Przepis fitness: Mini serniczki truskawkowe bez pieczenia

Przepis fitness: Mini serniczki truskawkowe bez pieczenia

Dzisiejszy deser z chrupiącą bazą, rozpływającym się w ustach kremem oraz smakiem i zapachem truskawek z pewnością pobudzi wyobraźnię wszystkich miłośników serników. W tym deserze bez pieczenia wymieszaliśmy mascarpone z twarogiem, aby zwiększyć zawartość białka i zmniejszyć ilość tłuszczu. Baza składająca się z płatków owsianych i oleju kokosowego nadaje całości piękny aromat. Kto więc ma ochotę na ten smakołyk?

Składniki na bazę:

Składniki na nadzienie:

  • 400 g miękkiego twarogu beztłuszczowego
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • waniliowe krople smakowe do smaku

Składniki na polewę truskawkową:

  • 150 g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • odrobina wody
Mini serniczki truskawkowe bez pieczenia - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania bazy. Blendujemy płatki owsiane i orzechy nerkowca na mąkę i mieszamy ze zmiękczonym (nie płynnym) olejem kokosowym i syropem klonowym. Układamy mieszankę na dnie mniejszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (my użyliśmy 20×20 cm) i odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warstwy, zaczynając od nadzienia. Ubijamy mascarpone z twarogiem, ekstraktem waniliowym i dodajemy waniliowe krople smakowe według własnego gustu. Następnie przechodzimy do przygotowania warstwy truskawkowej.

Gotujemy mrożone truskawki z odrobiną wody do uzyskania miękkości. Następnie za pomocą blendera miksujemy je do uzyskania gładkiej konsystencji, dosładzamy syropem klonowym i gotujemy na kuchence. Kiedy truskawki zaczną się gotować i bulgotać, czas dodać skrobię kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Wszystko dobrze mieszamy i gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy całość z kuchenki i pozostawiamy do przynajmniej częściowego ostygnięcia.

Gdy masz już gotowe wszystkie warstwy, możemy przygotować deser. Wyjmujemy z lodówki spód i pokrywamy go równomiernie przygotowanym kremem twarogowym. Na wierzch wylewamy polewę truskawkową, a następnie za pomocą trzonka łyżeczki mieszamy polewę, tworząc efekt marmuru.

Mini serniczki truskawkowe bez pieczenia na tacy

Odstawiamy deser do lodówki, aby stwardniał przed pokrojeniem. I to wszystko. Deser jest gotowy do podania.

Mini serniczki truskawkowe bez pieczenia na tacy
Wartości odżywcze1 sztuka (łącznie 16 sztuk)
Wartość energetyczna145 kcal
Białko5 g
Węglowodany11 g
Tłuszcze9 g

Jeśli uwielbiasz połączenie chrupiącej bazy i miękkiego kremu, te mini serniczki będą strzałem w dziesiątkę!

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *