Przepis fitness: Makaron Pad Thai z tempehem i świeżymi warzywami

Przepis fitness: Makaron Pad Thai z tempehem i świeżymi warzywami

Poznawanie innych krajów poprzez ich kuchnię jest po prostu niesamowite! Tym razem wybieramy się do popularnej wakacyjnej destynacji – Tajlandii. Nieco zmodyfikowaliśmy ten popularny przepis i postanowiliśmy zaproponować Wam niesamowity, wegański Pad Thai z tempehem. Połączenie egzotycznych smaków i świeżych warzyw jest na pewno warte spróbowania! Przygotujmy ten wysokobiałkowy przysmak.

Składniki:

  • 200 g grubego makaronu ryżowego
  • 175 g tempehu
  • 2 mniejsze marchewki
  • 100 g mrożonej zielonej fasolki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (5 cm)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 15 ml sosu sojowego
  • sól do smaku

Składniki na sos

Składniki do podania:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Czosnek i imbir kroimy na małe kawałki, marchewki na cienkie paski, a tempeh w kostkę. Osuszamy pokrojony w kostkę tempeh papierowym ręcznikiem i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy tempeh na złoty kolor na patelni z ½ łyżki oleju. Kiedy tempeh będzie gotowy, zdejmujemy go z patelni. Na patelnię wlewamy pozostały olej i krótko podsmażamy na nim drobno posiekany czosnek i imbir. Następnie dodajemy marchewkę i zieloną fasolkę. Dusimy warzywa aż będą prawie miękkie (około 10 minut). W międzyczasie, gotujemy gruby makaron ryżowy w garnku zgodnie z instrukcją. Mieszamy wszystkie składniki na sos i polewamy nim warzywa na patelni. Dodajemy również odcedzony makaron i podsmażony tempeh. Wszystko razem dobrze mieszamy i w razie potrzeby solimy. Pad Thai podajemy z posiekaną kolendrą, dymką, orzeszkami ziemnymi i limonką. Delektujemy się przygotowanym posiłkiem!

Przepis fitness: Makaron Pad Thai z tempehem i świeżymi warzywami
Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 2 porcje)
Kalorie724
Białko30 g
Węglowodany115 g
Tłuszcz16 g

Przepis video na makaron Pad Thai z tempehem i świeżymi warzywami:

Wierzymy, że wkrótce wypróbujesz ten egzotyczny przepis na wegański Pad Thai z tempehem. Jeśli znasz kogoś, kto uwielbia zdrową i smaczną kuchnię, nie zapomnij przesłać mu tego przepisu.

Zapraszamy do dzielenia się swoimi przepisami na portalach społecznościowych oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *