Przepis fitness: Kremowy paprykarz z ciecierzycy

Przepis fitness: Kremowy paprykarz z ciecierzycy

Paprykarz z kurczaka to ponadczasowy klasyk, który regularnie pojawia się na talerzach w wielu domach. Czemu by nie dać szansy jego wegańskiej wersji? Zamieniliśmy kurczaka na ciecierzycę i złagodziliśmy smak mlekiem kokosowym zamiast śmietanką. Rezultatem jest przepyszne danie, składające się wyłącznie z wegańskich składników, które będzie gotowe w 20 minut. Podaliśmy je z kremowym sosem z ryżem, możesz go też wypróbować z makaronem. A jeśli wybierzesz makaron strączkowy, możesz zwiększyć proporcję białka w posiłku.

Składniki:

Składniki na dodatki:

  • 320 g ryżu (waga surowego)
  • świeża kolendra lub bazylia
Kremowy paprykarz z ciecierzycą - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Przygotuj garnek, dodaj olej i podgrzej. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż, aż stanie się przeźroczysta i następnie posyp papryką w proszku. Podsmaż razem przez chwilę. Jeśli będziesz smażyć przez zbyt długo, papryka może stać się gorzka. Następnie dodaj połowę (około 240 g) ciecierzycy i bulion warzywny. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 10 minut. Zblenduj wszystko razem blenderem. Podgotuj jeszcze przez chwilę i dodaj mleko kokosowe z pozostałą ciecierzycą. Dodaj sól, pieprz, chilli i inne ulubione przyprawy do smaku. Podgrzej, aby dobrze się połączyły.

Możesz podawać paprykarz z ciecierzycy z jakimikolwiek dodatkami. Jednakże my stawiamy na klasyki takie jak ryż.

Kremowy paprykarz z ciecierzycą

Wartości odżywcze

1 porcja, włączając ryż (w sumie 4 porcje)

Wartość energetyczna593 kcal
Białko16 g
Węglowodany98 g
Tłuszcze13 g
Błonnik10 g

Przed podaniem nie zapomnij udekorować swojego talerza ulubionymi ziołami. Kolendra i pietruszka świetnie pasują do ciecierzycy.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych i otaguj #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *