Przepis fitness: Pasta z tuńczyka z jajkami

Przepis fitness: Pasta z tuńczyka z jajkami

W dzisiejszym przepisie zachwycimy kubki smakowe wszystkich miłośników past do smarowania. Jednak tym razem zostawimy majonez w lodówce i wypróbujemy odrobinę inną, mniej tłustą wersję. Bazą będzie jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu, jajka i tuńczyk – idealne połączenie, dzięki któremu pasta będzie wyjątkowo bogata w białko.

Będziesz potrzebować:

  • 240 g (2 opakowania) tuńczyka w zalewie
  • 100 g jogurtu greckiego z 0,5% tłuszcz
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka (10 g) musztardy kreolskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeże zioła do przyozdobienia (opcjonalne)
Pasta z tuńczyka z jajkami - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Wlej wodę do małego garnka, włóż do niego jajka i ugotuj na twardo. Zajmie to około 10 minut (w zależności od rozmiaru jajek). W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i odcedź tuńczyka. Kiedy jajka będą ugotowane, ostudź je, obierz i rozgnieć widelcem w misce. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki do mieszanki – posiekaną cebulę, jogurt grecki, musztardę kreolską, sól oraz pieprz.

Pasta z tuńczyka z jajkami - przygotowanie

Wymieszaj wszystko dobrze, dzięki czemu powstanie gładka pasta. Aby ładnie wyglądała, możesz udekorować ją świeżymi ziołami i można ją podawać.

Pasta z tuńczyka z jajkami
Wartości odżywcze1 porcja (w sumie 3 porcje)
Wartość energetyczna204 kcal
Białko29 g
Węglowodany4 g
Tłuszcze8 g

Ta pasta smakuje świetnie na tostach. Możesz ją też jednak wypróbować z naszym chlebem proteinowym lub po prostu z warzywami. Na pewno zaskoczyłaby wszystkich miło na imprezach jako zdrowa alternatywa dla przekąsek. A ty z czym ją połączysz?

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *