Orzechy nerkowca: produkt pełen składników odżywczych. Jakie są ich właściwości zdrowotne?

Orzechy nerkowca: produkt pełen składników odżywczych. Jakie są ich właściwości zdrowotne?

Orzechy nerkowca bez wątpienia należą do najpopularniejszych rodzajów orzechów. Dzięki delikatnej kremowej konsystencji i lekko słodkiemu smakowi nie mają sobie równych. A czy próbowałeś już masła z orzechów nerkowca? Smakuje wyśmienicie! Orzechy nerkowca, oprócz doskonałego smaku, zachwycają również składem odżywczym i właściwościami zdrowotnymi. Tak więc, gdy dodasz je do swojej diety, docenią to nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także Twoje zdrowie.

W niniejszym artykule dowiesz się o wpływie orzechów nerkowca na następujące obszary:

Co to są orzechy nerkowca?

Czy wiesz, że orzechy nerkowca należą do wyjątkowych orzechów? Są to nasiona drzewa nerkowca, a konkretnie nanercza zachodniego Anacardium, i w przeciwieństwie do innych orzechów, nie rosną wewnątrz owocu, a w kończącym go ogonku. Drzewo jest ozdobione owocami znanymi jako jabłka nerkowca, które rosną w klastrach, a ich nasiona owinięte są skorupkę w kształcie nerki. Nasiona te są zbierane, przetwarzane i ostatecznie trafiają do naszych kuchni jako orzechy nerkowca. Ponadto same owoce są jadalne i wykorzystywane do produkcji soków czy dżemów. [6,7]

Orzechy nerkowca pierwotnie pochodziły z regionów takich jak Meksyk, Peru, Brazylia i Karaiby. Jednak ich uprawa stopniowo rozprzestrzeniła się na inne części świata, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny lub subtropikalny. Drzewo, na którym rosną te orzechy, jest fascynujące samo w sobie. Osiąga wysokość 10-13 metrów i charakteryzuje się szeroką, majestatyczną koroną. W brazylijskim mieście Natal drzewo to stało się nawet atrakcją turystyczną. Odwiedzający gromadzą się tam, aby podziwiać masywne, naturalnie rosnące drzewo, które zajmuje powierzchnię do 0,75 hektara. [7]

Co to są orzechy nerkowca?

Jak uprawia się i przetwarza orzechy nerkowca?

Zbieranie orzechów nerkowca nie jest prostym zadaniem. Wymaga znacznej ilości czasu i wielu pomocnych rąk, ponieważ orzechy zbierane są ręcznie i wieloetapowo. Biorąc pod uwagę, że dojrzewają one stopniowo, proces zbioru może trwać od 40 do 75 dni. W idealnej sytuacji zarówno owoce, jak i orzechy powinny naturalnie spadać z drzewa. Ich przedwczesne zbieranie powoduje, że są one niedojrzałe. Po opadnięciu z drzewa orzechy oddzielają się od owoców, a następnie są suszone na słońcu przez kilka dni. [7]

Po tym następuje kontrola wilgotności, łuskanie orzechów, prażenie i kilka innych kluczowych etapów. Wynikiem tego skomplikowanego procesu przetwarzania są surowe orzechy nerkowca i płyn, który pierwotnie znajdował się między orzechem a jego skorupą. Płyn ten jest toksyczny i nie nadaje się do spożycia. Znajduje on jednak zastosowanie w przemyśle motoryzacyjnym lub jako składnik farb. [7]

Orzechy nerkowca wchłaniają toksyczny urushiol z tej cieczy, przez co muszą zostać poddane obróbce cieplnej, zanim trafią na półki sklepowe. Wspomniana obróbka cieplna niszczy toksyczną substancję, zapewniając, że orzechy mogą być bezpiecznie spożywane.

Jak uprawia się orzechy nerkowca?

Jakie właściwości zdrowotne mają orzechy nerkowca?

1. Pomagają chronić układ sercowo-naczyniowy

Obecne badania sugerują, że włączenie orzechów nerkowca do diety jest korzystne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Wykazano na przykład, że obniżają one poziom cholesterolu LDL (złego) i zwiększają poziom cholesterolu HDL (dobrego) we krwi.

Orzechy nerkowca wydają się być również korzystne dla utrzymania optymalnego poziomu ciśnienia krwi. Potwierdza to badanie z udziałem 62 uczestników. Osoby, które spożywały orzechy nerkowca w ramach 20% dziennego spożycia kalorii wykazały wzrost wrażliwości baroreceptorów. Barorefleks to ważny mechanizm obejmujący zarówno układ sercowo-naczyniowy, jak i nerwowy, który organizm wykorzystuje do kontrolowania ciśnienia krwi. [8,14]

Dlaczego efekty te występują właśnie w orzechach nerkowca? Ponieważ są one bogate w substancje, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na połączenie tych korzystnych substancji, orzechy nerkowca naturalnie oferują przyjazny dla serca profil żywieniowy. [5]

  • Na przykład wykazano, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, znane jako jedne ze zdrowych tłuszczów, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, gdy zastępują tłuszcze nasycone. [18]
  • Arginina natomiast funkcjonuje w organizmie poprzez wspomaganie rozszerzania naczyń krwionośnych, co z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. [5,10]
  • Fitosterole to substancje roślinne strukturalnie podobne do cholesterolu. Z tego powodu mogą wiązać się z podobnymi receptorami w jelitach jak cholesterol, zapobiegając w ten sposób jego wchłanianiu z diety. [8]
  • Potas jest substancją mineralną, która pomaga zachować prawidłowy poziom ciśnienia krwi. [18]

Wysokie ciśnienie krwi lub podwyższony poziom cholesterolu mogą stopniowo prowadzić do rozwoju miażdżycy (stwardnienia tętnic). Gdy już ten problem zdrowotny się rozpocznie i nie zostanie rozwiązany, może stopniowo prowadzić do stanów takich jak udar, zawał serca lub niedokrwienna choroba serca, w której mięsień sercowy nie jest odpowiednio zaopatrywany w krew. Dlatego lepiej jest dbać o serce i naczynia krwionośne poprzez dietę, a orzechy nerkowca mogą być jednym z elementów całej układanki.

Te produkty mogą Cię zainteresować:

2. Mają właściwości przeciwutleniające

Jednym z uniwersalnych sposobów dbania o ogólny stan zdrowia jest robienie wszystkiego, co w naszej mocy, aby pomóc organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Rodniki te powstają w wyniku stresu oksydacyjnego i mogą stopniowo przyczyniać się do rozwoju różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby płuc, problemy neurologiczne itp. W badaniach wykazano, że orzechy nerkowca, bogate w przeciwutleniacze, oferują właściwości antyoksydacyjne. [4,17]

Które substancje zawarte w orzechach nerkowca działają jako przeciwutleniacze?

Orzechy nerkowca to coś więcej niż tylko dodatek do porannych płatków śniadaniowych; mogą być one również sprzymierzeńcem w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia.

Antyoksydacyjne działanie orzechów nerkowca

3. Pomagają poprawić zdrowie kości

Orzechy nerkowca okazały się korzystne dla jakości i wytrzymałości kości. Dieta bogata w białko, niektóre witaminy i minerały wspomaga mocne i zdrowe kości. Wiele z tych składników odżywczych można znaleźć w samych orzechach nerkowca.

  • Wapń ma kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu kości, ponieważ jest głównym minerałem w tkance kostnej. [16,18]
  • Magnez jest niezbędnym budulcem kości i jest też niezbędny, na przykład, do produkcji energii w komórkach kostnych. [1]
  • Fosfor jest również składnikiem budulcowym tkanki kostnej.
  • Białka są niezbędne nie tylko dla wzrostu mięśni, ale także dla zdrowia i wytrzymałości kości.
  • Witamina K odgrywa rolę w metabolizmie i mineralizacji kości.

4. Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Kiedy mówimy o poziomie cukru we krwi lub glikemii, w pierwszej kolejności myślimy o diabetykach — osobach chorych na cukrzycę. Ich organizm walczy o utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, często wymagając stosowania zbilansowanej diety, ćwiczeń a w bardziej zaawansowanych przypadkach leków i insuliny.

W rzeczywistości wahania poziomu cukru we krwi mogą występować również u zdrowych osób, często objawiając się spadkami energii, nagłym zmęczeniem, a nawet apetytem na słodycze. Dlatego nawet osoby bez cukrzycy mogą odnieść korzyści z zachowania stabilnego poziomu cukru we krwi. Składniki diety, takie jak błonnik, tłuszcze i białka pomagają spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu, a orzechy nerkowca są dobrym źródłem tych składników odżywczych, przyczyniając się do tego efektu.

Przykładowo, spożycie klasycznego domowego budyniu może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybkiego spadku, co powoduje apetyt na słodycze. Jeśli jednak uzupełnisz budyń orzechami nerkowca, z pewnością unikniesz szybkiego spadku i powstrzymasz się od dalszego podjadania. Orzechy nerkowca mogą być świetnym sprzymierzeńcem w kontrolowaniu apetytu i utrzymywaniu poziomu energii przez cały dzień.

Odkryj nasze bestsellery:

5. Pomagają w utracie wagi

Codzienna garść orzechów na talerzu z pewnością nie zagwarantuje utraty wagi. Jednakże orzechy nerkowca są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białka, które współpracują ze sobą, aby zapewnić większe i długotrwałe uczucie sytości. W rezultacie orzechy nerkowca mogą wspomóc wysiłki związane z utratą wagi, a także utrzymanie optymalnej masy ciała.[17]

Na przykład, gdy dodasz orzechy do śniadaniowego jogurtu z musli i owocami, uczucie głodu pojawi się później niż w przypadku śniadania bez orzechów. Dzięki temu przyjmiesz mniej kalorii w ciągu dnia, co ułatwi Ci osiągnięcie deficytu kalorycznego, który jest podstawą skutecznego odchudzania.

Należy jednak pamiętać o wysokiej kaloryczności orzechów nerkowca. Zawierają one do 580 kcal w 100 g, dlatego ważne jest kontrolowanie spożywanej dziennej porcji.

Aby uzyskać kompleksowy przegląd tego, co jest ważne dla skutecznej utraty wagi, zapoznaj się z artykułem Proste zasady odchudzania: zdziwisz się, co jest naprawdę ważne.

6. Poprawiają zdrowie oczu

Orzechy nerkowca są bogate w różnorodne składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia oczu i ostrości widzenia. Stanowią one zróżnicowane połączenie witamin, minerałów, białek, zdrowych tłuszczów i różnych substancji biologicznie czynnych. Jakie są to substancje?

  • Cynk jest najobficiej występującym minerałem w siatkówce i składnikiem pigmentu wzrokowego, przyczyniającym się do zdolności widzenia. [13]
  • Witamina E odgrywa kluczową rolę jako przeciwutleniacz, gdyż chroni oczy przed wolnymi rodnikami.
  • Luteina i zeaksantyna to karotenoidy znane z właściwości przeciwutleniających.
  • Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne w przypadku takich schorzeń jak suchość oczu. [2]

Dbanie o oczy jest coraz ważniejsze w dzisiejszej erze cyfrowej, w której spędzamy wiele godzin przed komputerem i telefonem komórkowym. Orzechy nerkowca mogą być korzystnym dodatkiem do diety, wspierającym zdrowie oczu.

Dodatkowe właściwości zdrowotnych orzechów nerkowca

  • Orzechy nerkowca mogą również wspomagać trawienie ze względu na zawartość błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom.
  • Badania wykazały pozytywny wpływ orzechów nerkowca na osteoartrozę, chorobę zapalną stawów. [3]
  • Dodatkowo zawartość cynku może korzystnie wpływać na włosy i paznokcie.
  • Składniki odżywcze zawarte w orzechach nerkowca, w tym kwas foliowy i cynk wspierają również zdrowy układ odpornościowy. [18]
Właściwości zdrowotne orzechów nerkowca

Ile kalorii i składników odżywczych zawierają orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są skarbnicą korzystnych mikro- i makroelementów. Chociaż ich zawartość może się nieznacznie różnić ze względu na czynniki takie, jak warunki klimatyczne, przechowywanie i metody przetwarzania, ich profil odżywczy pozostaje w dużej mierze bardzo podobny.

Średnia zawartość kalorii i makroskładników odżywczych w orzechach nerkowca

WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW NERKOWCA 100 g
Wartość energetyczna581 kcal
Białko18 g
Tłuszcz44 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone8
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe24 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe7.8
Węglowodany26,7 g
w tym cukry6
Błonnik3,3 g
[19]

Jakie makroskładniki odżywcze zawierają orzechy nerkowca?

  • Orzechy nerkowca są bogate w zdrowe tłuszcze, głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), wśród których dominuje kwas oleinowy. Kwas ten znany jest z pozytywnego wpływu na poziom cholesterolu. [18,19]
  • Ponadto zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), przy czym najobficiej występującym niezbędnym kwasem tłuszczowym jest kwas linolowy.
  • Podczas gdy orzechy nerkowca oferują również znaczną ilość białka, nie zapewniają optymalnego spektrum aminokwasów egzogennych, co dyskwalifikuje je jako kompletne źródło białka.
  • Są one także źródłem błonnika, a jak wiadomo, błonnikma pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy i trawienie.

Jakie witaminy zawierają orzechy nerkowca?

  • Witamina E działa jako skuteczny przeciwutleniacz, pomagając organizmowi zwalczać stres antyoksydacyjny.
  • Witamina B3 (niacyna) wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i zdrowie psychiczne, jednocześnie zmniejszając uczucie zmęczenia i wyczerpania.
  • Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet, ponieważ odgrywa rolę we wzroście tkanek embrionalnych podczas ciąży oraz przyczynia się do tworzenia krwi i funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Witamina K jest ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zachowania zdrowych kości. [18]

Jakie minerały zawierają orzechy nerkowca?

  • Wapń jest niezbędny do krzepnięcia krwi, funkcjonowania mięśni i transmisji impulsów nerwowych.
  • Magnez przyczynia się do równowagi elektrolitowej, podziału komórek i funkcjonowania układu nerwowego. Może również pomóc w złagodzeniu skurczy mięśni i zmniejszeniu skurczy podczas menstruacji i zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), co potwierdzają niektóre badania. [9]
  • Fosfor wspiera funkcjonowanie błon komórkowych i pomaga utrzymać prawidłową strukturę kości i zębów.
  • Potas jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Cynk odgrywa kluczową rolę w metabolizmie składników odżywczych i wspiera płodność, reprodukcję oraz prawidłowy poziom testosteronu we krwi. [18]

Jakie bioaktywne związki zawierają orzechy nerkowca?

  • Fitosterole pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu z diety.
  • Luteina i zeaksantyna działają jako przeciwutleniacze, zwalczając stres oksydacyjny.
  • Związki fenolowe to grupa substancji biologicznie czynnych, znanych z właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i innych korzystnych efektów.
  • Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który przekształca się również w witaminę A[7]

W jakiej formie dostępne są orzechy nerkowca?

Jeśli chcesz cieszyć się naturalnym smakiem orzechów, jednocześnie czerpiąc z nich korzyści, naturalne orzechy nerkowca są dla Ciebie właściwym wyborem. Dla urozmaicenia możesz również delektować się orzechami aromatyzowanymi lub spożywać je nawet w postaci masła.

  • Orzechy nerkowca oblane czekoladą, jogurtem lub karmelem są idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących słodycze. Możesz je spożywać jako słodką przekąskę po obiedzie lub dodać do owsianki czy jogurtu z musli.
  • Z kolei prażone i solone orzechy nerkowca lub te o smaku chili przypadną do gustu miłośnikom wytrawnych przysmaków. Stanowią one świetną alternatywę dla chipsów.
  • Masło z orzechów nerkowca jest wytwarzane poprzez blendowanie orzechów nerkowca, więc ma taką samą wartość odżywczą. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, możesz wybrać to masło orzechowe w wersji smakowej.
  • Mąka z orzechów nerkowca przyda Ci się, gdy szukasz alternatywy dla klasycznej białej mąki pszennej. Jest bezglutenowa, dzięki czemu świetnie nadaje się jako składnik diety bezglutenowej.
W jakiej formie dostępne są orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca i bezpieczeństwo stosowania

Jak już wspomnieliśmy, surowe orzechy nerkowca zawierają toksyczną substancję o nazwie urushiol. Jest ona przede wszystkim toksyczna dla skóry i błon śluzowych, gdyż powoduje kontaktowe zapalenie skóry, czyli powierzchniową reakcję zapalną na skórze. Podgrzewanie orzechów nerkowca usuwa jednak urushiol. Nie musisz więc martwić się o prażenie, gotowanie lub pieczenie ich w domu. Producent dba o to podczas przetwarzania, zanim orzechy trafią do sklepu. [12]

Czy orzechy nerkowca są alergenami?

Orzechy nerkowca należą do alergenów, podobnie jak inne rodzaje orzechów. Są one wymienione jako alergen numer 8. Według najnowszych badań, alergie na orzechy nerkowca są coraz bardziej powszechne. Dlatego też, jeśli jesteś podatny na reakcje alergiczne, możliwe, że dotyczy to również orzechów nerkowca. Zawsze należy zachować ostrożność, a jeśli pojawi się alergia, zaleca się całkowite unikanie tego rodzaju orzechów. [15]

Czy orzechy nerkowca można jeść podczas ciąży i karmienia piersią?

Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać orzechy nerkowca. Stare zalecenie dotyczące unikania orzechów w tym szczególnym okresie już przestało obowiązywać. Wręcz przeciwnie, kobiety w ciąży mogą czerpać korzyści z tej bogatej w składniki odżywcze żywności. To samo dotyczy matek karmiących piersią. Jednak w tych czasie należy zachować szczególną ostrożność, aby upewnić się, że orzechy nie są spleśniałe lub w inny sposób zepsute.

Czy orzechy nerkowca można jeść podczas ciąży?

Ile orzechów nerkowca można jeść dziennie?

Nigdzie nie można znaleźć konkretnych dziennych zaleceń dotyczących spożycia orzechów nerkowca. Wytyczne dietetyczne sugerują jednak, że najlepiej byłoby spożywać około 30 g orzechów dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej garści. Wybór rodzaju orzechów należy do Ciebie, ale mieszanie ich z różnymi rodzajami jest zawsze dobrym pomysłem!

Ilość ta powinna również mieścić się w zalecanym dziennym spożyciu tłuszczu, które powinno stanowić 30% całkowitego dziennego spożycia kalorii. W przypadku diety 2000 kcal odpowiada to 600 kcal lub 67 g tłuszczu. 30 g orzechów nerkowca zawiera około 13 g tłuszczu. Porcja ta dostarcza organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, jednocześnie pozostawiając miejsce na pozyskiwanie tłuszczów z innych źródeł (ryb, mięsa, olejów, produktów mlecznych itp.).

Jeśli chcesz poznać inne pożywne orzechy, które możesz dodać do diety, nie przegap artykułu Które orzechy są najbardziej pożywne i jakie mają właściwości zdrowotne?

Jak przechowywać orzechy nerkowca?

Właściwe przechowywanie orzechów nerkowca jest niezbędne, aby zapobiec ich pleśnieniu lub psuciu się, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich wyższą zawartość węglowodanów w porównaniu do innych orzechów. Aby chronić je przed pleśnią i utlenianiem, warto przechowywać orzechy nerkowca w ciemnym, suchym miejscu takim jak spiżarnia. W celu zapewnienia jeszcze lepszej ochrony należy przechować je w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce.

Więcej wskazówek na temat prawidłowego przechowywania żywności i zapewnienia jej dłuższej trwałości, możesz znaleźć w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość.

Jak wykorzystać orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są uniwersalnym produktem i mogą być wykorzystywane na różne sposoby, oprócz porannej owsianki czy jogurtu. Oto kilka pomysłów na włączenie ich do diety:

  • Jeśli naprawdę lubisz klasyczne posiłki, dodaj je do owsianki, twarogu lub jogurtu wraz z musli i świeżymi bądź liofilizowanymi owocami.
  • Używaj ich jako składnika granoli, domowego musli lub batonów musli.
  • Dodaj je do ciast, babek piaskowych, muffinek lub chlebka bananowego.
  • Wykorzystaj je jako posypkę do ciast lub deserów.
  • Użyj ich jako bazy do słodkich kremów w deserach surowych, wegańskich lub deserach bez pieczenia.
  • Przygotuj z nich sosy do makaronów lub dań mięsnych.
  • Posyp nimi makaron lub sałatki warzywne, aby uzyskać dodatkową chrupkość.
  • Przygotuj mleko z orzechów nerkowca, blendując orzechy z wodą i odcedzając mieszankę.

Orzechy nerkowca można stosować zamiennie z innymi popularnymi orzechami, takimi jak migdały czy orzeszki ziemne. Ostatecznie, włączenie różnorodnych orzechów do diety przyniesie Ci różnorodne korzyści zdrowotne.

Jak wykorzystać orzechy nerkowca?

O czym warto pamiętać?

Być może orzechy nerkowca przekonały Cię już delikatną konsystencją i przyjemnym słodkim smakiem. Są one smaczną przekąską, która jest również bogata w korzystne składniki odżywcze. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, białka i innych składników odżywczych oferują liczne korzyści zdrowotne. Przyczyniają się do zachowania dobrego zdrowia układu sercowo-naczyniowego, wzroku i zdrowia kości, a nawet mogą wspierać wysiłki na rzecz utraty wagi. Nie wahaj się więc i przygotuj smaczny oraz zdrowy przepis z orzechami nerkowca lub pyszne masło z orzechów nerkowca.

Podobał Ci się dzisiejszy artykuł? Odkryłeś w nim coś nowego? Jeśli tak, będzie nam niezmiernie miło, jeśli podzielisz się nim ze znajomymi i rodziną.

Źródła:

[1] CASTIGLIONI, S. et al. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. – https://www.mdpi.com/2072-6643/5/8/3022

[2] DOWNIE, L.E. et al. Omega‐3 and omega‐6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917524/

[3] FUSCO, R. et al. The Role of Cashew (Anacardium occidentale L.) Nuts on an Experimental Model of Painful Degenerative Joint Disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7346149/

[4] CHANDRASEKARA, N. - SHAHIDI, F. Antioxidative potential of cashew phenolics in food and biological model systems as affected by roasting. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814611007783

[5] JALALI, M. et al. The effects of cashew nut intake on lipid profile and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0965229919320539

[6] MANDHARE, T. Health Benefit of a Handful of Cashew Nuts (Anacardium Occidentale L.) to Prevent Different Disorders Like Diabetes, Heart Disorders, Cancer, Weight Gain, Gallstone, Migraine Headache. – https://www.academia.edu/74056746/Health_Benefit_of_a_Handful_of_Cashew_Nuts_Anacardium_Occidentale_L_to_Prevent_Different_Disorders_Like_Diabetes_Heart_Disorders_Cancer_Weight_Gain_Gallstone_Migraine_Headache

[7] MORTON, J.F. CASHEW NUTS AND CASHEW APPLES. In CABALLERO, B.Ed. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X001802

[8] MORVARIDZADEH, M. et al. Effect of Cashew Nut on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis. – https://www.karger.com/Article/FullText/506348

[9] PARAZZINI, F. et al. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/

[10] PARK, H.-Y. et al. Dietary Arginine and Citrulline Supplements for Cardiovascular Health and Athletic Performance: A Narrative Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10005484/

[11] RODRÍGUEZ-OLLEROS RODRÍGUEZ, C. - DÍAZ CURIEL, M. Vitamin K and Bone Health: A Review on the Effects of Vitamin K Deficiency and Supplementation and the Effect of Non-Vitamin K Antagonist Oral Anticoagulants on Different Bone Parameters. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6955144/

[12] ROSEN, T. - FORDICE, D.B. Cashew nut dermatitis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8153790/

[13] SANGESTANI, G. et al. The Positive Effects of Zinc Supplements on the Improvement of Primary Dysmenorrhea and Premenstrual Symptoms: A Double-blind, Randomized, Controlled Trial. – https://jmrh.mums.ac.ir/article_4463.html

[14] SCHUTTE, A.E. et al. Modulation of baroreflex sensitivity by walnuts versus cashew nuts in subjects with metabolic syndrome. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16733237/

[15] VALK, J.P.M. VAN DER et al. Systematic review on cashew nut allergy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24734868/

[16] VANNUCCI, L. et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316542/

[17] Cashew Nuts - ScienceDirect. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123849472001239

[18] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[19] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *