Przepyszny i zbilansowany lunch nie musi zawsze zawierać mięsa. Dziś zdecydowaliśmy się sprawdzić i przetestować połączenie makaronu, warzy liściastych, ciecierzycy i parmezanu, w którym od razu się zakochaliśmy. Oczywiście dodaliśmy inne składniki i zdrową żywność, aby doprawić danie, a rezultatem był przepyszny i szybki i obiad.
Składniki
- 160 g jakiegokolwiek makaronu
- 150 g (1 opakowanie) BIO ciecierzycy
- 20 g parmezanu + 10 g do podania
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście warzyw liściastych (młody szpinak, rukola, boćwina…)
- 1 chochla wody z makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- skórka z ½ cytryny
- ½ łyżeczka papryki w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sok z cytryny do smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z informacją na opakowaniu, aż będzie al dente. Pamiętaj pozostawić 1 chochelkę wody z makaronu. W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, podsmaż krótko czosnek pokrojony na plasterki na oliwie z oliwek. Dodaj wypłukaną ciecierzycę, mieloną paprykę, wędzoną paprykę i podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut.
Następnie dodaj skórkę z cytryny, drobno starty parmezan i 1 chochlę wody z makaronu. Gotuj wszystko przez chwilę, po czym dodaj ugotowany makaron i warzywa liściaste posiekanych na mniejsze kawałki.
Przypraw danie solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Danie jest gotowe do podania. Przed wyłożeniem go na talerz, przyozdób go odrobiną parmezanu.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (w sumie 2 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 503 kcal |
Białko | 22 g |
Węglowodany | 77 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 4 g |
Jeśli lubisz bezmięsne dania, to na pewno pokochasz ten przepyszny makaron i stwierdzisz, że jest palce lizać. Dodatkowo łatwo się go przygotowuje.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ