Przepis fitness: Pieczone Warzywa z Serem Feta

Przepis fitness: Pieczone Warzywa z Serem Feta

Mamy dla ciebie doskonały pomysł na szybką, smaczną i zdrową kolację! Przygotuj pieczone warzywa pełne witamin z pysznym serem feta, który doskonale dopełni ich smaku! Ciesz się tym daniem jako przekąską lub jako dodatkiem do dania głównego, wszystko zależy tylko od ciebie i twoich preferencji. Zaczynajmy przygotowanie!

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (500 g)
  • 2 czerwone cebule (200 g)
  • 2 marchewki (200 g)
  • ½ puszki ciecierzycy  (120 g)
  • 50 g sera feta
  • 30 g miodu
  • 20 g oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść świeżej pietruszki/kolendry
  • sól i mielony czarny pieprz
Składniki na pieczone warzywa z serem feta

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Na początek dokładnie umyj dynię Hokkaido, przekrój ją na pół, usuń pestki i pokrój ją na małe kawałki (nie ma potrzeby obierania jej). Obierz marchewkę i cebulę, po czym pokrój je na plasterki. Odsącz ciecierzycę, opłucz i osusz. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj miód, oliwę, sól, przyprawy, suszone zioła i (najlepiej ręcznie) wymieszaj dokładnie. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i popsikanym sprayem do gotowania, dodaj nieobrany ząbek czosnku i piecz w 180°C przez mniej więcej pół godziny – do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie i złote. Po upieczeniu dodaj pokruszony ser feta i drobno posiekaną pietruszkę oraz kolendrę do warzyw. Podawaj warzywa jako dodatek do dania głównego lub jako lekki samodzielny posiłek.

Przepis fitness: Pieczone Warzywa z Serem Feta
Wartości odżywcze1 porcji (w sumie 5 porcji)
Kalorie175
Białko6 g
Węglowodany24 g
Tłuszcze7 g

Wierzymy, że uznasz te pieczone warzywa z serem feta za smaczne i że staną się one regularną częścią twoich posiłków! Jeśli podobał ci się ten przepis, nie zapomnij wspomóc go poprzez udostępnienie.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *