Szukasz inspiracji na lekki letni lunch, który z łatwością zabierzesz do pracy? Dzisiejsza sałatka z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w takich sytuacjach. Jej dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu nie zajmie Ci wiele czasu. Dodatkowo, sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem na kilka dni. Chociaż wybrane przez nas składniki doskonale współgrają ze sobą pod względem smaku, możesz potraktować je jako inspirację i dostosować przepis do tego, co masz w domu.
Składniki na sałatkę:
- 120 g gotowej do spożycia ciecierzycy (można zastąpić gotową do spożycia fasolą)
- 60 g komosy ryżowej
- 25 g mozzarelli light
- 25 g sera feta
- 2 większe pomidory
- 2 garście rukoli
- 2 garście czarnych oliwek
- garść pistacji
- ½ czerwonej cebuli
- ½ ogórka
Składniki na dressing:
- 20 ml oliwy z oliwek
- 15 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z ½ cytryny
- szczypta soli
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej zgodnie z instrukcją i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy. Mieszamy wszystkie składniki dressingu, w tym oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę Dijon, sok z cytryny i szczyptę soli, i wlewamy go na dno 2 słoików. Następnie układamy drobno posiekaną cebulę, ogórka i przepołowione oliwki na wierzchu sosu sałatkowego. Dociskamy warzywa, aby upewnić się, że są zanurzone w dressingu. Następnie dodajemy ugotowaną komosę ryżową, pokrojone w kostkę pomidory, opłukane rośliny strączkowe (my użyliśmy ciecierzycy), pokrojony w kostkę ser (mozzarella i feta), pistacje, a na koniec rukolę. Zakręcamy słoiki pokrywkami i odstawiamy sałatkę na noc. Przed podaniem możesz przełożyć zawartość do miski i delektować się smakiem. Jeśli wolisz jeść sałatkę prosto ze słoika, przed otwarciem dobrze nim wstrząśnij, aby rozprowadzić sos sałatkowy.
Wartości odżywcze | 1 słoik (łącznie 2 słoiki) |
---|---|
Wartość energetyczna | 498 kcal |
Białko | 18 g |
Węglowodany | 48 g |
Tłuszcze | 24 g |
Błonnik | 9 g |
Dedykowany przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę tego wart. Idealnie nadaje się jako zimny lunch na gorące letnie dni.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ