Przepis fitness: batoniki Snickers bez dodatku cukru, ale z pełnią smaku

Przepis fitness: batoniki Snickers bez dodatku cukru, ale z pełnią smaku

Kochasz batoniki Snickers? Mamy dla Ciebie przepis na dietetyczną wersję, bez dodatku cukru, ale z pełnią smaku. Z pewnością zakochasz się w połączeniu miękkiego ciasta, smacznego nugatu oraz kruchej czekolady na wierzchu!

Do zrobienia ciasta potrzeba:

Do zrobienia nugatu potrzeba:

Do zrobienia polewy potrzeba:

  • 70 g czarnej czekolady
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, wodę, białko, ksylitol oraz masło migdałowe. Jeśli konsystencja jest zbyt krucha, można dodać do niej trochę wody, aż ciasto stanie się gęste. Następnie, przygotowane ciasto należy umieścić w naczyniu do pieczenia (my wykorzystaliśmy tackę o wymiarach 30×10 cm) wyścieloną pergaminem. Umieść tackę w piekarniku podgrzanym na 175°C na 15-20 minut. Po tym czasie, wyciągnij ciasto z pieca oraz ściągnij z tacki i poczekaj, aż się całkowicie schłodzi.

W międzyczasie polej daktyle wrzącą wodą i zostaw je na 15 minut. Następnie, odcedź je i zmieszaj białkiem, masłem orzechowym oraz wodą do momentu aż konsystencja stanie się gładka. Tak otrzymany nugat należy położyć na schłodzonym cieście oraz posypać pokrojonymi orzeszkami ziemnymi, które lekko wpycha się w nugat.

Następnie, należy roztopić czarną czekoladę z olejem kokosowym w bemarze lub mikrofalówce, mieszając je dokładnie ze sobą aż uformują jednorodną konsystencję. Kolejny krok to oblanie nugatem przygotowanegoTak przygotowany deser należy umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Następnie, można go podzielić na 12 równych patyczków, które przechowuje się w lodówce. Ciesz się wyjątkowym smakiem!

Przepis fitness: batoniki Snickers bez dodatku cukru, ale z pełnią smaku
Wartości odżywcze1 patyczka (W sumie 12 patyczków)
Kalorie183
Białko7 g
Węglowodany23 g
Tłuszcze8.5 g

Nie możesz się doczekać, aż spróbujesz batoniki Snickers? Jeśli spodoba Ci się nasz przepis, podziel się nim udostępniając go swoim znajomym!

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *