Wspaniały smak, doskonałe wartości odżywcze, urzekający aromat i prostota przygotowania. Tak w skrócie można opisać nasze dzisiejsze batoniki owsiane z borówkami. Idealnie nadają się na śniadanie, jako przekąska lub deser. Najtrudniejszą częścią jest podjęcie decyzji, z czym je podać. Czy sięgniesz po klasyczne masło orzechowe, czy może jogurt lub syrop bezkaloryczny?
Składniki:
- 250 ml odtłuszczonego mleka
- 200 g płatków owsianych
- 150 g mrożonych borówek
- 50 g miodu
- 40 g orzechów nerkowca
- 40 g orzechów pekan
- 30 g białka waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- masło orzechowe do dekoracji
- jogurt do dekoracji
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki owsiane z cynamonem, solą i białkiem. Dodajemy mleko, jaja, miód i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mrożone borówki, orzechy nerkowca i orzechy pekan, które kroimy na mniejsze kawałki lub dodajemy w całości.
Przekładamy ciasto do mniejszej blaszki (nasza miała wymiary 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy batoniki w piekarniku i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. My podaliśmy je z jogurtem i masłem orzechowym. Jednak nie pomylisz się, podając je na przykład z syropem bezkalorycznym.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja bez dekoracji (łącznie 9 porcji) |
---|---|
Wartość energetyczna | 216 kcal |
Białko | 12 g |
Węglowodany | 22 g |
Tłuszcze | 8 g |
Błonnik | 4 g |
Jeśli lubisz batoniki pełne zdrowych składników, z pewnością pokochasz ten słodki przysmak.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ