Przepis fitness: Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca

Przepis fitness: Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca

Dzisiaj się nie ociągaliśmy i postanowiliśmy przygotować wegański sos. Ale nie martw się, jego przygotowanie jest tak proste jak to tylko możliwe, a do wyczarowania idealnie gładkiej i kremowej konsystencji potrzebne są tylko dwa składniki – woda i orzechy nerkowca. Dzięki temu, że jest to Spaghetti niskokaloryczne, duża porcja tego dania zawiera jedynie około 370 kcal. To sprawia, że jest to idealne danie podczas diety odchudzającej.

Składniki:

Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od namoczenia orzechów nerkowca w wodzie przez co najmniej 2–3 godziny. Wtedy dużo łatwiej będzie nam je zblendować. Następnie przygotowujemy niskokaloryczny makaron do spaghetti zgodnie z instrukcją. Kroimy pieczarki w plasterki i odkładamy je do miski.

Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca - grzyby

Namoczone orzechy nerkowca oraz wodę umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzewamy patelnię spryskaną olejem w sprayu. Podsmażamy na niej plasterki pieczarek. Gdy zmiękną, dodajemy zblendowany sos z orzechów nerkowca. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca - sos

Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy kilka minut dłużej, aby usunąć nadmiar wody. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Gdy sos będzie odpowiadał naszym upodobaniom, oznacza to, że jest gotowy do podania. Przekładamy przygotowane spaghetti na talerz, polewamy je sosem i dekorujemy plasterkiem cytryny lub ulubionym ziołem.

Nasza rada: Jeśli nie lubisz makaronu niskokalorycznego, możesz użyć klasycznego makaronu do spaghetti lub makaronu z roślin strączkowych, aby zwiększyć zawartość białka. Możesz też nieco dostosować sos. Wystarczy użyć śmietany roślinnej zamiast wody i doprawić drożdżami odżywczymi, aby nadać potrawie serowy smak.

Spaghetti wegańskie z sosem z orzechów nerkowca
Wartości odżywcze

1 pełna porcja

Wartość energetyczna372 kcal
Białko13 g
Węglowodany19 g
Tłuszcze24 g
Błonnik14 g

Nie musisz spędzać godzin w kuchni, aby przygotować pyszny sos pełen smaku. Ten jest gotowy w mgnieniu oka. A dzięki użytym składnikom, mogą się nim delektować nawet weganie.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych potraw w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *