Przepis fitness: Quiche ze szpinakiem – słone francuskie ciasto

Przepis fitness: Quiche ze szpinakiem – słone francuskie ciasto

Przyrządźmy razem Quiche – wytrawne ciasto francuskie, które jest połączeniem kruchego ciasta, sosu na bazie jajka i sera i masy warzyw! Jego magia polega na tym, że ma różne kombinacje, możesz wrzucić do niego wszystkie warzywne resztki, z którymi nie wiesz, co zrobić i dodać trochę świeżych warzyw. Nasz szpinakowy quiche to pewniak – uszczęśliwi twoją rodzinę, ale sprawdzi się także na pikniku lub imprezie. Co więcej, jest przepyszny na zimno i na ciepło. Możemy zaczynać?

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Składniki na sos:

  • 150 ml mleka
  • 100 g młodego szpinaku
  • 80 g sera feta
  • 60 g pomidorków cherry
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczkę ziół prowansalskich
  • sól i szczyptę mielonego czarnego pieprzu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Zmieszaj powyższe składniki ze sobą i uformuj rękoma twardą masę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj odrobinę mleka. Umieść ciasto w natłuszczonej wysokiej formie na ciasto i rozprowadź palcami (my użyliśmy formy o 24 cm średnicy) i wypiecz w 180°C przez około 10 minut.

Przepis fitness: Quiche ze szpinakiem - słone francuskie ciasto

Przygotuj sos w międzyczasie. Umyj szpinak i przygotuj go na parze. Kiedy będzie gotowy, połącz go z pokruszonym serem feta, mlekiem i sprasowanym czosnkiem. Dodajmy przyprawy i sól wedle uznania. Wymieszajmy z jajkami na końcu.

Szpinakowy quiche - wytrawne ciasto francuskie - przygotowanie

Kiedy sos będzie gotowy, wlej go do wypieczonego ciasta, umieść kilka pomidorków cherry na gorze i piecz w 180°C przez około 40 minut. Smacznego!

Przepis fitness: Szpinakowy quiche - wytrawne ciasto francuskie
Wartości odżywcze
w 1 porcji (przepis na 10 porcji)
Kalorie 198
Białko8 g
Węglowodany22 g
Tłuszcze9 g

Wierzymy, że ten przepis zainspiruje cię do przyrządzenia własnego, przepysznego quiche szpinakowego. Nie zapominajmy, że nie ma żadnych ograniczeń, więc nie bój się użyć wyobraźni i eksperymentować – na przykład, użyj, ulubionych warzyw lub grzybów. Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się ze swoimi znajomymi i wesprzyj nas, udostępniając go.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *