Sałatki

Sałatki nie muszą być posiłkiem, który sprawia, że wkrótce po jego spożyciu znów stajemy się głodni. Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy. Jeśli sałatka ma zastąpić obiad lub kolację, samo wymieszanie warzyw nie wystarczy. Konieczne jest dodanie białek, węglowodanów i tłuszczów. W ten sposób można łatwo stworzyć pożywną sałatkę, która nie tylko świetnie smakuje, ale także powstrzymuje głód.

Jednak w przypadku, gdy sałatka ma być dodatkiem do dania głównego, wystarczy połączyć składniki, które wzajemnie się uzupełniają i stworzyć wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, nie musisz też wahać się z przygotowaniem słodkiej sałatki z owocami. W tym celu zalecamy dodanie składników takich jak twaróg, aby uczynić ją bardziej zbilansowaną pod względem odżywczym.

Jak przygotować najlepszą sałatkę?

Podstawą każdej sałatki są warzywa, ewentualnie owoce. W tym przypadku nie musisz trzymać się podstaw; możesz eksperymentować, łącząc różne rodzaje. W ten sposób zawsze wyczarujesz nowe doznania smakowe dla swoich wymagających kubków smakowych. Gdy masz już gotową bazę, skup się na dodaniu białka. W przypadku słodkich sałatek bardzo dobrze sprawdzają się takie składniki jak ser, jogurt lub pudding białkowy. W przypadku wytrawnego wariantu możesz użyć tuńczyka, kurczaka, jajek lub tofu, tempeh bądź seitan dla wegan. Ważne jest również, aby dodać źródło węglowodanów, zwłaszcza w słonych sałatkach. Opcje takie jak kuskus, kasza bulgur, komosa ryżowa, makaron, ziemniaki, ryż lub inne zboża świetnie się do tego nadają. Na koniec dodaj źródło zdrowych tłuszczów, takich jak orzechy, masła orzechowe lub różne oleje.

Świetnym przykładem jest sałatka z tuńczyka, sałatka coleslaw, sałatka z buraków, sałatka Cezar, sałatka grecka i oczywiście sałatka ziemniaczana.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Przepis fitness: Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to jedna z najpyszniejszych sałatek, które są sycące. Zawiera kompleksowe węglowodany, białko i oczywiście mnóstwo warzyw. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać oliwki i sos miodowo-musztardowy, aby stworzyć idealne danie.

Czytaj więcej >