Jak wybrać najlepsze białko roślinne w proszku?

Jak wybrać najlepsze białko roślinne w proszku?

Białka zasłużenie należą do najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Wspierają utratę wagi, przyrost masy mięśniowej, a także wspomagają regenerację i odporność. Najpopularniejszą formą białka serwatkowego jest to wytwarzane z mleka. Co jednak zrobić, jeśli preferujesz dietę roślinną? W takim przypadku możesz wybrać wysokiej jakości białko, które nie pochodzi od zwierząt. W dzisiejszym artykule doradzimy Ci, jak tego dokonać. Jednocześnie omówimy, do czego przydają się białka w proszku i jak je stosować, aby uzyskać z nich jak najwięcej korzyści.

W naszym artykule przeczytasz o następujących białka w proszku:

Czym różnią się białka roślinne i zwierzęce w proszku?

Być może nie jest to zaskakujące, że tego typu białka w proszku różnią się głównie profilem składników. Produkty roślinne pochodzą z naturalnych źródeł i nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego są szczególnie popularne wśród wegan. W porównaniu z białkami zwierzęcymi oferują jednak słabszy profil aminokwasów. Z reguły zawierają mniejsze ilości aminokwasów rozgałęzionych BCAA, w tym leucyny, która posiada najwyższy potencjał anaboliczny spośród wszystkich aminokwasów egzogennych. Białka roślinne są również gorzej przyswajalne niż białka zwierzęce. Konieczne jest więc stosowanie większej ilości białka, uzupełnianie wolnych aminokwasów z innych źródeł lub przyjmowanie probiotyków w celu zwiększenia wchłaniania białka roślinnego.

To, że białka roślinne mają swoje wady, nie oznacza, że nie powinniśmy ich używać. Białka wegańskie są świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi zastrzyku białka. Warto jednak wiedzieć, które z nich są najlepsze, jak je prawidłowo łączyć i jak zwiększyć ich użyteczność. Przyjrzymy się bliżej wszystkim tym tematom w dzisiejszym artykule.

Dlaczego warto jeść białko roślinne?

Białko roślinne w proszku to skoncentrowane źródło białka, które nie pochodzi od zwierząt. Jest ono produkowane ze źródeł roślinnych, takich jak różne rośliny strączkowe, nasiona lub zboża. Na przykład białka z grochu, soi, ryżu, pestek dyni lub konopne. W zależności od źródła, białka w proszku różnią się profilem składników oraz jakością, zwłaszcza w odniesieniu do profilu aminokwasów. Są to więc białka idealne zwłaszcza dla wegan lub osób, które z jakichkolwiek powodów unikają produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Chociaż istnieją różnice między różnymi białkami, wszystkie mogą pochwalić się wysoką zawartością białka. Daje im to szereg korzyści, które docenisz podczas odchudzania, próby nabierania masy mięśniowej czy wspierania zdrowia.

Korzyści z białka roślinnego

  1. Przyspiesza metabolizm: wynika to z wyższego efektu termicznego białka. Dzieje się tak dlatego, że wymaga ono największe ilości energii do strawienia, ale nie przekracza ona 30% znajdującej się w spożywanym białku energii. Białko powoduje zatem największy wzrost efektu termicznego pożywienia. Oznacza to, że dzięki spożywaniu białka spalasz kalorie praktycznie za darmo. [1-3]
  2. Pomaga w utracie i utrzymaniu wagi: białko pomaga w zachowaniu mięśni, gdyż zużywa więcej energii niż tłuszcz, nawet w spoczynku. Jeśli masz więcej mięśni, to naturalnie masz większy wydatek energetyczny. [4-6]
  3. Wspiera wzrost i zachowanie masy mięśniowej: aminokwasy, z których składa się białko, są budulcem tkanki mięśniowej. Oprócz tego, że są ważne dla budowania masy mięśniowej, pomagają również w utrzymaniu mięśni. Jest to szczególnie ważne podczas diety o zmniejszonym spożyciu kalorii. [7, 8]
  4. Wspomaga regenerację: białka pomagają w naprawie mięśni uszkodzonych podczas treningu. Mogą być również przydatne w regeneracji tkanek, które zostały uszkodzone, na przykład w wyniku urazu. [9, 10]
  5. Wspiera odporność: białko jest niezbędne do produkcji komórek odpornościowych i przeciwciał. [11, 12]
  6. Zmniejsza apetyt i zachcianki: białko ma największy efekt sycący spośród wszystkich makroskładników. Jeśli spożywasz ich wystarczająco dużo z każdym posiłkiem, zwiększasz swoje szanse na zwalczenie apetytu i zachcianek. [13-16]
  7. Wspomaga zdrowie kości: oprócz utrzymania zdrowych kości, białko może pomóc w zapobieganiu złamaniom lub rozwojowi osteoporozy. [17-20]

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak białko może pomóc w utracie wagi, nie przegap naszego artykułu Jak wybrać najlepsze białko dla utraty wagi?

Więcej o białku i innych jego właściwościach możesz przeczytać w naszym artykule Jak białko zmienia ciało kobiety i pomaga stracić na wadze.

Korzyści z białka roślinnego w proszku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Osobom o zwiększonej aktywności fizycznej i sportowcom zaleca się spożycie białka na poziomie 1,4-2 g/kilogram masy ciała. W przypadku osoby wysportowanej o wadze 70 kg będzie to oznaczało 98-140 g. [21, 22]

Jeśli chcesz uzyskać dokładniejsze zalecenia w oparciu o swoją aktywność sportową i styl życia, pomocny może okazać się nasz kalkulator zapotrzebowania kalorycznego i makroskładników.

Jak klasyfikujemy białka roślinne?

Białka roślinne lub wegańskie można podzielić na kilka sposobów w oparciu o różne kryteria. Jednak najczęściej klasyfikuje się je ze względu na źródło pochodzenia i sposób przetwarzania.

  • Kluczowe znaczenie dla klasyfikacji według źródła białka roślinnego mają surowce, z których jest ono produkowane. Są to najczęściej rośliny strączkowe, nasiona lub zboża.
  • Ponadto w przypadku białka roślinnego w proszku najczęściej można spotkać się z dwoma rodzajami, które nazywane są koncentratem i izolatem białka. Jednakże coraz częściej spotyka się również hydrolizat białka. Różnica między nimi tkwi w procesie produkcji. W porównaniu do izolatu, koncentrat białka został poddany mniejszej ilości procesów filtracji i zazwyczaj zawiera mniej białka. Izolat ma tzw. czystszy profil składników. Został poddany większej liczbie procesów filtracji i zazwyczaj zawiera więcej białka. Kolejną formą jest hydrolizat, który jest najbardziej skoncentrowanym źródłem białka. Dzięki temu jest najbardziej korzystny dla organizmu.
Jak klasyfikujemy białka roślinne?

1. Białko sojowe

Białko sojowe jest jedną z najpopularniejszych alternatyw roślinnych, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Oprócz stosunkowo niskiej ceny, posiada również przyzwoitą ilość białka o korzystnym spektrum EAA (aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć). Jest więc najbardziej zbliżone do wysokiej jakości białka serwatkowego. Dlatego jest to pierwszy wybór dla sportowców wegan, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej i uzupełnieniu wysokiej jakości białka.

Oprócz białka w jego składzie znajdziesz również substancje bioaktywne w postaci izoflawonów. Są to bioflawonoidy, które mogą wchodzić w interakcje z różnymi hormonami, takimi jak estrogen. Ponadto mają pozytywny na utrzymanie zdrowia i mineralizację kości. Utrata gęstości mineralnej kości jest jednym z czynników predysponujących do wystąpienia osteoporozy. Wyniki badań, które pracowały z większymi dawkami izoflawonów, wykazały obniżenie poziomu testosteronu we krwi u kilku mężczyzn. W przypadku stosowania 1-2 miarek białka sojowego dziennie, nie musimy się martwić o negatywny wpływ na poziom testosteronu. [23-27]

Jak powstaje białko sojowe?

Jak powstaje białko sojowe?

Białko sojowe jest wytwarzane z białych płatków pozyskiwanych poprzez obranie i odtłuszczenie soi. Płatki są mielone na mąkę lub mączkę, która zawiera około 50-54% białka. Następnie w procesie ekstrakcji usuwane się substancje aromatyczne i cukry. Dzięki temu powstaje koncentrat białka. Mieszanka ta może być jednak nadal poddawana dalszemu przetwarzaniu. Kolejne procesy, które obejmują na przykład usunięcie błonnika lub suszenie, przyczyniają się do powstania izolatu sojowego, który ma wyższą zawartość białka. [40, 41]

Ile procent białka zawiera białko sojowe w proszku?

Koncentraty białka sojowego zawierają z reguły około 70% białka. W przypadku dalszej obróbki, izolat białka sojowego może zawierać ponad 90% białka. Najczęściej jednak jest to około 85%.

Jakie są korzyści ze stosowania białka sojowego?

  • Jest jednym z najbardziej przystępnych cenowo białek w proszku.
  • Może zawierać bardzo wysoką zawartość białka.
  • Ma korzystne spektrum aminokwasów, najbardziej zbliżone do wysokiej jakości białka serwatkowego.
  • Dzięki zawartości izoflawonów, białko sojowe może mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości u kobiet w okresie menopauzy.
  • Posiada jeden z najlepszych smaków wśród białek roślinnych.
  • Idealnie nadaje się do przygotowania gęstej owsianki.

Jakie są wady białka sojowego?

  • Może mieć wyższą zawartość cukru.
  • Często jest uważane za gorszej jakości źródło białka.
  • Gorzej rozpuszcza się w wodzie.
  • Posiada większą zawartość składników antyodżywczych. [28]

2. Białko ryżowe

Chociaż ryż jest znanym źródłem węglowodanów, mało kto wie, że jest on też często wykorzystywany do produkcji białka. Nie dorównuje ono jednak jakością np. białku serwatkowemu. Jego wadą jest niższa zawartość aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna. Jest to tak zwany aminokwas ograniczający w białku ryżowym. Możesz jednak zrekompensować ten brak, zwiększając porcję lub łącząc białko ryżu z innym źródłem, np. białkiem sojowym lub białkiem z roślin strączkowych. Zwykle w tych odmianach występuje wystarczająca ilość lizyny. Dzięki temu wybierzesz białko o lepszym profilu aminokwasów. [29-32]

Jak powstaje białko w proszku?

Białko ryżu powstaje poprzez oczyszczenie i zmielenie ziaren białego lub brązowego ryżu i poddanie ich działaniu enzymu, który oddziela naturalną skrobię od białka. [29-32]

Ile białka zawiera białko ryżowe w proszku?

Zawartość białka różni się w zależności od produktu. Z reguły jednak waha się ona w granicach 50-78%. W tego typu białkach w proszku możesz również znaleźć różne ilości węglowodanów i tłuszczu. [29-32]

Jakie są zalety białka ryżowego?

  • Odpowiednie do przygotowania gęstszej owsianki.
  • Dostępne w przystępnej cenie.
  • Może mieć stosunkowo wysoką zawartość białka.

Jakie są wady białka ryżowego?

  • Wymaga połączenia z białkiem z roślin strączkowych lub białkiem sojowym w celu poprawy profilu aminokwasowego białka w proszku.
  • Gorzej rozpuszcza się w wodzie w porównaniu do białka serwatkowego.
  • Posiada smak, który może nie odpowiadać każdemu.
Jakie są zalety białka ryżowego?

3. Białko konopne

Białko konopne cieszy się coraz większą popularnością wśród ludzi. I słusznie, gdyż nie ma potrzeby się go obawiać. Nie zawiera THC ani innych związków psychoaktywnych występujących w marihuanie. Nasiona konopi są w naszej diecie od tysięcy lat. Jeśli jednak nie odpowiada Ci forma nasion proszek konopny może okazać się skuteczną alternatywą.

Niestety, białko konopne w proszku nie posiada idealnego spektrum aminokwasów. Nie znajdziesz w nim dużej ilości lizyny czy leucyny, której jest mniej więcej o połowę mniej w białku konopnym w porównaniu do białka serwatkowego w proszku. Aby zrekompensować ten brak, warto połączyć je na przykład z białkiem grochu. [33-35]

Jak powstaje białko konopne w proszku?

Białko konopne jest wytwarzane z oczyszczonych nasion konopi. Są one stopniowo prasowane i mielone aż do uzyskania drobnej mąki. Następnie jest ona przesiewana w celu oddzielenia substancji bogatych w błonnik i drobnego proszku. Minimalizuje to również zatykanie otworów w sicie przez tłuste substancje. Drobny proszek przesiany przez sito służy jako podstawa białka konopnego. [42]

Ile białka zawiera białko konopne w proszku?

Zazwyczaj białka konopne w proszku zawierają około 50% zawartości białka.

Jakie są zalety białka konopnego?

  • Odpowiednie do przygotowania gęstej i pożywnej owsianki.

Jakie są wady białka konopnego?

  • Stosunkowo niska zawartość białka.
  • Posiada smak, który może nie odpowiadać każdemu.
  • Zawiera stosunkowo małą zawartość leucyny i lizyny.
  • Posiada wyższą zawartość błonnika, co nie jest zalecane w przypadku, gdy przyjmujesz białko po treningu i chcesz natychmiast rozpocząć proces regeneracji.
  • Posiada wyższą zawartość tłuszczu i węglowodanów, co nie jest zalecane w przypadku, gdy skupiasz się na zwiększeniu spożycia białka.
  • Jest to jedno z droższych białek roślinnych w proszku.
Ile białka zawiera białko konopne?

4. Białko grochu

W królestwie roślin, białko grochu może być uznane za dobry wybór dla sportowców siłowych, którzy chcą budować mięśnie. Może pochwalić się wysoką zawartością leucyny, która ma najwyższy potencjał anaboliczny ze wszystkich aminokwasów, a tym samym wspomaga wzrost mięśni. Zawiera jednak również mniej metioniny i cysteiny, co możesz zrównoważyć, łącząc je z białkiem ryżowym.

Jak powstaje białko grochu?

Białko grochu powstaje z żółtego i zielonego grochu. Po zebraniu groch zostaje pozbawiony skórki. Dopiero wtedy można go zmielić na mąkę, która jest bogata w białko, skrobię i błonnik. Mąka przechodzi następnie przez proces filtracji, podczas którego usuwane są skrobia i błonnik. W ten sposób powstaje bardziej skoncentrowana mieszanka zawierająca wysoką zawartość białka. W dalszej kolejności jest ona suszona, a następnie stanowi podstawę do produkcji białka grochu. [36]

Ile białka zawiera białko grochu w proszku?

Białko grochu w proszku jest najczęściej wybieranym produktem spośród wszystkich białek roślinnych, który zawiera 70-80% białka.

Jakie są zalety białka grochu?

  • Posiada wyższą zawartość leucyny.
  • Dzięki korzystnej zawartości aminokwasów egzogennych jest jednym z białek, które sprzyjają budowaniu masy mięśniowej.
  • Jest łatwo przyswajalne. [37]

Jakie są wady białka grochu?

  • Słabo rozpuszcza się w wodzie.
  • Z reguły posiada smak, który może nie odpowiadać każdemu.
  • Ma ziarnistą konsystencję.
  • Posiada niższą zawartość metioniny.
  • Posiada wyższą zawartość błonnika, który spowalnia wchłanianie białka.

5. Wieloskładnikowe białko roślinne

Białko wieloskładnikowe to jedna z najlepszych opcji przy wyborze białka roślinnego w proszku. Łączy w sobie kilka źródeł białka, dzięki czemu może wyrównać niedobory aminokwasów ograniczających. Ponadto tego typu białko w proszku posiada korzystniejsze spektrum aminokwasów, które jest najbardziej zbliżone do białka serwatkowego.

Podstawą jest więc często połączenie białka ze zbóż i roślin strączkowych. W przypadku roślinnych białek wieloskładnikowych zwykle można spotkać się np. z połączeniem białka grochu i ryżu. Białka zbożowe posiadają niższą zawartość lizyny, natomiast białka z roślin strączkowych są bardziej ubogie w metioninę i cysteinę. Groch i ryż wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu otrzymujemy wysokiej jakości białko roślinne o korzystnym spektrum aminokwasów. Jednak z pewnością nie zaszkodzi włączyć innych źródeł białka, takich jak białko z dyni lub nasion konopi bądź białko sojowe.

Wieloskładnikowe białko roślinne i jego korzyści

Pozostałe rodzaje białek roślinnych w proszku

  • Białko z dyni
  • Białko z komosy ryżowej
  • Białko migdałowe
  • Białko z nasion chia
  • Białko sezamu
  • Białko słonecznika
  • Białko ziemniaczane
  • Białko z powietrza: Zapewne zastanawiasz się, co robi tutaj białko z powietrza? Obecnie prowadzone są badania mające na celu produkcję tego typu białka, które powinno być również najbardziej przyjazne dla środowiska. Pozostaje tylko pytanie, jak tego dokonają. [39]

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej ze swojego białka w proszku, najlepszym wyborem będzie połączenie kilku źródeł, które stworzy mieszankę o korzystniejszym spektrum aminokwasów.

Chcesz wiedzieć, jak wybrać białko w zależności od Twojego celu? W takim razie nie możesz przegapić naszego artykułu Jak wybrać odpowiednie białko dla utraty wagi lub wzrostu mięśni?

Kto powinien sięgać po białka roślinne w proszku?

  • Sportowcy, którzy chcą zyskać mięśnie i unikają białek zwierzęcych.
  • Osoby, które chcą schudnąć i zwiększyć spożycie białka.
  • Weganie i wegetarianie.
  • Osoby, które mają problem z trawieniem laktozy.
  • Osoby, które chcą wzbogacić swoją dietę o białko roślinne.
  • Szefowie kuchni i kucharze, którzy chcą wzbogacić swoje potrawy o białko roślinne.
  • Osoby, które potrzebują zwiększyć ilość białka w swojej diecie.

Jakie jest zalecane spożycie białka roślinnego w proszku?

Zalecane spożycie białek roślinnych jest zwykle wyższe niż białek zwierzęcych. Możesz bezpiecznie użyć jednej miarki zawierającej do 40 g białka.

Jak zwiększyć użyteczność białka roślinnego w proszku?

Białka roślinne zawierają zazwyczaj o około 1/4 mniej aminokwasów egzogennych. Dodatkowo są gorzej przyswajalne, co wynika przede wszystkim z zawartości składników antyodżywczych.

Jak tego uniknąć?

  1. Oprócz białka w proszku możesz przyjmować probiotyki. Zwiększą one użyteczność białka roślinnego. [38]
  2. Zwiększ porcję. Jeśli zwykle używasz 30 g porcji białka serwatkowego, nie bój się użyć 40 g białka roślinnego w proszku.
  3. Połącz różne źródła białka. Idealnie jest używać białka z roślin strączkowych wraz z białkiem zbożowym lub sojowym.
  4. Uzupełniaj wolne aminokwasy egzogenne osobno za pomocą suplementów diety. Warto skupić się głównie na l-metioninie, l-leucynie i l-lizynie. Najłatwiejszym sposobem będzie wybór mieszanki EAA, która zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.

O czym warto pamiętać?

To, że preferujesz dietę roślinną, nie oznacza, że nie możesz używać białka w proszku i czerpać z niego korzyści. Obecnie dostępne są niezliczone odmiany pochodzące z różnych źródeł roślinnych, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Przy wyborze trzeba jednak pamiętać, że kryją też one różne pułapki. W przypadku niektórych rodzajów jest to smak, a innych rozpuszczalność lub brak niektórych aminokwasów. Dlatego zawsze należy wybrać taki rodzaj lub mieszankę, która najlepiej odpowiada naszym celom.

Czy masz wśród swoich znajomych wegan i innych miłośników żywności roślinnej? W takim razie nie zapomnij podzielić się z nimi tym artykułem, aby wiedzieli jak wybrać najlepsze białko roślinne.

Źródła:

[1] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[2] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[3] G W Reed, J O Hill – Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[4] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[5] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[6] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[7] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[8] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[9] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[10] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[11] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/research/#immunology-and-the-immune-system

[12] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[13] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[14] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[15] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[16] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[17] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[18] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[19] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[20] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[21] Bernaciková, M., Masarykova univerzita, & Fakulta sportovních studií. – Regenerace a výživa ve sportu (1. vyd.)

[22] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

[23] Soy Isoflavones – https://examine.com/supplements/soy-isoflavones/

[24] D L Alekel et al. – Isoflavone-rich soy protein isolate attenuates bone loss in the lumbar spine of perimenopausal women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10966908/

[25] Susan Goodin et al. – Clinical and biological activity of soy protein powder supplementation in healthy male volunteers – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17416779/

[26] Jill M Hamilton-Reeves et al. – Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19524224/

[27] How to Develop a Plant-Based Protein Your Customers Will Love – https://www.nutrasciencelabs.com/blog/plant-proteins-whats-more-important-taste-or-texture

[28] Christophers R. D'Adamo – Soy Foods and Supplementation: A Review of Commonly Perceived Health Benefits and Risks – https://www.researchgate.net/profile/Chris-Dadamo/publication/259959913_Soy_Foods_and_Supplementation_A_Review_of_Commonly_Perceived_Health_Benefits_and_Risks/links/5ebe9642299bf1c09abc67f8/Soy-Foods-and-Supplementation-A-Review-of-Commonly-Perceived-Health-Benefits-and-Risks.pdf

[29] What are the benefits of brown rice protein powder? – https://www.gainful.com/blog/what-are-the-benefits-of-brown-rice-protein-powder/

[30] Martin Purpura et al. – Ingestion of Rice and Whey Protein Isolate: A Double-Blind Crossover Study – https://www.researchgate.net/publication/266560111_A_Comparison_of_Blood_Amino_Acid_Concentrations_Following_Ingestion_of_Rice_and_Whey_Protein_Isolate_A_Double-Blind_Crossover_Study

[31] Limiting amino acids – https://www.asi.k-state.edu/research-and-extension/swine/swinenutritionguide/limitingaminoacids.html

[32] LucaAmagliani et al. – Composition and protein profile analysis of rice protein ingredients – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157516302423?casa_token=5PoeKn_oq9QAAAAA:x0sEzaN16tVR4RmAigD3VOxSXkrpgV51qccVeqT1KdW619FmSoWz2rgYxFiHOTINXrfhG5HEWw

[33] THREE WAYS TO EAT MORE HEMP – https://www.thehemppantry.com/mainblog/three-ways-to-eat-more-hemp

[34] Stefan H. M. Gorissen et al. – Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates – https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-018-2640-5

[35] Hemp Protein – https://examine.com/supplements/hemp-protein/

[36] How Is Pea Protein Made and Why Do You Need It? – https://www.becomeio.com/blog/how-is-pea-protein-made/

[37] KELLER AND HECKMAN – GRAS Notification for Roquette's Pea Protein Isolate – https://www.fda.gov/media/134207/download

[38] Ralf Jäger et al. – Probiotic Administration Increases Amino Acid Absorption from Plant Protein: a Placebo-Controlled, Randomized, Double-Blind, Multicenter, Crossover Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32358640/

[39] Solar Foods makes protein out of thin air: ‘This is the most environmentally friendly food there is’ – https://www.foodnavigator.com/Article/2019/07/15/Solar-Foods-makes-protein-out-of-thin-air-This-is-the-most-environmentally-friendly-food-there-is

[40] Jason E Tang et al. – Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19589961/

[41] E W Lusas et al. – Soy protein products: processing and use – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7884536/

[42] Case Study: Processing Hemp Powder – https://www.processingmagazine.com/material-handling-dry-wet/powder-bulk-solids/article/15587737/case-study-processing-hemp-powder

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *