Przepis Fitness: Falafel z Domowym Hummusem

Przepis Fitness: Falafel z Domowym Hummusem

Uwielbiamy odkrywać nowe smaki i kuchnie różnych krajów! Tym razem spróbowaliśmy przysmaku z Bliskiego Wschodu, falafel z naszym ulubionym humusem, który okazał się doskonały. Chodź przygotować go z nami!

Składniki na falafel:

  • 1 puszka ciecierzycy (240 g)
  • 1 mniejsza cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • dwie garści świeżej pietruszki
  • 20 g ciecierzycy/orkiszowej mąki
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • ½ łyżeczki zielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • sól w zależności od gustu
  • oliwa z oliwek do gotowania w sprayu

Składniki na hummus:

  • 1/2 puszki ciecierzycy  (120 g)
  • 30 g pasty tahini
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta czerwonej papryki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie: 

Na początku przygotowujemy falafel – przekładamy opłukaną i osuszoną ciecierzycę do blendera razem z mniejszą cebulą, czosnkiem, pietruszką i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Z masy na falafel formujemy kotleciki lub kulki i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni spryskanej oliwą z oliwek.

Następnie zaczynamy przygotowywać hummus. W blenderze najpierw mieszamy sok z cytryny z tahini na gładką pastę. Następnie dodajemy ząbek czosnku, olej, kminek, sól, opłukaną, obraną ciecierzycę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy wodę w zależności od wymaganej konsystencji i ponownie mieszamy. Falafel serwujemy ze świeżymi warzywami i hummusem, który podajemy z łyżeczką oliwy z oliwek i szczyptą mielonej słodkiej papryki. Bon appetite!

Przepis Fitness: Falafel z domowym hummusem
Wartości odżywczew 1 porcji (łącznie 2 porcje)
Kalorie417
Białko17 g
Węglowodany37 g
Tłuszcz21 g

Wierzymy, że ten zagraniczny przepis na tradycyjny falafel z humusem spodoba Ci się tak samo jak nam, a jeśli chcesz pokazać ten egzotyczny przysmak swoim znajomym, nie zapomnij podzielić się z nimi przepisem.  

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *