Przepis fitness: Sałatka meksykańska z komosą ryżową i tempeh

Przepis fitness: Sałatka meksykańska z komosą ryżową i tempeh

Czy Twój obiad zawsze składa się z sałatki warzywnej, kuskusu lub makaronu? W takim razie puść wodze fantazji i spróbuj czegoś nowego. Pseudozboże o nazwie komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) pokochasz od pierwszego kęsa. A jeśli dodasz do tego tempeh, fasolę i warzywa, rozsmakujesz się w przysmaku, który przeniesie Cię do Meksyku. Ten posiłek można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to więc fenomenalny, przyjazny dla wegan przepis, który możesz wykorzystać do przygotowania posiłku.

Składniki:

  • 40 g surowej komosy ryżowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych – w miarę możliwości różnych kolorów
  • 70 g fasoli czerwonej w zalewie
  • 70 g tempehu
  • 70 g kukurydzy gotowanej lub z puszki
  • 1 zielona papryka
  • ½ czerwonej lub białej cebuli
  • sos sojowy
  • mieszanka przyprawy meksykańskiej
  • ½ limonki
  • kolendra dla dekoracji i dodatkowego aromatu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać tempeh. Najpierw go osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Doprawiamy go do smaku sosem sojowym. Rozgrzewamy dużą patelnię i spryskujemy ją olejem w sprayu. Podsmażamy przyprawione kawałki tempehu na oleju z obu stron. Powinno nam to zająć około 8 minut. Następnie zdejmujemy tempeh z patelni. Używamy tej samej patelni do dalszych instrukcji.

Następnie kroimy cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Sięgamy po patelnię, której używaliśmy wcześniej i ponownie spryskujemy ją olejem. Tym razem podsmażamy cebulę, uprzednio doprawioną mieszanką przyprawy meksykańskiej. Kiedy będzie lekko złotobrązowa, dodajemy fasolę, kukurydzę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Smażymy przez około 3 minuty. Na koniec dodajemy przygotowany tempeh i ugotowaną komosę. Podsmażamy mieszankę przez kolejne 3 minuty, tak aby wszystkie smaki się połączyły. Następnie doprawiamy całość limonką, kolendrą lub sosem bez kalorii Sweet chilli według własnych upodobań. Teraz danie jest gotowe do podania.

Sałatka meksykańska z komosą ryżową i tempeh

Wartości odżywcze

w 1 porcji

Kalorie433
Białko28 g
Węglowodany54 g
Tłuszcze9 g
Błonnik12 g

To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Możesz zabrać je do pracy w lunch boxie. Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, aby wzbogacić ich o kolejną wskazówkę na szybki, smaczny i zbilansowany posiłek.

Zapraszamy do dzielenia się swoimi dziełami na portalach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *