Przepis fitness: Jesienna szarlotka z kruszonką z orzechów pekan

Przepis fitness: Jesienna szarlotka z kruszonką z orzechów pekan

Chrupiące orzechy, pyszne ciasto i duża ilość słodkich jabłek. Tak według nas powinno wyglądać idealna szarlotka. I właśnie dlatego postanowiliśmy taką przygotować. Oprócz wyśmienitego smaku, przekona Cię również zniewalającym cynamonowym aromatem, który wprawia w doskonały jesienny nastrój. Nie zniechęcaj się dużą ilością składników, przygotowanie jest proste, a efekt naprawdę wart zachodu.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie jabłkowe:

Składniki na kruszonkę:

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Namocz nasiona lnu dzień wcześniej na noc, aby napęczniały. Jeśli nie chcesz czekać do następnego dnia, użyj nasion chia zamiast nasion lnu. W tym przypadku wystarczy namoczyć je przez około godzinę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Następnie możemy przejść do przygotowania ciasta.

W większej misce umieszczamy mieszankę przygotowaną z 30 g nasion i wody o konsystencji żelu. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, czyli mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, płatki owsiane błyskawiczne, syrop klonowy, mleko kokosowe i szczyptę soli. Mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wstawiamy je do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Przekładany obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka do garnka z syropem klonowym, cynamonem i skrobią kukurydzianą, i gotujemy do skarmelizowania jabłek. Jeśli przybiorą złoty kolor – to znak, że są gotowe. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia ciasta (nasza miała 26 cm średnicy) i spryskujemy ją olejem w sprayu. Możesz również wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W dalszej kolejności wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie rozprowadzamy w formie. Najlepiej pokryć całe dno i wnętrze formy. Następnie możemy dodać nadzienie z karmelizowanych jabłek.

Dalej wystarczy wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, czyli płatki owsiane błyskawiczne o smaku czekoladowym, posiekane orzechy pekan, pastę daktylową i wodę. Posypujemy tą mieszanką wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie podajemy. Szarlotka świetnie komponuje się na przykład z twarogiem, który dodatkowo wzbogaci ją o białko.

Jesienna szarlotka z kruszonką z orzechów pekan

Wartości odżywcze

1 porcja (łącznie 10 porcji)

Wartość energetyczna397 kcal
Białko5 g
Węglowodany70 g
Tłuszcze9 g
Błonnik8 g

A więc, spróbujesz tego idealnego jesiennego przepisu, który wprowadzi Cię w odpowiedni nastrój?

Zapraszamy do dzielenia się swoimi dziełami kulinarnymi w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *