Przepis fitness: Chutney z jabłek

Przepis fitness: Chutney z jabłek

Chutney lub chutney z jabłek i cebuli to rarytas, który doskonale pasuje do mięsa i jego roślinnych alternatyw, jak i również do innych dań. Świetnie sprawdza się z pieczonymi warzywami lub wypiekami. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a rezultaty zdecydowanie są tego warte. W rzeczy samej to chutney wyniesie twój każdy lunch lub kolację na nowy poziom.

Składniki:

Chutney z jabłek - składniki

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Weź cebule, obierz je i posiekaj drobno. Podgrzej patelnię i podsmaż cebule na brązowo w oliwie z oliwek. Jednocześnie przygotuj jabłka. Obierz, wytnij środek i pokrój je w małą kostkę. Następnie dodaj je do cebuli razem ze startym lub drobno posiekanym imbirem i czosnkiem. Podgrzej wszystko razem na patelni, mieszając co jakiś czas, aż jabłka puszczą soki. Dodaj erytrytol, ocet jabłkowy i sól do smaku.

Chutney z jabłek - mieszanka jabłek i cebuli

Podsmaż na małym ogniu przez około 20 minut. Mieszaj co jakiś czas i dodawaj stopniowo wodę w zależności od potrzeb. Płyn z mieszanki powinien mieć konsystencję syropu, więc nie przesadzaj z wodą. Po 20 minutach smażenia dodaj rodzynki i podsmaż przez kolejne 10 minut. Następnie posmakuj mieszankę, dodaj więcej soli lub octu jabłkowego, jeśli potrzeba i podawaj. Przechowuj pozostały chutney w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Nasza wskazówka: Chutney idealnie pasuje do mięsa. Smakuje również doskonale z jego roślinnymi alternatywami, wypiekami lub jakimkolwiek wegetariańskimi i wegańskimi daniami.

Chutney z jabłek

Wartości odżywcze

Cała porcja

Wartość energetyczna777 kcal
Białko6 g
Węglowodany129 g
Tłuszcze21 g
Błonnik24 g

Jeśli chcesz urozmaicić swój lunch lub kolację i dodać im nowego wymiaru smaku, to nasze chutney z jabłek i cebuli jest idealnym wyborem.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *