Jeśli też jesteś miłośnikiem brownies, ta zdrowsza wersja popularnej czekoladowej przekąski z pewnością przypadnie Ci do gustu! Wypróbuj przepis na czekoladowe brownies z cukinii, która nadaje im miękkość, ale jest niewyczuwalna w smaku! Przygotujmy razem tę wyjątkową przekąskę!
Składniki:
- 150 g cukini
- 140 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 ml wody (lub w zależności od konsystencji)
- 1 jajko
- 50 g czekolady
- 30 g cukru kokosowego
- 30 g miodu/syropu klonowego
- 30 g oleju kokosowego
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności ścieramy na tarce o drobnych oczkach cukinię wraz ze skórką, dodajemy jajko, płynny olej kokosowy, miód i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, takie jak mąka, przesiane kakao, cukier kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy i dodajemy więcej wody do ciasta, aby miało bardziej płynną konsystencję. Na koniec dodajemy do ciasta posiekaną czekoladę.
Wlewamy ciasto do mniejszej formy (my użyliśmy 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy brownies przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie kroimy i delektujemy się!
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 1 SZTUKA (ŁĄCZNIE 9 SZTUK) |
---|---|
Kalorie | 156 |
Białko | 3 g |
Węglowodany | 22 g |
Tłuszcz | 6 g |
Wierzymy, że cukiniowa wersja popularnych czekoladowych brownies przypadnie Ci do gustu. Jeśli spodobał Ci się przepis, udostępnij go dalej.
DODAJ NOWY KOMENTARZ