Przepis fitness: Sernikowe muffinki dyniowe z chrupiącymi migdałami

Przepis fitness: Sernikowe muffinki dyniowe z chrupiącymi migdałami

Lubisz muffinki? W takim razie z pewnością ucieszysz się z naszego przepisu na wspaniałe sernikowe muffinki dyniowe. Są one doskonałą alternatywą na zdrowe śniadanie, słodki deser lub przekąskę. Ponadto zawierają dużą ilość smacznego twarogu i chrupiących migdałów. A więc, skorzystasz z naszej inspiracji?

Składniki na ciasto:

  • 100 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 50 g drobnych płatków owsianych
  • 50 g erytrytolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g migdałów
  • 25 g białka o smaku waniliowym
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki mielonego badianu, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu)

Składniki na nadzienie:

Przepis fitness: Sernikowe muffinki dyniowe z chrupiącymi migdałami - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na pół i wydrążamy z niej pestki. Następnie pieczemy ją przez około 50 minut lub do momentu, aż dynia będzie wystarczająco miękka. Po ostygnięciu obieramy ją i miksujemy na gładkie puree. W międzyczasie mieszamy wszystkie suche składniki w misce, takie jak mąka, płatki owsiane, białko, erytrytol, wszystkie przyprawy do smaku i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, puree z dyni, mleko i płynny olej kokosowy i ponownie mieszamy.

Po wymieszaniu suchych i płynnych składników na ciasto, dodajemy posiekane migdały. W osobnej misce przygotowujemy nadzienie – mieszamy twaróg, słodzik do smaku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Gdy ciasto i nadzienie będą gotowe, możemy zacząć nakładać je do silikonowych foremek na muffinki. Dodajemy 1 łyżkę ciasta do foremki, następnie małą łyżeczkę nadzienia twarogowego i jedną łyżkę ciasta na wierzch, aby przykryć nadzienie. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy. Smacznego!

Przepis fitness: Sernikowe muffinki dyniowe z chrupiącymi migdałami
Wartości odżywcze 1 muffinka (łącznie 12 muffinek)
Kalorie112
Białko5 g
Węglowodany12 g
Tłuszcze6 g

Mamy nadzieję, że te pyszne sernikowe muffinki dyniowe przypadną Ci do gustu. Który przepis na muffinki jest Twoim ulubionym? Daj nam znać w komentarzu i będziemy szczęśliwi, jeśli wesprzesz nasz przepis fitness poprzez udostępnienie.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *