Przepis fitness: Indonezyjski kurczak satay z sosem orzechowym

Przepis fitness: Indonezyjski kurczak satay z sosem orzechowym

Dzisiejszy przepis jest idealny dla wszystkich miłośników mięsa. Tym razem przygotowaliśmy dla Was specjał w postaci indonezyjskich szaszłyków z mięsem, znanych również jako satay. Jest to marynowane mięso nadziane na wykałaczkę i usmażone. Dzięki temu zachowa swój smak i soczystość. Następnie zanurza się je w przygotowanym sosie i zjada. Do satay wybraliśmy sos orzechowy, który doskonale komponuje się z kurczakiem. Zdecydowanie musisz go spróbować.

Składniki na mięso i marynatę:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 15 g cukru kokosowego
  • 15 g świeżego imbiru (drobno startego)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ghee do smażenia mięsa
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy

Składniki na sos:

Składniki do podania (opcjonalnie):

  • świeża kolendra
  • sok z limonki
  • ryż
Składniki na indonezyjski kurczak satay z sosem orzechowym

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy piersi z kurczaka. Opłukujemy je i kroimy na większe kawałki. Teraz nadszedł czas na marynatę. Bierzemy miskę i mieszamy mleko kokosowe, cukier kokosowy, odrobinę drobno startego imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, kurkumę i curry w proszku. Wkładamy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Gdy mięso jest już zamarynowane, możemy kontynuować przygotowanie przepisu. Bierzemy szpikulce (mogą być wykonane z drewna, stali nierdzewnej lub innego bezpiecznego materiału) i ostrożnie nakłuwamy kurczaka. Pozostawiamy małe odstępy między poszczególnymi kawałkami, aby mięso dobrze się upiekło. Następnie smażymy szaszłyki z mięsem na rozgrzanym ghee.

Teraz wystarczy już tylko przygotować sos. Procedura jest prosta. Mieszamy wszystkie składniki (masło orzechowe, mleko kokosowe, cukier kokosowy, sos sojowy, sriracha i sok z limonki), a następnie rozcieńczamy wodą w razie potrzeby. Możesz użyć miksera, aby uzyskać delikatną, kremową konsystencję. Na koniec możesz udekorować talerz limonką, orzeszkami ziemnymi lub kolendrą.

Indonezyjski kurczak satay z sosem orzechowym

Wartości odżywcze

1 porcja bez dodatku (łącznie 4 porcje)

Kalorie432
Białko43 g
Węglowodany11 g
Tłuszcze24 g

Kurczaka satay możesz podawać z ryżem lub innymi dodatkami. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem mięsa, możesz nawet nie potrzebować tego dodatku. A więc smacznego!

Zachęcamy do dzielenia się swoimi dziełami na mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *