Przepis fitness: Pasta z ciecierzycy i fasoli

Przepis fitness: Pasta z ciecierzycy i fasoli

Chcesz zwalczyć głód zdrową przekąską? A może potrzebujesz szybko wymyślić przekąski na uroczystość? Ta doskonała domowa pasta z roślin strączkowych świetnie nadaje się do osiągnięcia obu tych celów. Bazę stanowi gotowa do spożycia ciecierzyca i fasola. Mieszając je z kilkoma innymi składnikami, stworzysz pyszne smarowidło pełne białka i błonnika, które świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem, kanapkami lub jako dip do warzyw.

Składniki:

Pasta warzywna z ciecierzycy i fasoli

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Ciecierzycę i fasolę odcedzamy na sitku i opłukujemy zimną wodą. Następnie bierzemy blender i dodajemy wszystkie składniki oprócz cebuli, czyli oliwę z oliwek, czarną fasolę i ciecierzycę bez zalewy, czarny pieprz, sól, ketchup i ząbek czosnku.

Pasta warzywna z ciecierzycy i fasoli - składniki w blenderze

Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, możesz dodać więcej ketchupu lub wody. Na koniec dodajemy drobno posiekaną cebulę i danie jest gotowe do podania.

Nasza rada: Jeśli lubisz chrupiące kawałki, możesz dodać do pasty posiekane orzechy lub nasiona. My użyliśmy nasion sezamu.

Pasta warzywna z ciecierzycy i fasoli
Wartości odżywczeCała pasta
Wartość energetyczna408 kcal
Białko20 g
Węglowodany58 g
Tłuszcze8 g
Błonnik12 g

Pastę można podawać z tostami lub na kanapkach. Jednak świetnie smakuje również jako dip do warzyw.

Zapraszamy do udostępniania swoich dzieł kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *