Smarowidła

Kremy i pasty mogą być idealną opcją dla osób, które chcą wzbogacić swoje zwyczajne śniadania, przekąski lub desery. Możesz przygotować je w wersji na słodko lub na słono przy pomocy różnych składników. Co więcej, masz niezliczone możliwości ich zastosowania  – możesz posmarować nimi chleb, dodać do owsianki, placków, czy zjeść bez niczego. Możesz je przygotować w wersji bezglutenowej, bez laktozy, czy wegańskiej.

Jak przygotować zdrowy krem na słono?

Możesz przygotować krem na słono na różne sposoby. Jeśli chcesz, żeby był bogaty w białko, rozważ użycie tofu, tuńczyka, sardynek, czy makreli. Kolejną dobrą opcją jest krem z jajkiem lub twarogiem, który możesz doprawić musztardą, solą i przyprawami wedle gustu.

Owocowe i warzywne kremy to również dobry wybór. Może użyjesz buraka lub awokado? W obu przypadkach otrzymasz pasta o wspaniałej barwie, który pobudzi twoje ślinianki. Miłośnicy roślin strączkowych na pewno docenią pasty z fasoli lub ciecierzycy, znane również jako hummus, które mają pełno błonnika i białka. Później już tylko od ciebie zależy, czy posmarujesz nimi chleb, czy użyjesz jako dipów.

Jak przygotować zdrowy krem na słodko?

Jeśli lubisz kremy na słodko, powinieneś spróbować zrobić domową wersję. Potrzebujesz dowolnych orzechów jako bazy, bo wystarczy je zblendować na przepyszny, gładki krem. Następnie dodaj wybrane dodatki, takie jak kakao, czekolada, słodziki, czy liofilizowane owoce. By nadać domowym masłom świątecznego charakteru, rozważ dodanie cynamonu, anyżu w ziarnach lub gwiazdkach, czy wanilii. Możesz przechowywać je w lodówce i użyć na plackach lub pieczywie. Możesz też stworzyć kremy z twarogu, owoców i innych słodkich składników. Jednakże zakładamy, że nie będziesz w stanie się powstrzymać i od czasu do czasu będziesz wyjadać go łyżką prosto ze słoika.

Pokaż więcej Pokaż mniej