Wszyscy kojarzymy klasyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym lub klopsikami. Spróbujmy jednak dziś prostszej wersji i użyjmy sardynek z puszki. Cały posiłek będzie gotowy w mgnieniu oka i na pewno ci posmakuje.
Składniki:
- 200 g pomidorów we własnym soku
- 125 g sardynek w zalewie
- 80 g spaghetti
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek w sprayu
- bazylia i oregano do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Posiekaj pomidory na mniejsze kawałki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Odcedź zalewę z puszkowanych sardynek i posiekaj je na mniejsze kawałki. Następnie przejdź do właściwego przygotowania.
Spryskaj patelnię oliwą i pozwól jej nabrać temperatury. Podsmaż cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaj posiekane pomidory i gotuj przez 5 minut, aż wszystko zmięknie, a sos się zagęści. Następnie dodaj posiekane sardynki i pozwól im się podgotować przez kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i bazylią lub oregano wedle preferencji.
W osolonej wodzie ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu, dopóki nie będzie al dente (delikatnie twardy). Następnie odcedź i wymieszaj z sosem. Na koniec posyp wszystko bazylią lub oregano do smaku. Możesz też dodać kawałek pomidora do dekoracji, wedle uznania.
Nasza wskazówka: Jeśli kochasz ser, nie zapomnij posypać dania sporą ilością parmezanu. Możesz też wypróbować drożdże odżywcze dla dodatkowego smaku.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 pełna porcja |
---|---|
Wartość energetyczna | 593 kcal |
Białko | 45 g |
Węglowodany | 76 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 5 g |
Jeśli nie lubisz spędzać czasu w kuchni, to ten przepis jest dla ciebie idealny. Pełnowartościowy lunch możesz podać w zaledwie 20 minut.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ