Przepis fitness: Lekka sałatka z komosą ryżową w słoiku

Przepis fitness: Lekka sałatka z komosą ryżową w słoiku

Szukasz inspiracji na lekki letni lunch, który z łatwością zabierzesz do pracy? Dzisiejsza sałatka z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w takich sytuacjach. Jej dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu nie zajmie Ci wiele czasu. Dodatkowo, sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem na kilka dni. Chociaż wybrane przez nas składniki doskonale współgrają ze sobą pod względem smaku, możesz potraktować je jako inspirację i dostosować przepis do tego, co masz w domu.

Składniki na sałatkę:

Składniki na dressing:

Przepis fitness: Lekka sałatka z komosą ryżową w słoiku - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej zgodnie z instrukcją i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy. Mieszamy wszystkie składniki dressingu, w tym oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę Dijon, sok z cytryny i szczyptę soli, i wlewamy go na dno 2 słoików. Następnie układamy drobno posiekaną cebulę, ogórka i przepołowione oliwki na wierzchu sosu sałatkowego. Dociskamy warzywa, aby upewnić się, że są zanurzone w dressingu. Następnie dodajemy ugotowaną komosę ryżową, pokrojone w kostkę pomidory, opłukane rośliny strączkowe (my użyliśmy ciecierzycy), pokrojony w kostkę ser (mozzarella i feta), pistacje, a na koniec rukolę. Zakręcamy słoiki pokrywkami i odstawiamy sałatkę na noc. Przed podaniem możesz przełożyć zawartość do miski i delektować się smakiem. Jeśli wolisz jeść sałatkę prosto ze słoika, przed otwarciem dobrze nim wstrząśnij, aby rozprowadzić sos sałatkowy.

Przepis fitness: Lekka sałatka z komosą ryżową w słoiku

Wartości odżywcze

1 słoik (łącznie 2 słoiki)
Wartość energetyczna498 kcal
Białko18 g
Węglowodany48 g
Tłuszcze24 g
Błonnik9 g

Dedykowany przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę tego wart. Idealnie nadaje się jako zimny lunch na gorące letnie dni.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *