Bezglutenowe

Bezglutenowe przepisy zostały stworzone dla osób, które z jakiegoś powodu unikają glutenu. Jeśli twoją motywacją jest przestrzeganie diety bezglutenowej, przygotowaliśmy dla ciebie kilka produktów i przepisów, które pozwolą ci przygotować przepyszne śniadania, przekąski, dania główne i desery.

By unikać glutenu w przepisach, możesz zastąpić tradycyjną mąkę pszenną mąką z orzechów (taką jak ta z migdałów, orzechów włoskich, orzechów laskowych, czy kokosa). Możesz też sięgnąć po mąkę ryżową, bananową, z gryki, siemienia lnianego, tapioki, czy owsa, które również są dość popularne. Te odmiany różnią się smakiem i wartościami odżywczymi, co pozwala ci na tworzenie szeregu kuszących deserów, takich jak mini serniczki truskawkowe bez pieczenia, crème brûlée, karmelowy fudge, czy kuleczki z masy ciasteczkowej.

Jakie posiłki bezglutenowe przygotować?

By przygotować bezglutenowy posiłek, należy unikać wszystkich zbóż, które naturalnie zawierają gluten. Najlepsze źródła węglowodanów to ryż, bataty, ziemniaki, rośliny strączkowe, makaron z roślin strączkowych (z grochu lub soczewicy), quinoa, czy tapioka. Źródłem białka mogą być jajka, tuńczyk, łosoś, piersi z kurczaka, tofu, tempeh, seitan i inne, bogate w białko pokarmy. Nie zapomnij uwzględnić porcji warzyw i tłuszczów, które można naturalnie znaleźć w niektórych rodzajach mięsa lub dodawać je w formie olejów, orzechów, czy maseł orzechowych.

Jeśli chcesz sprawdzić się w przygotowaniu bezglutenowego dania głównego, możesz wypróbować zapiekankę pasterską, makaron białkowy z sosem grzybowym, czy kluski z seitanem i ryżem. Warto spróbować także zup, takich jak zupa z ciecierzycą i curry czy kremową zupę z soczewicy. Istnieje także wiele opcji śniadaniowych – w tym piernikowa owsianka, owsiane placki, czy jajeczne muffinki.

Pokaż więcej Pokaż mniej