Glutamina
Glutamina

Glutamina jest zaliczana do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które organizm ludzki jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Glutamina nie tylko pomaga w regeneracji i budowie mięśni, ale jest również znana z korzystnego wpływu na układ odpornościowy. Ponieważ glutamina stanowi do 60% aminokwasów w komórkach mięśniowych, zaleca się jej przyjmowanie podczas regularnych i intensywnych treningów. Jest ona również doskonałym suplementem diety, który sprzyja utracie wagi.
Źródła glutaminy
Jako aminokwas, glutamina służy jako główny budulec białka. Znajduje się w mięsie, produktach mlecznych, jajach, roślinach strączkowych, białym ryżu lub tofu. Jest ona powszechnym składnikiem suplementów diety szczególnie ze względu na swoje działanie antykataboliczne. Zapobiega rozpadowi mięśni i wspiera funkcjonowanie komórek mięśniowych.
Dlaczego glutamina jest niezbędna dla organizmu?
Glutamina jest najobfitszym aminokwasem w organizmie. Występuje w mięśniach, mózgu, krwi, wątrobie i płucach. Chociaż organizm ludzki jest w stanie wytworzyć ją samodzielnie, zdarzają się momenty, gdy konieczna jest dodatkowa suplementacja glutaminy.
Zwiększenie spożycia glutaminy jest konieczne w przypadku osób spożywających niewielkie ilości mięsa i produktów mlecznych lub wykonujących intensywne treningi. Chociaż glutamina nie przyczynia się bezpośrednio do wzrostu masy mięśniowej, to jednak będzie wspomagać regenerację mięśni po wymagającym treningu lub w czasie stresu, prowadząc do szybszej regeneracji i tym samym wspomagając wzrost mięśni. Jej rola polega na regulacji poziomu hormonu wzrostu, promowaniu wykorzystania glukozy po treningu, utrzymaniu prawidłowego nawodnienia mięśni i zmniejszaniu kwasu mlekowego w mięśniach, a tym samym ograniczaniu sztywności mięśni.
Glutamina jest odpowiednim suplementem diety wspomagającym intensywne treningi, jak również wzmacniającym układ odpornościowy. Wymagający trening prowadzi do deficytu glutaminy, co powoduje pogorszenie funkcjonowania białych krwinek, a to z kolei prowadzi do osłabienia odporności. Glutaminę można przyjmować samodzielnie lub w połączeniu z ulubionym koktajlem proteinowym.
Sposób użycia
Zalecana dawka glutaminy wynosi około 5 gramów 3 do 4 razy dziennie.
Glutamina i jej korzyści
- chroni i regeneruje włókna mięśniowe
- wspiera produkcję hormonu wzrostu, a tym samym funkcjonowanie komórek mięśniowych
- ma zdolność antykataboliczną i jednocześnie zapobiega utracie mięśni
- poprawia bilans azotowy
- reguluje produkcję glikogenu w wątrobie
- łagodzi ból mięśni
- promuje wykorzystanie glukozy po treningu
- wzmacnia układ odpornościowy i jest doskonałym sposobem zapobiegania chorobom
Jak działa glutamina?
Glutamina jest najobfitszym aminokwasem w organizmie. Jest produkowana w mięśniach i rozprowadzana przez krew do organów. Jest ona niezbędnym składnikiem zarówno do produkcji białka, jak i glukozy w organizmie. Podczas stresu, glutamina wspomaga układ odpornościowy i funkcje jelit. Jednak jej spożywanie może doprowadzić do utraty masy mięśniowej, jeśli organizm zużywa więcej glutaminy niż same mięśnie z powodu stresu. Proces ten występuje u osób cierpiących na AIDS.
Inne zastosowania glutaminy
Glutamina jest również stosowana jako suplement diety w medycynie. Jest to skuteczny sposób na złagodzenie skutków ubocznych leczenia nowotworów, bólów nerwowych, mięśniowych, stawowych i przewodu pokarmowego spowodowanych chorobą. Jest odpowiednia jako suplement diety po przeszczepie szpiku kostnego. Osoby chore na AIDS przyjmują glutaminę, aby zapobiec utracie wagi i mięśni. Pozytywny wpływ glutaminy zaobserwowano również w leczeniu depresji, rozstrojenia nerwowego, drażliwości, lęku i bezsenności.
ukryj opis