Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealna podstawa pysznego posiłku. Pozostaje tylko wybrać odpowiedni dodatek. Tym razem postawiliśmy na połączenie ryżu z warzywami i ziołami. Dzięki swoim wartościom odżywczym, przygotowane danie doskonale nadaje się podczas diety odchudzającej, a nawet sprawdzi się jako lunch do pracy. Krótko mówiąc, to idealny posiłek.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 30 ml sosu sojowego
- 25 g cukru trzcinowego
- 20 ml octu ryżowego
- 5 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- mielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Składniki do podania:
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy piersi z kurczaka, kroimy je w kostkę oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie odstawiamy je do miski, a na tę samą patelnię dodajemy ½ łyżki oliwy, podgrzewamy i podsmażamy drobno posiekany czosnek i imbir. Wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, dodajemy cukier trzcinowy i pozostawiamy sos na małym ogniu. Dodajemy do sosu skrobię kukurydzianą, rozpuszczoną w odrobinie wody, aby go zagęścić. Na koniec wrzucamy na patelnię usmażone mięso i dodajemy cebulę dymkę pokrojoną na większe kawałki.
Wszystko razem krótko dusimy, doprawiamy do smaku i w razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą bulgur, sezamem, ziołami lub warzywami.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze | 1 porcja bez dodatków (łącznie 3 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 256 kcal |
Białko | 32 g |
Węglowodany | 14 g |
Tłuszcze | 8 g |
Jeśli szukasz wskazówek na zdrowe, wysokobiałkowe obiady, z pewnością pokochasz kurczaka teriyaki.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.
DODAJ NOWY KOMENTARZ