Przepis fitness: Wegańskie stir-fry z tofu i warzywami

Przepis fitness: Wegańskie stir-fry z tofu i warzywami

Czy słyszeliście o daniu zwanym stir-fry? Jest to metoda przygotowania, w której wszystkie składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i szybko podsmażamy, aż zrobią się chrupiące. Brzmi prosto, prawda? Najtrudniej jest zdecydować, jakich składników użyć do stir-fry. Tym razem zdecydowaliśmy się na opcję wegańską i użyliśmy tofu jako głównego składnika. Dodaliśmy również warzywa i grzyby, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Efekt jest zdecydowanie tego wart.

Składniki:

  • 200 g tofu
  • 200 g grzybów
  • 150 g cukini
  • 150 g marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 20 g cukru kokosowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 limonki

Do podania (opcjonalnie):

  • ryż
  • sezam
  • świeża kolendra
  • limonka
Wegańskie stir-fry z tofu i warzywami - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności osuszamy tofu i usuwamy nadmiar wody za pomocą papierowych serwetek. Kroimy je w mniejszą kostkę, a cukinię, pieczarki i cebulę w cienkie plasterki. Obieramy marchewkę i kroimy ją w cienkie plasterki. Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy na niej grzyby, tofu, cebulę i marchewkę. Po chwili dodajemy cukinię, groszek cukrowy i cukier kokosowy. Całość zalewamy sosem sojowym i sokiem z limonki, a następnie dokładnie mieszamy.

Wegańskie stir-fry z tofu i warzywami - sposób przygotowania

Smażymy przez 2 minuty, a następnie zdejmujemy z ognia. Warzywa powinny być nadal chrupiące. I gotowe. Następnie wystarczy wybrać dodatki do dania i podać.

Nasza rada: Danie doskonale smakuje z ryżem, sezamem, kolendrą i limonką. Ale nie popełnisz błędu, wybierając również komosę ryżową lub niskokaloryczny makaron ZERO.

Wegańskie stir-fry z tofu i warzywami
Wartości odżywcze

1 porcja bez dodatków (łącznie 2 porcje)

Wartość energetyczna354 kcal
Białko24 g
Węglowodany26 g
Tłuszcze15,5 g
Błonnik7 g

Stir-fry to świeże danie, które doskonale smakuje również na zimno. Docenisz je szczególnie w gorące letnie dni, kiedy możesz zabrać je w lunchboxie do pracy i zjeść bez konieczności odgrzewania.

Zachęcamy do dzielenia się swoimi dziełami w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *