Masła orzechowe: ich różnice, wartości odżywcze i zalety

Masła orzechowe: ich różnice, wartości odżywcze i zalety

Czasy, kiedy masła orzechowe znaliśmy tylko z amerykańskich filmów, już dawno minęły. Teraz powszechne jest posiadanie w domu przynajmniej jednego rodzaju pysznego masła, które kusi, by chwycić za łyżkę i sięgnąć po smakołyk jeden, dwa, a nawet trzy razy. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, a już skrobiemy dno, nie wiedząc, jak tak szybko skończyliśmy. A co sprawia, że są tak wyjątkowo pyszne? O tym, i jeszcze wielu innych rzeczach, porozmawiamy w dzisiejszym artykule.

Czym jest masło orzechowe i z czego jest produkowane?

Choć potocznie nazywane jest masłem, to tak naprawdę jest to krem, który powstaje z orzechów. Z jednej strony mamy chrupiące orzechy, a z drugiej gładki, prawie płynny krem. Skład jest taki sam, ale konsystencja nie mogłaby być bardziej różna. To nie jest żaden cud, ale czysta mechaniczna siła w postaci potężnego blendera. W rzeczywistości orzechy zawierają około 50% tłuszczu, który uwalnia się podczas ich mielenia. Im dłużej trwa cały proces, tym większa zawartość tłuszczu i bardziej płynna konsystencja. Tak można wyobrazić sobie proces przetwarzania w najprostszy sposób. Jednak produkcji masła orzechowego często towarzyszą inne procesy, takie jak obieranie, prażenie czy dodawanie innych składników w zależności od rodzaju produktu. [1]

Jakie są różne rodzaje masła orzechowego?

Poruszanie się w świecie kremów orzechowych to nie lada wyzwanie. Na rynku dostępnych jest niezliczona ilość opcji. W zależności od profilu składników, możemy je podzielić na jedno-, wieloskładnikowe, białkowe i smakowe. Niemniej jednak różnią się także konsystencją, która może być gładka lub chrupiąca. Pod tym względem miłośnicy masła orzechowego dzielą się na dwie grupy – tych, którzy nie potrafią się oprzeć kremowej, niemal płynnej konsystencji gładkiego masła oraz takich, którzy nie rozumieją, jak ktokolwiek może się nim delektować bez chrupiących kawałków.

Jak klasyfikujemy masła orzechowe według konsystencji?

  • Gładkie masło orzechowe: ma miękką, bardziej płynną konsystencję, która łatwo się rozprowadza.
  • Chrupiące masło orzechowe: zawiera kawałki chrupiących orzechów, które dodawane są do ubitego masła. Inny sposób wykonania polega na tym, że orzechy nie są mielone na całkowicie gładką masę i dzięki temu masło posiada wyczuwalne kawałki orzechów. [1]
Różnica między chrupiącym a gładkim masłem orzechowym

Jak klasyfikujemy masła orzechowe według profilu składników?

1. Jednoskładnikowe masła orzechowe

Możemy rozpoznać je po tym, że zawierają tylko jeden składnik. Na przykład 100% orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, migdałów, kokosa czy innych orzechów. Nadają one produktowi naturalny orzechowy smak i wysokiej jakości składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, które przynoszą wiele korzyści. Ponadto nie zawierają żadnych substancji smakowych (cukier, sól, olej palmowy) ani innych dodatków. Dzięki temu są jednym z najbardziej wartościowych odżywczo kremów orzechowych i najlepszym wyborem dla każdego, kto chce czerpać jak najwięcej z tych chrupiących kęsów.

2. Wieloskładnikowe masła orzechowe

W przeciwieństwie do jednoskładnikowych produktów, zawierają kilka rodzajów orzechów. Mimo to nie zawierają aromatów czy innych dodatków. Połączenie kilku rodzajów orzechów może przyczynić się do stworzenia unikalnych kompozycji smakowych. Oferują one również bardziej zróżnicowany zakres witamin, minerałów i innych składników odżywczych niż jednoskładnikowe produkty. Przykładem jest potrójne masło orzechowe, które zawiera mieszankę orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i migdałów. Popularnością cieszy się również połączenie migdałów lub orzechów nerkowca z kokosem.

3. Białkowe masła orzechowe

Tego typu kremy orzechowe są wzbogacone o białko, dzięki czemu zawierają więcej białka i zazwyczaj mniej tłuszczu. W ich składzie często można znaleźć białko serwatkowe, które jest popularne ze względu na optymalny stosunek aminokwasów. Są one podstawowym budulcem dla wzrostu mięśni, dlatego nadają kremom dodatkową wartość, którą doceniają nie tylko sportowcy siłowi. Mniej popularnym wyborem są natomiast masła z czystym białkiem roślinnym, które w swoim składzie zawiera np. izolat białka ryżu lub grochu.

Masła białkowe są więc łatwiejsze do wprowadzenia w życie w odniesieniu do osób, które pilnują spożycia białka, jednocześnie ograniczając tłuszcz. Jeśli jednak dodasz 30 g tego typu kremu do swojej owsianki, zwiększysz zawartość białka o około 5 g. Nie będzie to więc główne źródło białka.

Jeśli chcesz poszerzyć swoje horyzonty i odkryć inne źródła białka, przeczytaj nasz artykuł Produkty spożywcze, dzięki którym łatwo można zwiększyć ilość białka w diecie.

Co zawierają smakowe masła orzechowe?

4. Smakowe masła orzechowe

Do tej grupy należą kremy i pasty do smarowania, które zawierają szereg składników innych niż orzechy. Może się okazać, że zamiast wysokiej jakości masła orzechowego o wielu zaletach, otrzymamy popularny krem z orzechów laskowych z czekoladą, który zawiera tylko 13% orzechów.

Pozostałą część stanowi cukier, olej palmowy, mleko w proszku, kakao, sól i inne dodatki. Wartość odżywcza takiej mieszanki jest zupełnie inna niż w przypadku 100% masła. Zazwyczaj cechuje się też wyższą zawartość cukrów, tłuszczów nasyconych, soli i brakuje w niej witamin i minerałów.

W szczególności należy zwrócić uwagę na różnicę w zawartości cukrów prostych, ponieważ są one zaliczane do niebezpiecznych składników odżywczych i powinny być ograniczone do 10% całkowitego spożycia kalorii w zdrowej diecie. Spożywając większą ilość tych słodkich produktów do smarowania, możemy łatwo przekroczyć to dzienne spożycie. [2-4]

  • 100 g czekoladowego kremu (Nutella) zawiera 54 g cukru.
  • 100 g masła orzechowego 100% zawiera 3-5 g cukru.

Jeśli jednak chcesz urozmaicić swoją dietę o słodką pastę do smarowania, możesz wybrać bardziej odpowiedni produkt o korzystniejszym profilu składników. Na przykład może to być czekoladowa pasta z 64% zawartością orzechów laskowych lub krem z orzechów nerkowca z liofilizowanymi truskawkami.

Najpopularniejsze masła orzechowe i ich właściwości

Każdy z nas ma zapewne swojego faworyta wśród kremów orzechowych, którego nigdy nie może zabraknąć w spiżarni. Różnią się one smakiem, ale także zawartością składników odżywczych, która zależy od rodzaju użytych orzechów. Jednak to, co je łączy, to zawartość zdrowych tłuszczów, do których należą jednonienasycone (MUFA) i wielonienasycone (PUFA) kwasy tłuszczowe, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3. Tłuszcze te są związane z pozytywnym wpływem na zdrowie serca, naczyń krwionośnych i mózgu. Orzechy zawierają średnio 50% tłuszczu, więc są uważane za cenne źródło tego składnika odżywczego. [15, 16]

Być może słyszałeś również, że masła orzechowe są bogate w białko. Rodzaj orzecha wpływa na ilość tego składnika odżywczego, dlatego wszystkie produkty różnią się od siebie. Problem jednak w tym, że są to białka roślinne, które w przeciwieństwie do białek zwierzęcych nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich ilościach. Często brakuje im na przykład zawartości lizyny, metioniny czy cysteiny.

Aby dostarczyć organizmowi co najmniej 27 g białka z masła orzechowego, musielibyśmy zjeść co najmniej 100 g kremu orzechowego. W tym samym czasie otrzymalibyśmy również ok. 50 g tłuszczu i 600 kalorii, co byłoby znacznie dalsze od ideału. Ostatecznie, tak duża porcja tłuszczu mogłaby również przyprawić nas o problemy żołądkowe. Dlatego rozsądniej jest traktować masła orzechowe jako źródło tłuszczu, a nie białka. [17]

1. Masło z orzeszków ziemnych

Masło z orzeszków ziemnych to bez wątpienia najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj spośród wszystkich kremów. Króluje nad wszystkimi masłami orzechowymi, mimo że orzeszki ziemne są tak naprawdę rośliną strączkową. Ostatecznie wszystko zależy od smaku, składników i zastosowania. I w tych dziedzinach masło z orzeszków ziemnych przekonało nas, że zasługuje na to miano.

Masło z orzeszków ziemnych zostało spopularyzowane w 1895 roku przez amerykańskiego lekarza Johna Harveya Kellogga. Wykonywał je dla swoich pacjentów, którzy mieli chore zęby i potrzebowali przyjmować duże ilości kalorii i białka. Renoma produktu szybko rozprzestrzeniła się na cały kontynent. Według statystyk można go obecnie znaleźć w 94% amerykańskich gospodarstw domowych, gdzie najczęściej służy do przygotowania słynnej kanapki PB&J (masło z orzeszków ziemnych + dżem). Jednak nie zawsze produkt ze 100% zawartością orzeszków ziemnych posiada doskonałe właściwości odżywcze. [5]

Profil odżywczy i korzyści płynące ze spożywania masła orzechowego

  • Wyróżnia się wśród innych kremów orzechowych zawartością białka, która mieści się w granicach 25-27g w 100g.
  • Zawiera zdrowe tłuszcze w postaci jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA) kwasów tłuszczowych.
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika posiada dużą wartość sycącą. Nawet w niewielkich ilościach potrafi zwalczyć uczucie głodu. Tak więc, o ile nie zaczniesz wyjadać go szybko łyżka za łyżką, prawdopodobnie nie zjesz jednorazowo dużej ilości tego masła.
  • Zawiera witaminy B3 i B6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto zawiera witaminę B9 (kwas foliowy), która jest ważna dla rozwoju zarodka podczas ciąży, a także przyczynia się do prawidłowego tworzenia krwi.
  • Jest również bogate w witaminę E, przeciwutleniacz, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • Zawiera również szereg minerałów. Na przykład magnez wspiera prawidłową pracę mięśni i pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia. Jest więc ważny zarówno dla sportowców, jak i osób nieuprawiających sportu. Cynk z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i jest ważny dla utrzymania optymalnego poziomu testosteronu we krwi. Masło z orzeszków ziemnych zawiera także żelazo, które przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Niedobory tego minerału odczuwają np. kobiety podczas menstruacji, kiedy tracą dużą ilość krwi.
  • Może również pochwalić się zawartością choliny, z której w organizmie powstaje neuroprzekaźnik, acetylocholina. Jest ona ważna dla uczenia się i innych funkcji mózgu. Jeśli więc przygotowujesz się do ważnego egzaminu, masz pretekst, by coś przekąsić. Upewnij się tylko, że nie zapomnisz w porę zamknąć wieczka, aby nie zjeść całego słoika, gdy musisz utrzymać koncentrację. [6]

Wartości odżywcze masła z orzeszków ziemnych

Wartość energetyczna

Tłuszcze

Węglowodany

Białko

Błonnik

596 kcal46 g14 g27 g9,1 g

Przepisy z wykorzystaniem masła z orzeszków ziemnych

Dzięki swojemu smakowi masło z orzeszków ziemnych świetnie sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Możesz go używać do smarowania pieczywa, przyozdabiania owsianki i naleśników, aromatyzowania smoothies, deserów, a także do przygotowania słonego sosu orzechowego, który jest nieodłącznym składnikiem dań azjatyckich. W połączeniu z jabłkiem lub bananem stworzysz ciekawe combo dla uzupełnienia energii o każdej porze dnia.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji:

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o masłach z orzeszków ziemnych, przeczytaj nasz artykuł Masło orzechowe: Jak wybrać najlepsze i jaki ma ono wpływ na Twoje zdrowie?

Zastosowanie masła z orzeszków ziemnych

2. Masło migdałowe

Masło migdałowe ma prawdopodobnie tak długą historię jak masło z orzeszków ziemnych. Wiele osób borykało się z alergią na orzeszki ziemne, co przyczyniło się do powstania świetnej alternatywy – kremu migdałowego. Od tego czasu jednak zbudowało swoją własną reputację i posiada tak wielu zwolenników, że mało kto nazwałby je już zamiennikiem masła orzechowego. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza przede wszystkim walorom smakowym i właściwościom odżywczym. Tradycyjnie wytwarzane masło z niełuskanych migdałów zachowuje swój naturalny gorzko-słodki smak, a także maksymalną ilość ważnych składników odżywczych. [7]

Profil odżywczy i korzyści płynące ze spożywania masła migdałowego

  • Zajmuje pierwsze miejsce w kategorii zawartości błonnika. Dzięki temu, że migdały są niełuskane, masło posiada najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich maseł na naszej liście. Może zatem nasycić nas nawet przy spożyciu niewielkiej ilości.
  • W porównaniu z innymi kremami orzechowymi, zawiera też mniej węglowodanów. Dzięki temu cieszy się szczególną popularnością wśród miłośników diet low-carb, keto i innych rodzajów.
  • Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, a także rzadko spotykane kwasy tłuszczowe omega 3, które są ważne dla zdrowia mózgu, serca i oczu.
  • Jest bogate w witaminy B2 i B3, które przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, dzięki któremu możemy pozyskiwać i wykorzystywać energię.
  • Zawiera również witaminę B9 (kwas foliowy) i witaminę E, która posiada właściwości przeciwutleniające.
  • Jest to też jeden z niewielu rodzajów orzechów, który może pochwalić się zawartością wapnia, który jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
  • Nie możemy także zapomnieć o magnezie i potasie, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Tego typu masło jest wręcz stworzone dla sportowców i osób aktywnych. [4, 8]

Wartości odżywcze masła migdałowego

Wartość energetyczna

Tłuszcze

Węglowodany

Białko

Błonnik

650 kcal56 g7 g25 g12 g

Przepisy z wykorzystaniem masła migdałowego

Masło migdałowe pięknie aromatyzuje owsiankę, naleśniki i smoothie, a także świetnie nadaje się do smarowania chrupiącego pieczywa. Jego słodko-gorzki smak sprawia, że sprawdzi się również w pikantnych sosach śmietanowych lub pesto. Nie pomylisz się, jeśli przygotujesz z niego dip do maczania kawałków marchewki lub innych warzyw czy owoców.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji: 

Te produkty mogą Cię zainteresować:

3. Masło z orzechów nerkowca

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś masła z orzechów nerkowca, zgodzisz się, że ma ono najbardziej kremową konsystencję. Gdy dodamy do tego naturalnie słodki smak, przekonamy się, dlaczego jest tak popularne. Ciekawostką jest fakt, że jeszcze w czasach zimnej wojny krem z orzechów nerkowca był częścią zestawów ratunkowych amerykańskich żołnierzy. W dzisiejszych czasach nie służy już przede wszystkim jako ratunek przed głodem, ale sprawia, że posiłki są smaczniejsze i bogatsze w wartości odżywcze. [9]

Profil odżywczy i korzyści płynące ze spożywania masła z orzechów nerkowca

  • W porównaniu z innymi masłami orzechowymi ma nieco wyższą zawartość węglowodanów. Nie musisz się jednak tym przejmować. Są to głównie węglowodany złożone, które są składnikiem zdrowej diety i działają jako wolno uwalniające się źródło energii.
  • Podobnie jak orzechy ziemne, orzechy nerkowca zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe MUFA i PUFA, które według badań mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
  • Profil żywieniowy masła z orzechów nerkowca wyróżnia się zawartością witaminy K, która jest ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
  • Zawiera również miedź, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także jest ważna dla prawidłowej pigmentacji (koloru) włosów i skóry.
  • Ponadto selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i urodę.
  • Zawiera także mangan, który jest jednym z antyoksydantów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym. [10, 18]

Wartości odżywcze masła z orzechów nerkowca

Wartość energetyczna

Tłuszcze

Węglowodany

Białko

Błonnik

574 kcal46 g33 g15 g3 g

Przepisy z wykorzystaniem masła z orzechów nerkowca

Dzięki wyjątkowo kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowywania sosów, w których może również zastąpić śmietanę. Świetnie smakuje też w sosach sałatkowych, deserach, owsiankach, ale warto również wspomnieć o idealnym połączeniu z bananem.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji:

Zastosowanie masła z orzechów nerkowca

4. Masło z orzechów laskowych

Smak masła z orzechów laskowych przywołuje u wielu z nas wspomnienia z dzieciństwa, ponieważ kojarzy się z czekoladowym kremem Nutella lub słynnym Ferrero Rocher. Tego typu słodkości wpływają zapewne na popularyzację kremu z orzechów laskowych, który obecnie można kupić w wersji bez cukru i innych dodatków smakowych. Pozwala to delektować się naturalnie słodkim smakiem orzechów laskowych przy jednoczesnym uzyskaniu maksymalnej ilości składników odżywczych. [11]

Profil odżywczy i korzyści płynące ze spożywania masła z orzechów laskowych

  • Pod względem stosunku makroskładników (białko, węglowodany i tłuszcz) jest najbardziej podobne do masła z orzechów nerkowca.
  • Zawiera również zdrowe tłuszcze nienasycone MUFA i PUFA.
  • Wyróżnia się zawartością witaminy B1, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i umysłu.
  • Zawiera witaminę B6, B9 i magnez, które zmniejszają uczucie zmęczenia i wyczerpania. Dlatego spożycie łyżki masła z orzechów laskowych podczas pracowitego dnia z pewnością nie zaszkodzi.
  • Zawiera również antyoksydanty w postaci witaminy E i manganu.
  • Jest także źródłem witaminy K, która jest ważna dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • Zawiera również żelazo, które wspomaga funkcje poznawcze, takie jak pamięć, myślenie i koncentracja. Dzięki temu jest odpowiednie dla osób, które angażują się w kreatywne i w inny sposób wymagające umysłowo aktywności. Ponadto zawarta miedź wspiera prawidłowy transport żelaza w całym organizmie.
  • Co więcej, fosfor pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości. [12]

Wartości odżywcze masła z orzechów laskowych

Wartość energetyczna

Tłuszcze

Węglowodany

Białko

Błonnik

571 kcal50 g28,6 g17,9 g3,6 g

Przepisy z wykorzystaniem masła z orzechów laskowych

Masło z orzechów laskowych doskonale wzbogaca desery, płatki śniadaniowe, naleśniki czy aromatyczną domową granolę. W połączeniu z kakao stworzy także zdrową czekoladową pastę do smarowania, które nadaje się do wypieków. Świetnie smakuje również w świątecznych słodkościach i idealnie komponuje się z truskawkami.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji: 

Zastosowanie masła z orzechów laskowych

5. Masło pistacjowe

Nie tak dawno pistacje były rzadkością zarezerwowaną dla szlachty i wysokich rangą urzędników. Legenda głosi, że królowa Saby zabroniła nawet innym osobom uprawy pistacji, twierdząc, że są one wyłącznie królewskim pożywieniem. Na szczęście dla nas te czasy minęły i każdy może delektować się wykwintnym smakiem tych zielonych orzechów w postaci masła orzechowego. Staje się ono coraz bardziej popularne także dzięki doskonałemu profilowi odżywczemu, gładkiej konsystencji i szerokiemu zastosowaniu w kuchni. [13]

Profil odżywczy i korzyści płynące ze spożywania masła pistacjowego

  • Wyróżnia się wyższą zawartością białka, którą dorównuje masłom z orzeszków ziemnych.
  • Jest bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości.
  • Zawiera około 50% tłuszczu, z czego większość stanowią korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA, PUFA), których często brakuje w diecie osób mieszkających w strefach śródlądowych.
  • Spośród mikroelementów zawiera witaminy B1 i B6, które wspomagają prawidłową aktywność umysłową, w tym zdolność uczenia się, myślenie i koncentrację.
  • Jest źródłem witaminy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
  • Zawarta miedź wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, który kontroluje aktywność wszystkich narządów w organizmie.
  • Dzięki zawartości magnezu, masło pistacjowe może też pomóc w zmniejszeniu uczucia zmęczenia i wyczerpania.
  • Minerały mangan i fosfor są ważne dla metabolizmu energetycznego, który pozwala na pozyskiwanie i wykorzystywanie energii.
  • Zawiera również cholinę, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, co czyni to masło kolejnym dobrym kandydatem na rozsądne przekąski podczas nauki. [14]

Wartości odżywcze masła pistacjowego

Wartość energetyczna

Tłuszcze

Węglowodany

Białko

Błonnik

594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Przepisy z wykorzystaniem masła pistacjowego

Zaletą masła pistacjowego jest lekko słodki smak, który świetnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Nadaje ono również potrawom swój niezwykły zielonkawy kolor. Nadaje się do ciast na muffinki, tortów i innych deserów, a także wzbogacania słonych wypieków. Można je również dodawać do sosów sałatkowych i używać do przygotowania domowych lodów pistacjowych.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji: 

Porównanie wartości odżywczych masła orzechowego

W poniższej tabeli podsumowaliśmy wartości odżywcze popularnych rodzajów masła orzechowego, aby pomóc Ci szybciej dobrać masło, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Masło orzechoweWartość energetycznaTłuszczeWęglowodanyBiałkoBłonnik
Masło z orzeszków ziemnych596 kcal46 g14 g27 g9,1 g
Masło migdałowe650 kcal56 g7 g25 g12 g
Masło z orzechów nerkowca 574 kcal46 g33 g15 g3 g
Masło z orzechów laskowych571 kcal50 g28,6 g17,6 g3,6 g
Masło pistacjowe594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Jak przechowywać masło orzechowe?

Przechowujesz masło orzechowe w lodówce, czy może w szafce? Obie te opcje nie są złe, ale każda z nich ma swoje plusy i minusy. W chłodnym środowisku lodówki, masło może stać się twardsze ze względu na dużą zawartość tłuszczu, co utrudni jego rozsmarowywanie. W ciepłej owsiance natomiast rozpłynie się wyśmienicie. Chłód wydłuża też jego trwałość, dzięki czemu pozwala łatwiej zachować jakość masła i lepiej zabezpieczyć je przed jełczeniem.

Jeśli przechowujesz masło poza lodówką, włóż je do zamkniętej szafki, gdzie będzie chronione przed ciepłem i promieniami słonecznymi. Pozostanie ładne, puszyste i bardziej miękkie, co ułatwi przygotowywanie posiłków. Pamiętaj jednak, że w temperaturze pokojowej może pojawić się warstwa oleju na wierzchu masła. Nie przejmuj się tym jednak, po prostu dobrze wymieszaj masło. [19]

Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, masło orzechowe może przetrwać nawet kilka miesięcy. To znaczy, jeśli nie zjemy go w pierwszej kolejności.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przechowywać inne produkty spożywcze, przeczytaj nasz artykuł Jak prawidłowo przechowywać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość. 

Masło orzechowe na utratę i przyrost wagi

Masła orzechowe odgrywają rolę zarówno w budowaniu masy mięśniowej, jak i utracie wagi. Ponieważ charakteryzują się wysoką wartością energetyczną (wysoka zawartość kalorii w małej ilości produktu) mogą też skutecznie pomóc w zwiększeniu spożycia kalorii. Wystarczy dodać dużą łyżkę masła migdałowego do posiłku, aby natychmiast przyjąć 200 dodatkowych kcal. Masła orzechowe można łatwo włączyć do śniadań, przekąsek, koktajli i głównych posiłków.

Podczas odchudzania, warto więc obserwować ilość spożywanego masła orzechowego, ale nawet w tym przypadku nie musisz całkowicie z niego rezygnować. Może ono pomóc Ci uzupełnić zdrowe tłuszcze, które również są ważne dla utraty wagi. Ponadto, może też zaspokoić apetyt na słodycze w połączeniu, na przykład z owocami. A jeśli szukasz opcji niskotłuszczowej, spróbuj masła orzechowego w proszku, które zawiera tylko 1,5 g tłuszczu w jednej porcji.

Co więcej, według badań orzechy i masła orzechowe są również związane ze zdrową wagą i mają pozytywny wpływ na utratę wagi. Mimo to, pamiętaj, aby używać ich z umiarem i sumiennie liczyć każdą łyżkę w swoim dziennym spożyciu kalorii. [15]

O czym warto pamiętać?

Masła orzechowe są źródłem zdrowych tłuszczów, białka roślinnego, witamin, minerałów, a także posiadają wyjątkowy smak. Jeśli jednak chcesz wydobyć z nich to, co najlepsze, nie możesz zapomnieć o zapoznaniu się z ich składem. Idealnym wyborem będą 100% kremy orzechowe, ale możesz też sięgnąć po masła orzechowe białkowe lub smakowe z minimalną ilością dodanych substancji. Decyzję o tym, czy dodać do swojej diety masło z orzeszków ziemnych, masło migdałowe czy masło z orzechów nerkowca, możesz podjąć w oparciu o swoje preferencje smakowe i wspomniane wcześniej właściwości odżywcze. W każdym razie nie należy przesadzać z masłami ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Czy masz wśród swoich znajomych miłośników masła orzechowego? Podziel się tym artykułem, aby mogli dowiedzieć się kilku cennych informacji.

Źródła:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *