Przepis fitness: Pieczona papryka z parmezanem

Przepis fitness: Pieczona papryka z parmezanem

Preferujemy lekkie lunche o łatwym przygotowaniu, doskonałym smaku i zrównoważonych wartościach odżywczych. A ty? Jesteś w naszym zespole? W takim razie pieczone papryki nadziewane komosą ryżową i skórką parmezanową będą właściwym wyborem dla ciebie! Przygotujmy razem tę pyszną doskonałość!

Składniki:

  • 50 g komosy ryżowej
  • 3 większe papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)
  • 150 g pomidorów w puszce w plastrach
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 opakowanie tofu bazyliowego
  • 50 g parmezanu
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • ½ łyżki stołowej oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiego mielonego pieprzu
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
Składniki - Pieczona papryka z parmezanem

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Najpierw moczymy soczewicę w wodzie przez co najmniej 1 godzinę, dzięki temu potem szybciej się zagotuje. Następnie gotujemy razem z komosą ryżową do miękkości. W międzyczasie, smażymy grubo utarte tofu na oleju z oliwek na złoty kolor. Następnie dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory koktajlowe i konserwowe krótko smażymy wszystko razem i odstawiamy z ognia. Tofu i pomidory mieszamy z ugotowaną soczewicą, komosę ryżową, drobno posiekaną pietruszką, kminkiem, mielonym pieprzem, solą i przyprawami w zależności od smaku.

Przygotowujemy papryki, przecinamy je na pół, usuwamy ich pestki i wypełniamy przygotowaną mieszanką. Na koniec, posypujemy papryki tartym parmezanem i pieczemy ją na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Najlepiej smakują podawane zaraz po upieczeniu z sałatką ze świeżych warzyw.

Fitness recipe: Baked peppers with parmesan crust
WARTOŚCI ODŻYWCZEW 1 PORCJI (ŁĄCZNIE 3 PORCJE)
Kalorie293
Białka21 g
Węglowodany28 g
Tłuszcze10 g

Wierzymy, że ten przepis na pieczone, nadziewane papryki spodoba cię się tak samo jak nam. Jeśli uważasz, że twoi przyjaciele nie powinni przegapić tego przepisu, upewnij się, że im go udostępnisz.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *