Zielone jest dobry! Jeśli jesteś jedną z tych osób, które z łatwością zjadają zielone produkty spożywcze, to następujący przepis będzie nie tylko ucztą dla twoich oczu, ale również pysznym rarytasem! Przygotuj z nami wegański przepis na tortille z komosą ryżową, ciecierzycą i innymi zdrowymi składnikami. Zacznijmy!
Składniki na tortille:
- 260 ml wody
120 g mąki z ciecierzycy
- 60 g skrobii kukurydzianej
- 60 g pietruszki
- szczyptę soli
Składniki na nadzienie:
100 g komosy ryżowej
- 100 g ciecierzycy
- 100 g papryki
- 100 g marchewki
- 100 g wegańskiego sera z orzechów nerkowca lub zwykłego sera
- pietruszka
bezkaloryczny keczup lub inny ulubiony sos jako dodatek
Przygotowanie:
Na początek ugotuj komosę ryżową i ciecierzycę według instrukcji. W międzyczasie pokrój ser, marchewki, pomidory oraz pietruszkę na małe kawałki. Po ugotowaniu wymieszaj komosę ryżową i ciecierzycę w dużej misce razem z mieszanką warzywną.
Aby przygotować tortille, wymieszaj wodę, mąkę, skrobię kukurydzianą, pietruszkę oraz szczyptę soli. Przygotuj patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, popsikaj ją olejem kokosowym do gotowania w sprayu i podgrzej. Wlej ¼ przygotowanej mieszanki na patelnię i smaż tortille z każdej strony na małym ogniu przez około 2 minuty. Powtórz ten sam proces z pozostałymi 3 tortillami.
Na koniec wypełnij tortille przygotowaną mieszanką warzywną z komosą ryżową. Dopraw twoim ulubionym sosem i ciesz się zdrowym, smacznym i bardzo odżywczym posiłkiem!

Wartości odżywcze 1 porcji (w sumie 4 porcje) | ||||
---|---|---|---|---|
Kalorie |
Białko |
Węglowodany |
Tłuszcze |
|
387 |
14 g |
52 g |
13 g |
Wierzymy, że ten wegański przepis na tortille z komosą ryżową pokaże ci, jak interesujący, smaczny i zdrowy może być ten rodzaj kuchni. Jeśli chcesz zainspirować swoich znajomych, nie zapomnij udostępnić im tego przepisu.