Przepis fitness: Crème brûlée

Przepis fitness: Crème brûlée

Kto nie uwielbia deserów z bitą śmietaną, które zaspokajają zachcianki na słodycze, nie obciążają zbytnio żołądka i są orzeźwiające w ciepłe letnie dni? My zakochaliśmy się w tej pyszności już po pierwszym skosztowaniu i gwarantujemy, że Ty również zachwycisz nią każdego gościa.

Składniki:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 170°C. Następnie podgrzewamy śmietankę i mleko w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia. Ubijamy żółtka razem z ksylitolem, skrobią kukurydzianą i waniliowymi kroplami smakowymi. Powinna powstać gęsta piana. Stopniowo dodajemy gorące mleko i śmietankę do mieszanki. Dokładnie mieszamy. Dzielimy przygotowany płyn na 3 miseczki, a następnie umieszczamy je w głębokim naczyniu do pieczenia.

Crème brûlée przed pieczeniem

Wlewamy wrzącą wodę do naczynia do pieczenia tak, aby miski były jak najbardziej zanurzone. Uważaj jednak, aby woda nie dostała się do miseczek z kremem. Ostrożnie przenosimy blachę z miseczkami do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy miseczki do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem, posypujemy liofilizowanymi malinami.

Crème brûlée

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 3 porcje)

Wartość energetyczna190 kcal
Białko6 g
Węglowodany14 g
Tłuszcze12 g
Błonnik1 g

Wszyscy smakosze pokochają ten soczysty deser o ulepszonym profilu odżywczym. Z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *