Sałatka antipasti to pyszne danie, które można znaleźć w menu restauracji na całym świecie. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy ją wypróbować w nieco zmodyfikowanej wersji z większą ilością białka, dzięki czemu lepiej pasuje do zbilansowanej diety.
Składniki:
200 g makaronu białkowego (możesz też użyć zwykłego makaronu pszennego, ale zmieni to wartości odżywcze całego dania).
- 100 g suszonych pomidorów bez oleju
- 100 g salami (50 g pikantnego, 50 g klasycznego)
- 100 g mini mozzarelli (light)
10 g octu balsamicznego
- 10 g startego parmezanu
4 g oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- garść rukoli
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
szczypta mielonego chili
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją. Następnie opłucz rukolę i odłóż ją na bok. Pokrój czerwoną paprykę na mniejsze kawałki, a czosnek i suszone pomidory drobno posiekaj. Pokrój oba rodzaje salami w paski, odsącz wodę z mozzarelli i odstaw kulki na bok. Następnie wymieszaj wszystkie przygotowane składniki w misce.
Następnie dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i chili do mieszanki przygotowanych składników. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie delikatnie dodaj kulki mozzarelli i makaron.
Na koniec podaj sałatkę na talerzu i posyp ją startym parmezanem.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 519 kcal |
Białko | 33 g |
Węglowodany | 49 g |
Tłuszcz | 19 g |
Błonnik | 10 g |
Tego typu sałatka będzie świetnie smakować nawet po schłodzeniu, dzięki czemu możesz ją spakować do lunch boxa i zabrać do pracy.
Nie wahaj się i udostępnij przygotowane kreacje kulinarne w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl
DODAJ NOWY KOMENTARZ