Przepis Fitness: Hummus z Ciecierzycy na 3 Różne Sposoby

Przepis Fitness: Hummus z Ciecierzycy na 3 Różne Sposoby

Oczekujesz wizyty lub masz ochotę na zdrową przekąskę do oglądania telewizji? Mamy dla Ciebie nie jeden, ale aż 3 pyszne i pożywne przepisy na hummus z ciecierzycy, który możesz jeść ze świeżo pokrojonymi warzywami, chrupiącym pieczywem lub ulubionymi krakersami. Przejdźmy więc do przygotowań!

  1. HUMMUS Z BURAKIEM

Składniki:

Przygotowanie:

Podsmażamy kminek na suchej patelni, aż poczujemy jego zapach. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. Przygotowujemy blender i przekładamy do niego ugotowane buraki, namoczoną dzień wcześniej i opłukaną ciecierzycę lub ciecierzycę w zalewie, czosnek, kolendrę, sól i oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy kminek, sok z cytryny i pieprz czarny mielony. Ponownie mieszamy. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny lub czarnym pieprzem do smaku i możemy się delektować!

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 4 porcje)
Kalorie323
Białko16,8 g
Węglowodany43 g
Błonnik10,5 g
Tłuszcz6 g

2. HUMMUS Z MANGO I CURRY

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 dojrzałe mango
  • 50 g pasty Tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek do smaku
  • woda (w razie potrzeby)

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Przekładamy do blendera namoczoną dzień wcześniej i opłukaną ciecierzycę lub ciecierzycę w zalewie, pokrojone mango, pastę tahini, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mieszamy wszystko razem do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Jeśli wydaje się zbyt gęsta, dodajemy trochę wody. Na koniec dodajemy kminek, kurkumę, sól, curry i słodką paprykę w proszku do mieszanki i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, oliwą z oliwek i podajemy!

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 4 porcje)
Kalorie300
Białko14 g
Węglowodany35,8 g
Błonnik7 g
Tłuszcz9,2 g

3. HUMMUS Z MARCHEWKĄ I IMBIREM

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 łyżki pasty Tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 1 do 1 ½ łyżki startego imbiru
  • 1 do 1 ½ łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soli
  • woda (w razie potrzeby)

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i cienko kroimy. Przekładamy je do blendera razem z imbirem i czosnkiem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy namoczoną dzień wcześniej i opłukaną ciecierzycę lub ciecierzycę w zalewie, pastę tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Próbujemy i dodajemy soli, jeśli chcemy, aby nasz hummus był bardziej słony lub syropu klonowego, jeśli chcemy, aby był słodszy. Mieszamy wszystko jeszcze chwilę i gotowe! Delektujemy się posiłkiem!

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 4 porcje)
Kalorie356
Białko17 g
Węglowodany48 g
Błonnik7,5 g
Tłuszcz12 g
Przepis Fitness: Hummus z Ciecierzycy na 3 Różne Sposoby

Wierzymy, że podobały Ci się wszystkie 3 przepisy na kremowy hummus z ciecierzycy jako szybka i zdrowa przekąska i już wiesz, co przygotować na wieczór filmowy. Jeśli podobał Ci się przepis, nie zapomnij proszę o jego udostępnieniu.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *