagi ustrojowej.
Co zawierają wszystkie superpokarmy?
- witaminy
- minerały
- białka - także podstawowe
- enzymy (białka proste lub złożone, determinujące tempo i charakter reakcji chemicznych oraz kontrolujące większość procesów biochemicznych w organizmie)
- koenzymy (substancje o małej masie cząsteczkowej, które są katalizatorami reakcji chemicznych)
- przeciwutleniacze
- błonnik
Do superżywności należą:
- zielona żywność, takie jak młody jęczmień, młoda pszenica, chlorella, spirulina
- superowoce w stanie świezym lub suszonym, takie jak cytryniec, lukuma, acai, olej kokosowy, goji (jagoda goji), morwa, surowe białko konopne, maliny, czarne jagody, żurawina, jeżyny, rodzynki, i tym podobne.
- supernasiona takie jak nasiona konopi, nasiona chia, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, komosa ryżowa
- superorzechy, takie jak orzechy nerkowca, orzechy piniowe, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia
- oleje, takie jak olej kokosowy, awokadowy, sezamowy, dyniowy, lniany, konopny
- grzyby takie jak cordyceps (maczużnik), boczniak, reishi (lakownica lśniąca), shiitake (twardniak japoński)
- naturalne substancje słodzące, takie jak stewia, melasa trzcinowa, agawa, syrop klonowy, cukier kokosowy, miód (produkty pszczele)
- inne superpokarmy, takie jak soki owocowe i warzywne, herbata matcha, masło kakaowe, karob (szarańczyn strąkowy), guarana, maca, surowce roślinne - ciecierzyca, soczewica i tym podobne.