Kto nie uwielbia deserów z bitą śmietaną, które zaspokajają zachcianki na słodycze, nie obciążają zbytnio żołądka i są orzeźwiające w ciepłe letnie dni? My zakochaliśmy się w tej pyszności już po pierwszym skosztowaniu i gwarantujemy, że Ty również zachwycisz nią każdego gościa.
Składniki:
- 200 ml śmietanki do gotowania 12%
- 200 ml odtłuszczonego mleka
- 20 g ksylitolu
- 15 g (około 1 łyżka stołowa) skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- waniliowe krople smakowe do smaku
- 10 g liofilizowanych malin do dekoracji
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 170°C. Następnie podgrzewamy śmietankę i mleko w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia. Ubijamy żółtka razem z ksylitolem, skrobią kukurydzianą i waniliowymi kroplami smakowymi. Powinna powstać gęsta piana. Stopniowo dodajemy gorące mleko i śmietankę do mieszanki. Dokładnie mieszamy. Dzielimy przygotowany płyn na 3 miseczki, a następnie umieszczamy je w głębokim naczyniu do pieczenia.
Wlewamy wrzącą wodę do naczynia do pieczenia tak, aby miski były jak najbardziej zanurzone. Uważaj jednak, aby woda nie dostała się do miseczek z kremem. Ostrożnie przenosimy blachę z miseczkami do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy miseczki do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem, posypujemy liofilizowanymi malinami.
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 190 kcal |
Białko | 6 g |
Węglowodany | 14 g |
Tłuszcze | 12 g |
Błonnik | 1 g |
Wszyscy smakosze pokochają ten soczysty deser o ulepszonym profilu odżywczym. Z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ