Zupy

Zupy można podawać przed daniem głównym lub jako osobne danie na lunch, lub kolację. W takich przypadkach należy zwiększyć porcję i dopasować skład, by uwzględnić wszystkie składniki odżywcze.

Jakich składników używać do zup?

Niekwestionowanym królem zup jest wywar. Można go podawać bez dodatków lub jako bazę do innych zup i sosów. Co więcej, można go przygotować z niemal każdego rodzaju mięsa lub warzyw. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, na pewno docenisz pożywny ramen. Dobrą decyzją będzie także zrobienie zupy warzywnej. Może wypróbujesz zupę dyniową lub pomidorową albo zmieszasz ze sobą kilka rodzajów warzyw? Jeśli następnie zblendujesz powstałą zupę i dodasz nieco śmietany, otrzymasz doskonałą warzywną zupę krem.

Zupy, których baza składa się z roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, groszek, czy ciecierzyca to także doskonały wybór. Są bogate w białko i błonnik, co sprawia, że są bardzo sycące. Jeśli dodasz do nich chleb lub jajko, mogą stać się doskonałym daniem głównym lub kolacją. Jeśli nie boisz się eksperymentów, wypróbuj zupę pomidorową na zimno, czyli gazpacho.

Pokaż więcej Pokaż mniej