Chlorella: jak pomaga w detoksykacji organizmu i wspieraniu zdrowia?

Chlorella: jak pomaga w detoksykacji organizmu i wspieraniu zdrowia?

Chlorella to pełna składników odżywczych zielona alga, którą wielu z nas zna pod nazwą zielony proszek. Najczęściej stosowana jest do oczyszczania organizmu. Słusznie stała się popularnym suplementem, ponieważ naukowcy od dawna utrzymują, że zawiera bogactwo korzystnych składników aktywnych. Wraz z nimi idzie w parze wiele korzyści zdrowotnych. Jak naukowcy patrzą dziś na jej wpływ na zdrowie i czy jej przyjmowanie jest korzystne?

W niniejszym artykule dowiesz się o wpływie chlorelli na następujące obszary:

Czym jest chlorella?

Chlorella to słodkowodna zielona alga, która od lat jest ceniona za skład odżywczy i właściwości zdrowotne. Jest również uważana za superfood, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych. W ubiegłym wieku naukowcy obiecali nawet, że będzie źródłem pożywienia dla osób zmagających się z głodem. Dziś o wodorostach mówi się głównie jako o suplemencie oczyszczającym i odtruwającym organizm. Po raz pierwszy chlorella została wyprodukowana i spożyta w Azji, w szczególności w Japonii. W suplementach diety najczęściej stosowane są dwa gatunki – Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa. Oba mają porównywalne właściwości i zawartość składników odżywczych. [2]

Chlorella należy do grupy tak zwanych zielonych superfoods, wśród których można znaleźć na przykład wodorost spirulinę, zielony jęczmień czy szpinak.

Czym jest chlorella?

Jakie właściwości zdrowotne i efekty ma chlorella?

1. Pomaga w detoksykacji organizmu

Chlorella jest prawdopodobnie najczęściej stosowana w celu oczyszczenia i detoksykacji organizmu. Badania pokazują również, że może ona odgrywać w tym interesującą rolę. Na przykład może wiązać metale ciężkie (np. rtęć) i inne toksyny, a tym samym pomagać w usuwaniu ich z organizmu.

W badaniach naukowych wykazano także, że pomaga organizmowi pozbyć się okrytych złą sławą dioksyn. Są to substancje wytwarzane w wyniku działalności przemysłowej, które są znanym źródłem zanieczyszczenia środowiska. W ten sposób są one szybko wchłaniane do organizmu i łatwo odkładają się w wątrobie, co utrudnia ich późniejsze wyeliminowanie z organizmu. Znacznie zwiększa to ryzyko nie tylko problemów z wątrobą, ale także np. nowotworów i innych chorób. Chlorella może być więc pomocnym suplementem wspomagającym ich usuwanie z organizmu.

Ta zielona alga nie pomaga wątrobie ani nerkom w ich podstawowych procesach detoksykacji, które działają 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, ale nadal może być przydatna w oczyszczaniu organizmu. Sprawdza się jako jeden z elementów układanki, w której staramy się osiągnąć dobre zdrowie. Chlorella może pomóc w pozbyciu się niektórych toksyn, które dostają się do organizmu ze środowiska. Może być również przydatna dla osób pracujących w przemyśle i w zanieczyszczonym środowisku. [12]

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak działa detoksykacja ludzkiego organizmu, nie przegap naszego artykułu Detoksykacja i oczyszczanie organizmu: na czym polega i jak naturalnie wspierać ten proces?

Z czym łączyć chlorellę, aby uzyskać maksymalny efekt?

  • Spirulina i zielony jęczmień działają podobnie do chlorelli, czyli również pomagają usuwać z organizmu różne szkodliwe substancje.
  • Ostropest plamisty to ekstrakt roślinny, który według naukowców ma pozytywny wpływ na wątrobę i jej funkcje. [11]
  • Kompleksowe suplementy łączą w sobie wiele aktywnych składników, które pomagają dbać o zdrowie wątroby, a tym samym wspierają naturalną detoksykację organizmu.

Te produkty mogą Cię zainteresować:

2. Obniża poziom cholesterolu

Chlorella może wiązać nie tylko metale ciężkie i toksyny, ale także inne substancje. W ten sposób może wychwytywać na przykład tłuszcze i kwasy żółciowe, pomagając obniżyć poziom cholesterolu i tłuszczów (triglicerydy) we krwi. W jelicie cienkim może ona wychwytywać tłuszcz z pożywienia, zmniejszając w ten sposób jego wchłanianie. W jelicie grubym natomiast wiąże kwasy żółciowe. Składają się one z cholesterolu, więc ich wydalanie zmusza organizm do sięgnięcia do zapasów cholesterolu w celu utworzenia nowych kwasów żółciowych. Dzięki temu procesowi obniża się poziom cholesterolu we krwi.

Dlatego też badania sugerują, że chlorella jest jednym z suplementów diety, który może być przydatny w zapobieganiu hipercholesterolemii (podwyższony poziom cholesterolu we krwi). Jednak może sprawdzić się także w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. [2,7]

Z czym łączyć chlorellę, aby uzyskać maksymalny efekt?

  • Błonnik, taki jak glukomannan czy psyllium, może również wiązać tłuszcz i kwasy żółciowe, pomagając obniżyć poziom cholesterolu.
  • Chitosan to rozpuszczalny błonnik, który tworzy żelową konsystencję w jelitach i pomaga spowolnić wchłanianie tłuszczu. [16]
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
Wpływ chlorelli na poziom cholesterolu

3. Posiada właściwości przeciwutleniające

Chlorella zawiera wiele substancji, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Należą do nich witaminy, karotenoidy i zielony pigment chlorofil. Tego typu substancje nadają chlorelli właściwości przeciwutleniające, a tym samym pomagają jej zwalczać wolne rodniki, które powstają w wyniku stresu oksydacyjnego. [2]

Działanie przeciwutleniające chlorelli może pomóc w ochronie ogólnego stanu zdrowia przed chorobami związanymi ze stresem oksydacyjnym. Obejmują one nowotwory lub choroby metaboliczne, takie jak cukrzyca typu 2. Japońscy naukowcy wskazali również na pozytywny wpływ przyjmowania chlorelli na chorobę Alzheimera. Może być także przydatna w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się i być częścią profilaktyki przeciwstarzeniowej. [2,9]

Z czym łączyć chlorellę, aby uzyskać maksymalny efekt?

  • Witaminy należące do przeciwutleniaczy obejmują np. witaminę E lub witaminę C, która jest również przydatna dla odporności czy produkcji kolagenu. [16]
  • Selen przyczynia się do prawidłowej produkcji spermy. [16]
  • Cynk jest ponadto potrzebny dla zdrowych paznokci lub włosów. Mężczyźni docenią również jego wpływ na prawidłowy poziom testosteronu. [16]
  • Substancje bioaktywne o właściwościach przeciwutleniających, takie jak kwercetyna lub resweratrol.
  • Kompleksowe suplementy, które stanowią połączenie wielu przeciwutleniaczy.

4. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Badania mówią również o wpływie chlorelli na poziom ciśnienia krwi. Ta zielona alga pomaga je obniżyć głównie dzięki połączonemu działaniu zawartych w niej substancji.

  • Arginina wspiera produkcję tlenku azotu (NO), który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych (wazodylatacja). To z kolei prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i inne substancje o działaniu przeciwzapalnym mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i naczyń krwionośnych.
  • Potas jest ważnym minerałem, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
  • Wpływ na poziom cholesterolu jest automatycznie związany z ciśnieniem krwi. W rzeczywistości gromadzenie się cholesterolu (i innych składników krwi) w ścianach naczyń krwionośnych może prowadzić do miażdżycy (stwardnienia naczyń krwionośnych) i zwężenia naczyń krwionośnych, powodując wzrost ciśnienia krwi. [2]

Z czym łączyć chlorellę, aby uzyskać maksymalny efekt?

Chlorellę można łączyć z substancjami, które są korzystne dla ogólnego zdrowia układu sercowo-naczyniowego, takimi jak wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak zdrowy styl życia koncentrujący się na tych obszarach jest bardzo ważny dla prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.

  • Zróżnicowana i zbilansowana dieta 
  • Regularna aktywność fizyczna
  • Wystarczająca ilość wysokiej jakości snu
  • Radzenie sobie ze stresem
Wpływ chlorelli na ciśnienie krwi

5. Posiada właściwości immunomodulujące

Chlorella ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy poprzez różne mechanizmy.

  • Wykazano, że działa na produkcję cytokin, które są substancjami wpływającymi na procesy zapalne w organizmie.
  • Może zatem pomóc złagodzić procesy zapalne w organizmie.
  • Wydaje się również, że zwiększa aktywność niektórych komórek odpornościowych.
  • Działa także na optymalny skład mikrobiomu jelitowego. Obecnie wiadomo, że prawidłowy skład mikroorganizmów w jelitach jest ważny dla funkcji odpornościowych. [2,6,8]

Aby mieć zdrową i dobrze funkcjonującą odporność, należy zrobić znacznie więcej niż tylko przyjmować suplementy. Chlorella jednak, dzięki swoim właściwościom, może być ciekawym dodatkiem w dbaniu o układ odpornościowy. Może więc uzupełniać odpowiednią dietę, ćwiczenia, jakość snu i inne ważne czynniki.

Jeśli zastanawiasz się, jak jeszcze możesz wzmocnić swoją odporność, przeczytaj nasz artykuł 15 sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego i ochronę zdrowia.

Z czym łączyć chlorellę, aby uzyskać maksymalny efekt?

  • Witamina C, witamina D i kwas foliowy mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Imbirjeżówka i inne suplementy ziołowe, które zdaniem naukowców wykazują wpływ na mechanizmy obronne organizmu.
  • Probiotyki, które dbają o prawidłowy skład mikrobiomu jelitowego.
  • Kompleksowe suplementy stanowiące połączenie kilku składników aktywnych, które pomagają zadbać o sprawność układu odpornościowego.

Odkryj nasze bestsellery:

Jakie inne zalety ma do zaoferowania chlorella?

W pracach naukowych badających chlorellę wykazano również inne obiecujące efekty zdrowotne.

  • Jak się okazuje, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. [2]
  • Wydaje się być również pomocna w trawieniu. [2]
  • Może też pomóc w ćwiczeniach aerobowych. Są to ćwiczenia wytrzymałościowe, takie jak bieganie, jazda na rowerze lub pływanie. Naukowcy wyjaśniają ten efekt poprzez oszczędzanie zapasów glikogenu i jednoczesny wpływ na produkcję NO, który rozszerza naczynia krwionośne. Pozwala to organizmowi na większą perfuzję mięśni i lepszą wydajność. [7]
  • Badania opisują także pozytywny wpływ na hepatocyty (komórki wątroby) i zdrowie wątroby[2]
  • Badania naukowe mówią również, że chlorella zwiększa produkcję kolagenu w skórze. [2,5]
Właściwości zdrowotne chlorelli

Co zawiera chlorella?

Chlorella jest szczególnie wyjątkowa ze względu na różnorodność makroskładników odżywczych, mikroelementów i innych substancji bioaktywnych. Jest bogata w białko, ale także w błonnik i zdrowe tłuszcze. Zawiera również praktycznie wszystkie witaminy.

Białko

Białko stanowi największą część tej zielonej algi. Średnio zawiera do 60 g/100 g, a jednocześnie ma szerokie spektrum aminokwasów egzogennych. Tego typu aminokwasy muszą być przyjmowane z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Jednocześnie konieczne jest upewnienie się, że w spożywanym pokarmie znajduje się odpowiednia proporcja tych aminokwasów, ponieważ tylko wtedy organizm może je skutecznie wykorzystać do produkcji białek. Spektrum aminokwasów w chlorelli jest bliskie tej prawidłowej proporcji. Jest nawet lepsze niż w soi, która jest uważana za najwyższej jakości roślinne źródło białka. [2,3]

Tłuszcz

Z drugiej strony chlorella ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Zawiera tylko około 10 g tłuszczu/100 g. Z tego około 70% składa się ze zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Największe proporcje stanowią kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas linolowy. Chociaż algi są również zazwyczaj bogate w EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), chlorella, w przeciwieństwie do spiruliny, nie zawiera tych kwasów tłuszczowych. [2,3]

Węglowodany

Węglowodany stanowią dość małą część składu chlorelli. Odpowiada to około 15 g/100 g, przy czym około 65% jej zawartości stanowi niestrawny błonnik. [2,3]

Średnia zawartość makroskładników w chlorelli

Zawartość składników odżywczych

100 g
Białko60 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany15 g
Błonnik9 g
[2,3]

Witaminy

Ta zielona alga słodkowodna jest wyjątkowa ze względu na szeroki zakres witamin. Zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina (witamina B1)ryboflawina (witamina B2)niacyna (witamina B3) czy pirydoksyna (witamina B6). Jest również bogata w biotynęwitaminę Ctokoferol (witamina E) czy witaminę K.[2]

Jest szczególnie znana z zawartości kwasu foliowego, który jest ważny na przykład dla prawidłowego tworzenia krwi i rozwoju tkanek. Zawiera go około 2,5 mg/100 g. Przy powszechnie zalecanej dawce 6 g stanowi to około 150 μg, co odpowiada około połowie dziennej dawki dla osoby dorosłej. Czyni ją to doskonałym źródłem kwasu foliowego, ponieważ witamina ta nie jest często obecna w tak skoncentrowanych ilościach w żywności. [2,15]

Chlorella może również zawierać znaczną ilość witaminy B12. Jest ona potrzebna na przykład do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego lub odporności. Jest to jednak zmienna ilość, która może wynosić od 0 do 500 μg. Dlatego zawsze zaleca się czytanie etykiet przyjmowanych suplementów. Jeśli chlorella zawiera tę witaminę, może dość łatwo pokryć dzienną zalecaną dawkę 4 μg. Dzięki temu jest doskonałym źródłem tej witaminy dla wegan, ponieważ występuje ona tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. [2,13]

Co ciekawe, ta zielona alga zawiera również witaminę D, która dodatkowo występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Podczas gdy źródła zwierzęce zawierają witaminę D3 (cholekalcyferol), algi i grzyby zawierają witaminę D2 (ergokalcyferol). Obie te formy są ważne na przykład dla dobrej mineralizacji kości.

Minerały

Podobnie jak witaminy, minerały również występują w dużych ilościach w chlorelli. W szczególności charakteryzuje się ona wysoką zawartością żelaza i potasu. Jest też bogata w wapń, fosfor, miedź i magnez.

Zawiera także znaczne ilości selenu. Jest to substancja, która stanowi ważną część ochrony antyoksydacyjnej organizmu. Produkty spożywcze są stosunkowo ubogie w tę substancję, ale chlorella może zawierać do około 300 μg selenu/100 g. Dawka 6 g chlorelli może zatem zawierać około 18 μg, co odpowiada prawie jednej trzeciej zalecanej dawki dziennej selenu. [2,15]

Inne substancje bioaktywne

Chlorella stanowi połączenie niezliczonych substancji aktywnych, z których każda ma swoje specyficzne właściwości. Obecnie naukowcy nadal nie wiedzą o wszystkich korzystnych substancjach ukrytych w chlorelli. Są jednak bardziej świadomi niektórych z nich niż innych.

  • Beta-karoten lub luteina są skutecznymi przeciwutleniaczami. [10]
  • Beta-glukany są przydatne dla układu odpornościowego i trawiennego. [10]
  • Chlorofil to zielony pigment, który nadaje chlorelli kolor, a jednocześnie ma właściwości przeciwutleniające. [1]

Jak przyjmować chlorellę?

Nie ma dokładnego protokołu dawkowania, ale zazwyczaj zaleca się suplementację 6-10 g chlorelli dziennie. Można ją przyjmować w postaci proszkutabletek lub ekstraktu. [18]

W przypadku tabletek wystarczy popić je wodą lub innym ulubionym napojem. Jeśli zdecydujesz się na proszek, możesz wymieszać go z wodą, ale nie krępuj się również dodawać go do jedzenia lub napojów. Na przykład, możesz użyć go w smoothies warzywnych lub owocowych, ale też wykorzystać do przygotowania ciastmuffinek lub naleśników.

Chlorellę można przyjmować w zalecanej dawce o dowolnej porze dnia. Nie warto jednak przyjmować jej na czczo, ponieważ może przysporzyć problemów trawiennych bardziej wrażliwym osobom.

Jak przyjmować chlorellę?

Czy chlorella ma skutki uboczne?

Chlorella nie ma znaczących skutków ubocznych. Jednak w przypadku bardziej wrażliwych osób może wywołać problemy trawienne, takie jak nudności, wymioty, skurcze czy wzdęcia. Tego typu nieprzyjemne dolegliwości zaobserwowano nawet przy zalecanych dawkach, ale nie występują one często. [14]

Dla kogo chlorella nie jest odpowiednia?

Chlorella jest ogólnie bezpiecznym suplementem, ale nadal istnieją grupy osób, które powinny jej unikać z różnych powodów.

  • Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna. [17]
  • Alergicy również powinni zachować ostrożność, ponieważ istnieją przypadki alergii na wodorosty. [4]
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny dla pewności skonsultować się z lekarzem.

O czym warto pamiętać?

Chlorella to popularny suplement pełen białka, witamin, minerałów i innych substancji bioaktywnych. To właśnie one zapewniają jej liczne korzyści zdrowotne. Chociaż chlorella musi jeszcze zostać przebadana przez naukowców, aby poznać wszystkie jej właściwości, wiemy już, że jest przydatna na przykład dla odporności lub poziomu cholesterolu. W połączeniu z wysokiej jakości dietą i ogólnym zdrowym stylem życia może być świetnym dodatkiem do dbania o zdrowie.

Czy dzisiejszy artykuł Cię zainteresował? Zachęcamy do podzielenia się nim z przyjaciółmi i rodziną.

Źródła:

[1] AMPOFO, J. - ABBEY, Lord Microalgae: Bioactive Composition, Health Benefits, Safety and Prospects as Potential High-Value Ingredients for the Functional Food Industry. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222421/

[2] BITO, T. et al. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

[3] CANELLI, G. et al. Biochemical and Nutritional Evaluation of Chlorella and Auxenochlorella Biomasses Relevant for Food Application. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.565996

[4] JAMES, C. et al. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2

[5] JANUSZEWSKI, J. et al. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/

[6]6 JIN, J.B. et al. Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate-producing bacteria in in vitro human gut fermentation. In Journal of the Science of Food and Agriculture . 2020. Vol. 100, no. 7, s. 2938–2945. .

[7] KIM, S. et al. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10321

[8] KWAK, J.H. et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

[9] MIYAZAWA, T. et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200934/

[10] MORAIS, M.G. DE et al. Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/

[11] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/

[12] PANAHI, Y. et al. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915001016

[13] WATANABE, F. et al. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. In Nutrients . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

[14] A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. – https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=7&ArticleId=2319

[15] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm

[16] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[17] Chlorella - PubMed. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882

[18] Research Breakdown on Chlorella - Examine. – https://examine.com/supplements/chlorella/research/#yQZy12O-sources-and-composition

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *