Szukasz inspiracji na szybki obiad lub kolację, którą możesz łatwo zabrać do pracy lub gdziekolwiek indziej? W takim razie dzisiejszy przepis jest dla Ciebie idealnym wyborem. Zanim spaghetti skończy się gotować, będziesz mieć gotowy sos tempeh. Na koniec wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe, nic skomplikowanego. Dodatkowo, niniejszy przysmak jest również całkowicie odpowiedni dla wegan.
Składniki:
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 300 ml passaty pomidorowej
- 250 g makaronu spaghetti
- 175 g tempehu
- 100 g marchewek
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1-2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeża bazylia
- szczypta chili
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- 5 g drożdży odżywczych do dekoracji
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania makaronu spaghetti zgodnie z instrukcją. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obieramy i drobno kroimy marchewkę oraz cebulę. Kroimy również tempeh na małe kawałki. Podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy wszystkie trzy składniki przez 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, chili i oregano. Dodajemy posiekane pomidory, passatę i gotujemy sos przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy sos solą, mielonym czarnym pieprzem, cukrem trzcinowym, octem winnym z czerwonego wina i drobno posiekaną bazylią. Ugotowany makaron spaghetti al dente mieszamy z przygotowanym sosem. Danie podajemy posypane bazylią i drożdżami odżywczymi.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 532 kcal |
Białko | 27 g |
Węglowodany | 79 g |
Tłuszcze | 10 g |
Błonnik | 9 g |
Jeśli szukasz szybkich i smacznych przepisów, to jest to właściwy wybór. Pamiętaj, że nawet weganie mogą delektować się tym przysmakiem.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ