Szukasz inspiracji na szybki i łatwy obiad lub smaczną przystawkę? Przedstawiamy alternatywę dla ryżu – ryż z kalafiora z jajkiem, marchewką i groszkiem! Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale syci. Pyszności!
Składniki:
- 350 g kalafiora (1 mniejszy kalafior)
- 100 g mrożonego groszku
- 80 g marchewki (1 sztuka)
- 3 ząbki czosnku
- jeden kawałek pora (ok. 10 cm)
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z limonki do smaku
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek w sprayu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wymieszania jajek z odrobiną soli i pieprzu. Na niewielkiej ilości oleju, robimy jajecznicę z przygotowanej mieszanki, a gdy będzie gotowa, przekładamy ją do miski i odstawiamy na później. Ponownie dodajemy odrobinę oleju na tę samą patelnię i podsmażamy na niej drobno posiekanego pora. Po lekkim podsmażeniu dodajemy zmielony czosnek i marchewkę pokrojoną na małe kawałki. Dodajemy odrobinę wody i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż marchewki prawie całkowicie zmiękną.
W międzyczasie miksujemy kalafior w robocie kuchennym na kawałki wielkości ryżu. Następnie dodajemy go wraz z groszkiem do mieszanki na patelni. Na patelnię dodajemy sos sojowy, sok z limonki, kurkumę, sól i mielony czarny pieprz według własnego smaku. Smażymy ryż aż kalafior zmięknie, ale nie powinien być całkowicie miękki. Na koniec dodajemy przygotowaną wcześniej jajecznicę i danie jest gotowe do podania!
Wierzymy, że ten przepis na ryż z kalafiora z jajkami i warzywami zrobił na Tobie tak duże wrażenie, że jak najszybciej przygotujesz go w domu. Nie zapomnij wesprzeć przepisu, udostępniając go dalej.
DODAJ NOWY KOMENTARZ