Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności
Oleje
Oleje lub oleje roślinne otrzymywane z roślin lub z ich nasion są świetną alternatywą dla zapewnienia dawki tłuszczu, którego ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jakość i właściwości każdego oleju zależą od tego czy jest on tłoczony na zimno czy na gorąco i jak wiele razy tłoczenie jest powtarzane. Wszystkie oleje roślinne zawierają witaminy, minerały, a także kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone, które sprzyjają utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i pomagają zapobiegać chorobie sercowo-naczyniowej.
Oczywiście, poszczególne oleje różnią się między sobą składem i zawartością różnych substancji.
- Oliwa z oliwek jest jednym z najpowszechniej używanych olejów. Jest ona łatwostrawna oraz ma dobroczynny wpływ na trawienie i przemianę materii, zmniejsza zakwaszenie organizmu i ma działanie przeciwzapalne.
- Olej słonecznikowy jest w ogóle najczęściej używanym olejem, zawierającym większy procent kwasu linolowego o dobroczynnym oddziaływaniu na cholesterol. Zawiera on najmniejszą ilość szkodliwego cholesterolu spośród wszystkich olejów. Ma neutralny i długą przydatność do spożycia.
- Olej rzepakowy - tłoczony na zimno - ma podobne właściwości jak częściej używana oliwa z oliwek.
- Olej z awokado jest produkowany z miąższu awokado. Ma on korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, a także na ciśnienie krwi oraz działa przeciwrakowo.
- Olej z orzechów ziemnych ma delikatny, orzechowy smak i jest wykorzystywany najczęściej do przygotowywania azjatyckich dań i specjałów.
- Olej konopny dzięki swemu smakowi nadaje się do sałatek i aromatyzowania gotowych posiłków. Wzmacnia odporność, zawiera substancje działające przeciwzapalnie oraz przeciwutleniacze.
- Olej migdałowy najczęściej jest używany do przygotowywania sałatek i nadzień oraz do łagodzenia gotowych posiłków.
- Olej z nasion maku jest odpowiedni do dań zimnych oraz, jak być może wiesz, ma działanie uspokajające. Jego wysoka zawartość wapnia jest ważna dla zapobiegania osteoporozie.
- Olej sezamowy ma działanie kojące dla skóry, korzystnie wpływa na trawienie, chroni i pobudza układ nerwowy, polepsza pamięć oraz działa jako środek przeciwdepresyjny.
- Olej lniany (z siemienia lnianego) zmniejsza ryzyko ataku serca oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Ma dużą zawartość lignanu oraz działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jednakże, nie nadaje się do stosowania w kuchni.
- Olej sojowy nadaje się do gotowania, ale nie do smażenia. Nie zawiera węglowodanów, więc powinien być wybierany przez diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, jest wykorzystywany do pieczenia bez użycia jajek.
- Olej dyniowy chroni serce i naczynia krwionośne, pomaga przy problemach z prostatą, przeciwdziała łamliwości paznokci i wypadaniu włosów.
- Olej ryżowy nie przypala się. Jest odpowiedni do pieczenia i grilowania i często jest używany w kuchni azjatyckiej. Zawiera dużo przeciwutleniaczy.
- Olej kokosowy dostarcza organizmowi szybkiej energii oraz pobudza układ odpornościowy. Jest stosowany zarówno do zimnych jak i gorących dań.