Jeśli lubisz słodkie gofry śniadaniowe, z pewnością docenisz tę wytrawną wersję. To ciasto z cukinii, dzięki czemu jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. To od Ciebie zależy, z czym połączysz gofry. Świetnie komponują się z jajkiem sadzonym. Doskonale też sprawdzą się z sałatką lub szynką i serem.
Składniki:
- 140 g cukinii
- 130 g drobnej mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 30 g startego parmezanu
- 30 g płynnych białek jaj
- 1 jajko
- 1 łyżeczka (6 g) proszku do pieczenia
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- olej do gotowania w sprayu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Myjemy cukinię i ścieramy na tarce, a następnie odcedzamy (tzn. solimy i odstawiamy na 10 minut, aby uwolnić nadmiar wody). Następnie wyciskamy płyn i odkładamy cukinię do miski. Dodajemy jajko, białko jaj, mleko, parmezan, mąkę, proszek do pieczenia, sól i czarny pieprz.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać ciasto.
Rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją olejem do gotowania w sprayu i smażymy ciasto na złoty kolor (około 7-10 minut, w zależności od gofrownicy). Z mieszanki powinny wyjść 3 gofry.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 gofr (łącznie 3 gofry) |
---|---|
Wartość energetyczna | 244 g |
Białko | 15 g |
Węglowodany | 29 g |
Tłuszcze | 6 g |
Błonnik | 7 g |
To od Ciebie zależy, czym udekorujesz gofry; my posypaliśmy je parmezanem i dodaliśmy sałatkę. Możesz również wzbogacić smak gofrów sosami o zerowej zawartości kalorii bez zwiększania ich kaloryczności.
Zachęcamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ