Przepis fitness: Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami

Przepis fitness: Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami

Przepisów na pasty do smarowania nigdy nie jest za dużo. Nasza ma tę zaletę, że mogą się nią delektować również weganie. Tofu i suszone pomidory stanowią podstawę pasty, tworząc smakowe połączenie. Następnie jest ona udoskonalana za pomocą ketchupu, przypraw i wybranych ziół. Przekonasz się, że z przyjemnością będziesz spożywać ją na śniadanie, jako przekąskę lub dip z warzywami.

Składniki:

Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Moczymy suszone pomidory w wodzie przez 10 minut do zmięknięcia.

Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami - marynowane pomidory

Możesz również użyć suszonych pomidorów w oleju, które nie wymagają moczenia. Tym sposobem zwiększysz jednak wartość energetyczną pasty. Przygotowane pomidory wyjmujemy z wody lub oleju i umieszczamy w blenderze. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, czyli pokrojone tofu (odsączamy je z nadmiaru zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym), ketchuporeganopieprz, wędzoną paprykę, suszony czosnekchili i sól

Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami - składniki w blenderze

Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego kremu. I gotowe. Smarujemy nim chleb i dekorujemy ulubionymi ziołami.

Wegańska pasta z tofu i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Całkowita ilość pasty

Wartość energetyczna267 kcal
Białko23 g
Węglowodany19 g
Tłuszcze11 g

Oprócz dodatku do pieczywa, pasta ta sprawdzi się też świetne jako dip z warzywami. Możesz delektować się nim na śniadanie lub jako zdrową przekąską podczas pracowitego dnia.

Zapraszamy do udostępniania swoich dzieł kulinarnych w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *